Lietuviškos „Ugnys“ pradeda kelionę po Europos koncertų sales

Kompozitorės Ramintos Šerkšnytės „Ugnys“ – pirmasis lietuviškas kūrinys, įtrauktas į Birmingamo simfoninio orkestro (CBSO) gastrolių repertuarą. Šis kolektyvas, diriguojamas meno vadovės Mirgos Gražinytės, šiandien pradeda dideles gastroles po Europą.

 R.Šerkšnytės (kairėje) ir M.Gražinytės tandemas gyvuoja jau šešerius metus. <br>M.Ežerskio nuotr.
 R.Šerkšnytės (kairėje) ir M.Gražinytės tandemas gyvuoja jau šešerius metus. <br>M.Ežerskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2018, 6:10 PM, atnaujinta Apr 3, 2018, 11:23 AM

Balandžio 2-ąją „Ugnys“ skambės Budapešte, 3 d. – Lince, 4 d. – Vienoje, 8 d. – Haidelberge, 9 d.- Utrechte ir gegužės 29 d. – Bristolyje.

Balandžio 4-ąją R.Šerkšnytės muzika jau antrą kartą skambės Vienos „Musikverein“ Auksinėje salėje (2009 m. ten skambėjo jos „Vasarvidžio giesmė“, atliekama „Kremerata Baltica“ orkestro).

„Ugnys“ jau ne kartą atliktos svetur. 2012-aisiais šio kūrinio pasaulinę premjerą Vokietijoje pristatė Mariso Jansono diriguojamas Bavarijos radijo simfoninis orkestras. Būtent šie atlikėjai užsakė kompoziciją Bavarijos radijo simfoninio orkestro koncertų ciklui, skirtam visoms Ludwigo van Beethoveno simfonijoms.

 

Kaskart prieš klasiko simfoniją cikle skambėdavo šiuolaikinio autoriaus kūrinys. Be R.Šerkšnytės, šiam ciklui opusus sukūrė tokios įžymybės kaip Rodionas Ščedrinas, Gija Kančeli, Jörgas Widmannas ir dar du muzikai.

Tie šeši šiuolaikinių autorių kūriniai ir visos devynios Beethoveno simfonijos buvo įamžinti Bavarijos radijo leidyklos „BR-Klassik” išleistame šešių kompaktinių plokštelių rinkinyje „Beethoven – The Symphonies and Reflections“.

Pasak kritikų, R.Šerkšnytei pavyko išpėtoti savo kompoziciją iki „akinamai liepsnojančios“, perteikti ja ir mistikos pojūtį – „tarsi būtume atsidūrę kitoje planetoje“, „ atšiaurų, bemaž pirmykštį kraštovaizdį“.

Anot recenzentų, „sumanyta kaip atskleidžianti įvairius ugnies veidus kompozicija sprogsta nuo kinetinės energijos, pragaro padarinių nuojautos, žadina norą išgirsti daugiau šios autorės muzikos“.

R.Šerkšnytės ir M.Gražinytės tandemas gyvuoja jau šešerius metus. Pirmą kartą Ramintos kūrinį – „Mažojo Princo pasaką“ – dirigentė atliko 2012-aisiais su Kauno miesto simfoniniu orkestru. O 2014-aisiais Mirga dirigavo Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui (LNSO) „Ugnis“ bei Vokietijos orkestrui – Ramintos „Aisbergą“.

Prieš porą metų M.Gražinytė atliko R.Šerkšnytės ankstyvąjį opusą „De profundis“ su Europos kameriniu orkestru Liucernos festivalyje Šveicarijoje ir su Detroito simfoninio orkestro styginiais Detroite (JAV).

2016-aisiais abi menininkės šventė ir sėkmę Niujorko “Alice Tully Hall”, kur skambėjo R.Šerkšnytės „Ugnys“, atliktos Niujorko Juilliardo mokyklos orkestro.

Šiemet menininkų draugystę pratęsė LNSO koncertai Varšuvos flharmonijoje ir Berlyno „Konzerhaus“ salėje, kuriuose taip pat skambėjo „De Profundis“. O vasario 16-osios iškilmingame koncerte Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre M.Gražinytė pristatė R.Šerkšnytės naujausio opuso „Gloria“ pasaulinę premjerą.

Šis tandemas gyvuoja pirmiausia M.Gražinytės dėka. Tai ji susirado Ramintą, panoro diriguoti jos muziką.

„Nuo pirmojo susitikimo žaviuosi šios dirigentės mokėjimu bendrauti ir sudominti žmones, jos entuziazmu ir žinojimu, ko siekia. Nesistebiu, kad ji sulaukė didžiulės sėkmės.

Dirbdama su Mirga aš jaučiuosi rami – žinau, kad viskas bus atlikta kaip reikiant. Nors ji labai užimta, moka taip paskirstyti laiką, kad darbo rezultatai būtų kokybiški. Mes iš karto suradome bendrą kalbą“, – pasakojo R.Šerkšnytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.