Lietuvos scenos meno pasaulyje pagaliau atsirado naujas ypatingas teatras

Rankų šešėlių teatro „Budrugana Lietuva“ aktoriai baigia unikalią studijų programą Klaipėdos universiteto Menų akademijoje.

Akimirka iš spektaklio „Oboulių pasakos“
Akimirka iš spektaklio „Oboulių pasakos“
Studentai kartu su kurso vadovu V.V.Landsbergi,bei gruzinų rankų šešėlių teatro įkūrėju, profesoriumi G.Kandelaki.
Studentai kartu su kurso vadovu V.V.Landsbergi,bei gruzinų rankų šešėlių teatro įkūrėju, profesoriumi G.Kandelaki.
Studentai.
Studentai.
Akimirka iš spektaklio „Umbra“.
Akimirka iš spektaklio „Umbra“.
Akimirka iš spektaklio „Keturi metų laikai“.
Akimirka iš spektaklio „Keturi metų laikai“.
 Akimirka iš spektaklio „Keturi metų laikai“.
 Akimirka iš spektaklio „Keturi metų laikai“.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 28, 2018, 12:04 PM, atnaujinta May 30, 2018, 5:27 PM

Prieš ketverius metus, savo teatrinės svajonės vedinas, šį eksperimentinį aktorių kursą surinko, bei visą studijų kelionę lydėjo rašytojas, teatro ir kino režisierius V.V.Landsbergis.

Pirmą kartą V.V.Landsbergis šešėlių teatrą pamatė daugiau nei prieš du dešimtmečius Gruzijoje, studijuodamas kino režisūrą.

„Kai pamačiau, ką daro gruzinų teatras, likau apstulbęs ir sužavėtas. Pradėjau svajoti apie tokį teatrą Lietuvoje“ – įspūdžiais dalinosi V.V.Landsbergis.

Svajonei buvo lemta išsipildyti.

Kelis dešimtmečius lydimas savo svajonės V.V.Landsbergis galiausiai ryžosi ją įgyvendinti. Itin svarbiu postūmiu tapo Gruzijos rankų šešėlių teatro „Budrugana Gagra“ įkūrėjo, profesoriaus Gelos Kandelakio sutikimas šio subtilaus teatro metodiką pasidalinti su Lietuva. 

Sulaukęs profesoriaus G.Kandelakio pritarimo Lietuvoje surinkti, o vėliau Gruzijoje rankų šešėlių technikos mokyti šį eksperimentinį aktorių kursą, V.V.Landsbergis žengė pirmąjį žingsnį ir šia įdėja pasidalino su Klaipėdos universiteto Menų akademijos katedros vedėja D.Vaigauskaite, kuri entuziastingai pritarė šiai unikaliai idėjai.

„Kai kreipiasi tokie talentingi žmonės kaip V.V.Landsbergis ir dar su tokiomis įdomiomis idėjomis, aš visada esu labai atvira. Mano akimis, Lietuvos jaunimui perteikti Gruzijos šešėlių teatro patirtį yra fantastiškas sumanymas.

G.Kandelaki sukurtas šešėlių teatras yra tikrai unikalus, o jo noras pasidalyti su Lietuva šia patirtimi yra nuostabi galimybė mums, nes Lietuvoje nieko panašaus nėra. Esu žmogus, kuris nesiima projektų, jei nemato rezultato. Aš net neabejoju, kad šis rankų šešėlių teatras gyvuos, nes jis turi milžiniškas perspektyvas reprezentuoti mūsų kultūrą“, – tuomet optimizmu tryško D.Vaigauskaitė.

Po dar kelių esminių žingsnių, V.V. Landsbergis kartu su Klaipėdos universtetu sudarė studijų programą, pagal kurią studentai dvejus metus mokėsi Gruzijoje (antraisiais ir trečiaisias studijų metais), o dar dvejus Klaipėdoje.

„Vertindamas visą studentų raidos etapą, galiu pasakyti, kad šis tarptautinis Lietuvos ir Gruzijos eksperimentinis projektas pavyko, – kalbėjo G.Kandelaki. – Teisingai pasielgė Klaipėdos universitetas, pakoreguodamas programą ir leisdamas studentams dvejus metus pasirinktą šešėlių teatro specialybę tobulinti Gruzijoje. 

Sistema pasitvirtino, nes tuos dvejus metus jie faktiškai kiekvieną mielą dieną gyveno čia intensyviai dirbdami, t. y. – visiškai pasinėrę į savo profesiją. Čia jiems teko gyventi savotiškoje profesinėje ir net buitinėje izoliacijoje, bet sąlytyje su ta sudėtinga profesija, kuriai jie nori tarnauti. Manau, kad tai didžiulė likimo dovana.

Kviečiu, kad jūsų valstybė priimtų šią dovaną ir įvertintu, kokią estetinę vertybę atvežėte į Lietuvą. Tikiu, kad Lietuvoje drauge su šia trupe atsiras ir visiškai naujas estetinis mąstymas. Manau, kad verta jus padaryti valstybiniu teatru. Tegul būna nors ir visiškai nedideli atlyginimai, kad tik jūs galėtumėte gyvuoti. Tokio tipo spektaklių pastatymams nereikia labai daug pinigų.

O jums, mano vaikai, linkiu mylėti šimtu procentu tą profesiją, kuria užsiimate, tada nebus problemų, kai trūks pinigų ar dar kas nors atsitiks. Jums bus taip malonu daryti tai, ką darote, kad jokie pinigai to nepakeis. Galima paklausti garsių Holivudo aktorių, kodėl jie gauna milijonus, bet yra nelaimingi. Jeigu pajusite, kokie esate laimingi, kad galite kurti, tuo džiaugsmu būsite gyvi visą gyvenimą“.

Po dvejus metus trukusių studijų Gruzijoje studentai į Lietuvą grįžo su dovanomis, pristatė pirmąjį savo spektaklį „Keturi metų laikai“, režisierius G.Kandelaki bei teisiškai tapo Gruzijos rankų šešėlių teatro „Budrugana Gagra“ dukteriniu teatru. 

Sugrįžę į universitetą studentai siekė užbaigti tai, ką pradėjo pirmaisiais studijų metais. Jie tobulinosi scenos kalbos, ritmikos bei vokalo, draminės vaidybos paskaitose. Studentai tapo unikaliais aktoriais. Šiais metais ypač aktyviai į teatro veiklą įsitraukė „Atviro rato“ aktorius Justas Tertelis bei kompozitorius, grupės „Solo ansamblis“ narys Vytautas Leistrumas, juodu ir tapo dviejų naujų spektaklių režisieriais.

Gegužės 27-oji – oficiali rankų šešėlių teatro „Budrugana Lietuva“ gimimo diena. Šiais metais teatrui sukako vieneri metai, o gimimo dienos šventinė tematika – diplominiai darbai. Net tris savo diplominius spektaklius šio teatro aktoriai pristatys gegužės 28 dieną, Klaipėdos „Apeirono“ teatre.

Pirmasis – Gruzijoje pastatytas rankų šešėlių teatro spektaklis „Keturi metų laikai“ (rež. G.Kandelaki, trukmė – 45 min.).

Antrasis – žaidybinis spektaklis šeimai, sukurtas pagal V.. Landsbergio pasaką „Obuolių pasakos“ (rež. Justas Tertelis, trukmė – 55 min.)

Trečiasis – būsenų, vaizdinių ir elektroninės muzikos spektaklis jaunimui „Umbra“, kuris kalba apie esamą ir trokštamą „aš“ (rež. Vytautas Leistrumas, trukmė – 60 min.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.