Talentingas tenoras kvies pajusti pavasarį ir širdyje

Kovo 8-ąją Vilniaus rotušėje ir balandžio 5-ąją Klaipėdos koncertų salėje su įdomia palyda koncertuos talentingas lietuvių tenoras Tomas Pavilionis.

 T.Pavilionis (priekyje) su scenos partneriais.<br> Organizatorių nuotr.
 T.Pavilionis (priekyje) su scenos partneriais.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2018, 6:22 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:19 PM

Solistas dainuoja pagrindinius vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, jau sulaukė pripažinimo užsienyje, yra pasirodęs su operos superžvaigždėmis Lawrence'u Brownlee ir Dmitrijumi Chvorostovskiu.

Pasak Tomo, svarbiausios savybės, kurių reikia operos solistui, tai – pasitikėjimas savimi, užsispyrimas, drąsa ir meilė muzikai bei savo klausytojams. Dėl savo svajonės dainuoti operoje Tomas aukojo ir aukoja šventes, laisvalaikį. 

„Aš labai myliu savo darbą, jis - mano gyvenimo pašaukimas“, - sakė T. Pavilionis.

„Tai puikaus lyrinio balso savininkas. Lietuvoje nėra daug tenorų, jis šiuo metu teatre - vienas pagrindinių“,- teigė LNBOT dirigentas Martynas Staškus.

Jis Klaipėdos koncertų salėje diriguos T.Pavilionio koncerte Klaipėdos kameriniam orkestrui, o kovo 8-ąją Vilniaus rotušėje tenorui akompanuos styginių kvartetas „Archi Quartett“ ir kontrabosistas Donatas Butkevičius. 

Pripažinimas ir vertinga patirtis

Antrus metus iš eilės T.Pavilionis kviečiamas į Krasnojarsko valstybinį operos teatrą  Lenskio vaidmeniui P.Čaikovskio operoje „Eugenijus Oneginas“ bei dalyvauja tarptautinio festivalio „Operos žvaigždžių paradas“ iškilmingame koncerte. 

Būtent Krasnojarske gimė iškilus operos baritonas D.Chvorostovskis, todėl pagerbdamas šį charizmatišką atlikėją Krasnojarsko operos ir baleto teatras pasivadino jo vardu. XI tarptautinis šių metų „Operos žvaigždių paradas“ buvo dedikuotas taip pat šiam artistui. 

Du mėnesius vykstantis festivalis, kaip teigia jo rengėjai, yra unikali galimybė miesto gyventojams pažinti klasikinį meną, pamatyti mėgstamiausius spektaklius su operos solistais ir dirigentais iš geriausių pasaulio teatrų. Šiais metais festivalyje pasirodys net 30 dainininkų ir dirigentų iš Italijos, Prancūzijos, Suomijos, Belgijos, Slovakijos, Meksikos, Lietuvos, Latvijos ir Rusijos.

Tai, kad Tomas dalyvauja tokio aukšto lygio tarptautiniame festivalyje, yra jo pripažinimo ženklas. „Būti pripažintam svetur labai malonu. Žinau, kad gražių žodžių sulaukiu ne todėl, kad esame draugai ar pažįstami, o todėl, kad publikai iš tiesų patiko mano darbas scenoje. Šiemet Krasnojarske buvo itin šalta žiema, o spektaklių publika – labai šilta.  Opera šiame mieste yra itin mėgstama, žiūrovai savo simpatijas reiškia aistringai“, - pasakojo T.Pavilionis.

Svajoja apie Niujorką

Anot Tomo, geras spektaklis yra tas, kuriame sekasi visiems - ne tik jam vienam. „Scenoje turime dirbti kaip komanda, nes jei kažkam griūva spektaklis, retai sekasi ir kitiems. Tas pats koncertuose - turime susižaisti, susigroti su kolegomis. 

