Ansamblio „Synaesthesis“ penkmečiui skirtame koncerte išsipildys kūrybos svajonės

Birželio 26 d. 19 val., Vilniaus Menų spaustuvės Juodojoje salėje ypatingą koncertą surengs šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“. Vakaro programoje „Dreams of the Blind“ skambės Lietuvoje dar negirdėtų arba itin retai atliekamų kompozitorių Yanniso Kyriakideso (Kipras), Francesco Filidei (Italija) ir Raphaëlio Cendo (Prancūzija) audiovizualinės ir elektroakustinės kompozicijos.

 Šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“. <br> D.Matvejevo nuotr.
 Šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“. <br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 11:15 AM

Šiuolaikinės muzikos ansamblis „Syanesthesis“ vis labiau pastebimas ne tik vietinės, bet ir užsienio publikos. Jauni maksimalistai, suburti noro groti nepelnytai retai koncertuose skambančią moderniąją muziką, jau spėjo susilaukti įvertinimo Lietuvoje ir svetur.

2016 ir 2017 m. kolektyvas grįžo iš Austrijoje vykusio šiuolaikinės muzikos konkurso „Just composed!“ su prizais už geriausias naujai sukurtų kūrinių interpretacijas, tais pačiais 2017-aisiais buvo apdovanoti ir LR Kultūros ministerijos teikiama „Jaunojo kūrėjo“ premija. Ansamblis surengė įsimintinų koncertų tarptautiniuose festivaliuose „Gaida“, „Druskomanija“, „Ahead“, „Crossroads“ (Austrija), “Melos-Ethos” (Slovakija).

Šiemet gyvavimo penkmetį švenčiančio „Synaesthesis“ koncertai palydimi entuziastingos klausytojų reakcijos ir teigiamų atsiliepimų spaudoje. Kolektyvo „prekės ženklas“ – energija trykštančios ir itin profesionalios originalių programų interpretacijos.

Neturėtų būti išimtis ir koncertas „Dreams of the blind“. Pagrindiniu jo akcentu taps žymiojo kipriečio Y. Kyriakideso penkių dalių ciklas, „paskolinęs“ pavadinimą visam renginiui.

„Dreams of the Blind“ yra unikali audiovizualinė kompozija, paremta tikrus nereginčiųjų sapnus atpasakojančiu tekstu, projektuojamu ekrane, ir jį palydinčia instrumentinės bei elektroninės muzikos sinteze.

Visus klausytojo pojūčius aštrinantis bei ypatingą būseną kuriantis kūrinys yra ypač artimas ansambliui. Jį „Synaesthesis“ yra atlikęs dar pačioje savo kūrybinio kelio pradžioje.

„Šis mūsų koncertas leis palyginti, kokie buvome anksčiau ir kokie esame dabar, kritiškai save įvertinti. Kartais retrospektyva būna labai prasminga“, – teigė ansamblio dirigentas Karolis Variakojis.

Kitas vakare skambėsiantis kūrinys – Y.Kyriakideso „The Arrest“ – taip pat yra paremtas muzikos ir teksto sąveika, gniaužia kvapą ne tik ekrano pasakojimu, bet ir ypatingo virtuoziškumo reikalaujančiomis muzikantų partijomis.

Italų kompozitoriaus F.Filidei fantazija, prieš kelis metus žavėjusi klausytojus ir kritikus „Gaidos“ festivalyje, atsiskleis ir šame koncerte. Skambės viena ankstyvųjų jo kompozicijų „Toccata“ fortepijonui solo (premjera Lietuvoje, atl. Marta Finkelštein). Pavadinimu ji apeliuoja į senovinį instrumentinės muzikos žanrą, o iš tikro tai yra menininko provokacija – tokį netradicinį fortepijoninės muzikos atlikimą retai pasitaiko proga ne tik išgirsti, bet ir pamatyti.

„Nors koncertas vadinsis „Dreams of the Blind“, iš tiesų jis yra „Dreams of Synaesthesis“. Šiuo koncertu išsipildys mūsų kūrybinės”, – sakė ansamblio vadovė ir pianistė M. Finkelštein.

Kontrabosiniam klarnetui ir elektronikai skirta R.Cendo „Décombres“ – dar viena ypatinga vakaro premjera. Vieninteliu tokiu Baltijos šalyse instrumentu jį atliks Artūras Kažimėkas. Išskirtines šio instrumento galimybes atskleidžiantis bei didžiulių techninių sugebėjimų reikalaujantis kūrinys išsilaisvina iš įprastinių muzikos apibrėžčių ir priartėja prie pirmapradžio, laukinio garsinio ritualo.

Bilietus į birželio 26 d., 19 val. koncertą „Dreams of the Blind“, galite įsigyti tiketa.lt bilietų sistemose arba tiketa kasose bei Menų spaustuvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.