Vilniaus festivalio scenoje spindės garsių moterų talentai

Kaitriai pradėtą 22-ąjį Vilniaus festivalį pratęs tikras scenos primadonų paradas, į kurį įsilies net trys Nacionalinės premijos laureatės.

 V.Urmana pakvies į šimtmečio rečitalį.<br>Ch.Schneider nuotr.
 V.Urmana pakvies į šimtmečio rečitalį.<br>Ch.Schneider nuotr.
 Pianistę M.Rubackytę į festivalio sceną lydės jaunų muzikantų ansamblis. <br> D.Matvejevo nuotr.
 Pianistę M.Rubackytę į festivalio sceną lydės jaunų muzikantų ansamblis. <br> D.Matvejevo nuotr.
 G.Šlekytė debiutuos festivalyje efektinga programa.<br> T.Ernsto nuotr.
 G.Šlekytė debiutuos festivalyje efektinga programa.<br> T.Ernsto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Austė Radžiūnaitė

2018-06-09 10:24, atnaujinta 2018-06-10 09:44

Po stulbinamo JAV dainininkės Vivicos Genaux ir prancūzų senosios muzikos ansamblio „Les accents“ pasirodymo festivalyje Nacionalinės filharmonijos scena atsivers iškilioms lietuvių menininkėms.

Tarp kurių – net trys Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės: Violeta Urmana, Mūza Rubackytė ir Raminta Šerkšnytė. Tačiau moterų talentai žibės visuose penkiuose artėjančiuose koncertuose.

Šimtmečio rečitalis

Vienas labiausiai laukiamų šių metų festivalyje V.Urmanos rečitalis, kuris įvyks jau šiandien Nacionalinėje filharmonijoje.

Solistė neseniai dainavo Amneris „Aidoje“ Milano „La Scala“  teatre ir už kelių dienų įkūnys šį personažą prieš tūkstantinę „Arena di Verona“ auditoriją Veronoje.  O prieš porą dienų ji surengė įspūdingą koncertą su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Modesto Pitrėno, šių metų Lietuvos kultūros sostinėje Marijampolėje.

Norintieji pasiklausyti savo žemietės marijampoliečiai ne tik perpildė salę, bet ir užplūdo miesto aikštę, į kurią buvo tiesiogiai transliuojamas dainininkės koncertas.

„Kiekvienas pasirodymas su V.Urmana yra įsimenantis įvykis, kuris leidžia pasigėrėti tuo, kas dainavime šiandien yra geriausia. Tai puiki vokalo mokykla ir inteligencija, didelis išmanymas, patirties bagažas, atsakomybė ir plati širdis. Visa tai V.Urmanos balse žėrėte žėri, suteikia pilnatvės pojūtį“, – dalijosi partnerystės su žymiausia lietuvių dainininke įspūdžiais M.Pitrėnas.

Vilniaus festivalyje solistė atliks Richardo Strausso ir Franzo Schuberto dainų programą. Panašias programas praeityje ji rengė su iškiliais austrų ir vokiečių pianistais, o šį kartą pristatys su Zalcburgo universitete dėstančia lietuvių koncertmeistere Gaiva Bandzinaite.

Į sceną lydės jaunimas

Birželio 11-ąją į Vilniaus festivalio sceną sugrįš kita Lietuvos kultūros ambasadorė pianistė M.Rubackytė. Šiemet Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ji inicijavo ir parengė net tris programas koncertams Paryžiuje. Atliktąją praėjusį mėnesį Invalidų rūmų kamerinėje salėje išgirs ir Vilniaus publika.

Artistė šį kartą žengs į Nacionalinės filharmonijos sceną su vienu įdomiausių jaunosios kartos lietuvių ansambliu – styginių kvartetu „Mettis“ ir kontrabosininku Donatu Bagursku.

Savo programa jie nuties tiltą į ateitį per lig šiol aktualių kūrėjų – Josepho Haydno, Ferenzo Liszto, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir mažiau žinomo prancūzų kompozitoriaus Louis Vierne’o kūrybą.

Kiekvienas M. Rubackytės koncertas leidžia pažvelgti į turtingą, gyvenimo bei meninės patirties sklidiną atlikėjos pasaulį. Regis, ji paima mus už rankos ir veda į neatrastus tolius, gerai žinomiems kūriniams suteikdama išskirtinių, savitų prasmių.

Greta solinės karjeros Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė nuo seno globoja gabiausius jaunuosius Lietuvos muzikus, seka jų laimėjimus, tad jos partnerystė su „Mettis“ kvartetu nėra atsitiktinė.

Šis ansamblis sparčiai kopia į pripažinimo aukštumas. 2016 metais jis grojo prestižinėje „Wigmore Hall“ salėje Londone, pelnė 8-ojo tarptautinio Bordo (Prancūzija) styginių kvartetų konkurso antrąją premiją ir buvo apdovanotas specialiu prizu.

Tais pačiais metais kvartetas tapo 9-ojo tarptautinio Vittorio Rimbotti konkurso Fjezolėje (Italija) nugalėtoju, o pernai surengė koncertų turą Kinijoje. Šiais metais, be Paryžiaus, pasirodė Hamburgo filharmonijos „Laeiszhalle“ ir Berlyno „Konzerthaus“ salėse.

Garsenybę pakeitė bičiulė

„Norisi atverti publikai, tarp kurios gausėja užsienio turistų, mūsų muzikos klodus. Vilniaus festivalio projektai – įrodymas, kad turime daug potencijos“, – džiaugėsi festivalio vadovė Nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Šiemet renginys pristato išskirtinai daug debiutuojančių festivalyje lietuvių. Pavyzdžiui, birželio 14-osios programa patikėta jaunutei dirigentei Giedrei Šlekytei. Ji pakeis kūdikio besilaukiančią Mirgą Gražinytę neatsitiktinai.

Šių menininkių kūrybos keliai labai panašūs. Jos mokėsi pas tuos pačius pedagogus, bandė laimę tuose pačiuose konkursuose, priklausė tai pačiai meno agentūrai.

Giedrė yra laimėjusi antrąją premiją Vidurio Vokietijos radijo dirigentų konkurse, tapo Zalcburgo festivalio jaunųjų dirigentų konkurso viena favoričių, be to, yra tarptautinių S. Michelideso (Kipras) ir N. Malko (Danija) jaunųjų dirigentų konkursų prizininkė. Nuo 2016-ųjų ji vadovauja Klagenfurto miesto teatro orkestrui.

Artimiausiu metu dirigentės laukia koncertai su Liublianos radijo ir Liuksemburgo filharmonijos simfoniniais orkestrais, pasirodymai Leipcigo operoje ir Zalcburgo festivalyje.

Vilniaus festivalio scenoje G.Šlekytė suburs ypatingą menininkų kolektyvą, su kuriuo atliks Ramintos Šerkšnytės oratoriją „Saulėlydžio ir aušros giesmės“ pagal Rabindranato Tagore’s tekstus.

Be to, klausytojų laukia įdomi pažintis su garsaus suomių dirigento Esa-Pekkos Saloneno kūryba. Maestro Koncertą fortepijonui ir orkestrui, jau spėjusį apkeliauti pusę pasaulio, paskambins Andrius Žlabys.

Vėliau ši programa skambės Baltijos jūros festivalyje Stokholme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?