Kaskart galvoju, kaip nustebinti publiką, sukurti koncerte jaukią ir šiltą atmosferą, kad atėję žmonės iš tiesų atsipalaiduotų ir gerai praleistų laiką, padainuotų kartu. Man svarbu, kad publika pajustų šventę, būtų pakylėta ir išsineštų teigiamas emocijas“, - dėstė tenoras.
Iš visų ruoštų partijų artimiausia Tomui yra Ch.Gounod Faustas. „Tai nuostabaus grožio muzika“, - trumpai paaiškino artistas.

Kaip ir daugelis operos dainininkų, jis svajoja dainuoti Niujorko „Metropolitan Opera“ teatre, o jo svajonių vaidmuo šiuo metu - Arturas V.Bellini „Puritonuose“.

33 metų T.Pavilionis operos solisto karjerą pradėjo 2009 metais Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.  Už Nemorino vaidmenį G. Donizetti operoje „Meilės eliksyras“ šiame teatre 2014 m. jis buvo nominuotas „Auksiniam scenos kryžiui“ ir „Padėkos kaukei“. 

Pradėjęs dainuoti LNOBT 2015 m. atlikėjas sužibo „Operos vilties“ apdovanojimu ir savo nuosekliu darbu įrodė, kad iš tiesų yra išsipildanti viltis. Teatre Tomas dainuoja Alfredą G. Verdi „Traviatoje”, Rodolfą G.Puccini „Bohemoje”, grafą Almavivą G. Rossini “Sevilijos kirpėjuje” bei kitus įsimintinus vaidmenis. 

Kvies dainuoti kartu

Kovo 8-ąją koncerte „Įsimylėjęs kareivis“ Vilniaus rotušėje tenoras kvies pasiklausyti romantinių italų klasikinių dainų.

Koncerto pavadinimą pasufleravo  neapolietiška daina „O surdato ’nnammurato” („Įsimylėjęs kareivis“). Šios dainos tekstą sukūrė poetas Aniello Califano, muziką 1915 m. parašė kompozitorius Enrico Cannio.
 
Daina yra apie I pasaulinio karo kareivį, begalinį jo mylimosios ilgesį. Tačiau jos melodija linksma, kaip priminimas, jog meilė nugali visas kliūtis. Būtent dėl optimistinės dvasios šią dainą savo himnu pasirinko vienas Neapolio futbolo klubas. 

Koncerte skambės ir melomanams gerai žinomos italų klasikinės dainos „O sole mio“ (O saule mano), „Dicitencello vuje“ (Pasakyk jai tai), „Torna a Surriento“ (Sugrįžk į Sorento), „Mattinata“ (Rytas) bei kitos.

Daugelis koncerto programos kūrinių tapo klasikinės muzikos repertuaro dalimi, jas dainavo ir dainuoja geriausi italų ir kitų šalių tenorai, tarp jų - Tito Schipa, Luciano Pavarotti, Franco Corelli, Enrico Caruso, Jose Carreras, Placido Domingo, Andrea Bocelli, Rolando Villazonas ir kiti. Kai Tomas uždainuoja jas lietuviškai, publika mielai traukia kartu. 

Aukoja tauriems tikslams

„Į visus mūsų 2018 metais rengiamus koncertus kviesime senelių namuose gyvenančius senjorus nemokamai ir dovanosime po 50 eurocentų nuo parduotų bilietų moterų krizių centrams. Jau esame surengę dešimtis klasikinės muzikos koncertų įvairuose Lietuvos ir Latvijos miestuose. 

Pastebėjome, kad ir mažesniuose miestuose žmonės mielai ateitų į tokius koncertus, tačiau ne visada išgali įsigyti bilietą. Todėl labai svarbu verslui remti klasikinę kultūrą. Nuolatiniu mūsų koncertų gerbėju jau tapo kompanija „Metmatus“, - džiaugėsi koncertų„Klasikos degustacija“ prodiuserė Vigailė Karpavičiūtė, kviesdama ir kitų Lietuvos įmonių atstovus apsilankyti jos rengiamuose koncertuose.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.