Birželio 14-ąją Vilniaus festivalyje skambės saulėlydžio ir aušros giesmės

Birželio 14-ąją Vilniaus festivalio koncerte skambės 2007 m. festivalio užsakymu kompozitorės Ramintos Šerkšnytės sukurta oratorija „Saulėlydžio ir aušros giesmės“. Taip pat vakaro programoje – intriguojanti pažintis su visame pasaulyje garsaus suomių dirigento Esa-Pekkos Saloneno kūryba. Girdėsime šio menininko 2007 m. sukurtą trijų dalių Koncertą fortepijonui ir orkestrui.

 R.Šerkšnytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Šerkšnytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 T.Ernsto nuotr.
 T.Ernsto nuotr.
 J.Gringytė.<br> Rengėjų nuotr.
 J.Gringytė.<br> Rengėjų nuotr.
 L.Dambrauskaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 L.Dambrauskaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 N.Masevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 N.Masevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 T.Pavilionis.<br> Rengėjų nuotr.
 T.Pavilionis.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Žlabys.<br> D.Matvejevo nuotr.
 A.Žlabys.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 11, 2018, 8:16 AM, atnaujinta Jun 12, 2018, 12:06 AM

Koncertą diriguos festivalyje debiutuojanti, o pasaulyje sėkmingai karjeros laiptais kopianti lietuvių dirigentė Giedrė Šlekytė. „Baltijos šalys nepaliauja mūsų stebinti!“ – taip užsienio šalyse pristatoma ši jaunosios kartos dirigentė.

Nuo tada, kai 2016 m. buvo paskirta Klagenfurto miesto teatro pagrindine dirigente ir parengė pirmąjį savo pastatymą – W. A. Mozarto operą „Pagrobimas iš Seralio“, klausytojai ir spauda jaunajai lietuvių maestrai negaili pagyrimų ir mini jos interpretacijų gaivumą, turtingumą bei dinamiškumą.

2017–2018 m. sezoną G.Šlekytė šiame teatre rengia naujus G.Verdi „Traviatos“ ir W.A.Mozarto „Don Žuano“ pastatymus. Tarp šios dirigentės ateities planų – kvietimai diriguoti Jevlės (Gävle), Liublianos radijo, Liuksemburgo filharmonijos simfoniniams orkestrams, pasirodymai Leipcigo operoje (naujas P. Čaikovskio „Gulbių ežero“ pastatymas).

G.Šlekytė yra pelniusi įvairių apdovanojimų. Lietuvoje ji tapo B.Grincevičiūtės dainininkų konkurso I premijos laureate, 2013 m. pelnė II premiją Tarptautiniame S. Michelideso dirigentų konkurse Kipre (I premija nebuvo skirta), II premiją MDR (Vidurio Vokietijos radijo) dirigentų konkurse. 2015 m. dirigentė buvo nominuota Zalcburgo festivalio jaunųjų dirigentų premijai, tais pačiais metais tapo Tarptautinio N. Malko jaunųjų dirigentų konkurso prizininke.

Vilniaus festivalio scenoje Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui diriguosianti G.Šlekytė suburs ir ypatingą į Lietuvą sugrįžtančių menininkų ratą – tai JAV, Didžiojoje Britanijoje ir Austrijoje šiuo metu reziduojantys atlikėjai pianistas Andrius Žlabys bei dainininkės Lina Dambrauskaitė (sopranas), Justina Gringytė (mecosopranas), taip pat Lietuvoje kuriantys Tomas Pavilionis (tenoras) ir Nerijus Masevičius (bosas-baritonas). Atliekant R. Šerkšnytės oratoriją „Saulėlydžio ir aušros giesmės“ į gausų muzikų būrį įsilies ir Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ (vadovas Vaclovas Augustinas).

Kantatą-oratoriją sopranui, mecosopranui, tenorui, bosui, chorui ir simfoniniam orkestrui „Saulėlydžio ir aušros giesmės“ kompozitorė Raminta Šerkšnytė sukūrė pagal Rabindranato Tagore’s tekstus.

„Indų poeto Rabindranato Tagore’s kūryba kalba apie amžinąsias, visais laikais žmones jaudinusias temas – gyvenimo prasmės paiešką, kūrybos ir pažinimo džiaugsmą, meilę žmogui ir gamtai. Iš gausaus jo lyrikos palikimo parinkau eilėraščius, kuriuos tarpusavy sietų ir tam tikrų paros nuotaikų atspindėjimas. Kūrinį sudaro trys dalys: „Diena. Vakaras“; „Naktis“; „Rytas. Amžinasis rytas“, – pasakojo R.Šerkšnytė.

Oratorija tėra labai sąlygiškas šio kūrinio žanrinis apibūdinimas, nusakantis tik kūrinio atlikėjų sudėtį. „Nekonfliktiška, kupina lyrizmo poezija paskatino mane šią rytietišką introspekciją „paversti“ pusvalandžio ilgio muzikine meditacija ir, sekant rytietiška tradicija, sukurti muziką, tinkamą konkrečiam paros metui – vakarui, nakčiai, rytui...“ – aiškino muzikos autorė.

Antroje koncerto dalyje festivalio publika galės mėgautis Andriaus Žlabio interpretuojamu Esa-Pekkos Saloneno Koncertu fortepijonui ir orkestrui. E.-P. Salonenas plačiame muzikos pasaulyje pirmiausia žinomas kaip suomių dirigentas. Tad daug kam pažintis su šiuo menininku kitu amplua gal bus savitas atradimas.

Kalbėdamas apie savo kūrybos stilių E-P. Salonenas pabrėžia, kad jo kompozicijose akivaizdi kitų autorių muzikos, kurią jis mėgsta ir dažnai atlieka, įtaka. Vilniaus festivalyje skambėsiantis Fortepijono koncertas buvo sukurtas 2007 m. Niujorko filharmonijos užsakymu ir dedikuotas charizmatiškam pianistui, kompozitoriaus bičiuliui Yefimui Bronfmanui.

Po to, kai 2007 m. vasario 1 d. Koncerto pasaulinė premjera įvyko Niujorko Lincolno centre, šis kūrinys apkeliavo daug pasaulio šalių ir skambėjo Londone („BBC Proms“), Toronte, Liubeke, Hamburge, Amsterdame, Paryžiuje, Helsinkyje, Liucernoje, Ciuriche, Stokholme, Vienoje, įvairiuose JAV miestuose ir kitur. Dabar jau ir Vilnius nebus išimtis.

Vilniaus festivalio koncertas „Saulėlydžio ir aušros giesmės“ vyks birželio 14 d., ketvirtadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.