Gyvenimo džiaugsmą kurstys sirtakis

Baleto ir graikų muzikos gerbėjų Palangoje šiandien laukia pasaulinę šlovę pelniusio legendinio Mikio Theodorakio baleto spektaklio „Graikas Zorba“ premjera.

Su „Graiko Zorbos“ šokėjais Klaipėdos muzikiniame teatre repetavo garsus amerikiečių choreografas L.Massine’as.
Su „Graiko Zorbos“ šokėjais Klaipėdos muzikiniame teatre repetavo garsus amerikiečių choreografas L.Massine’as.
Iki vasaros pabaigos Palangos koncertų salėje suplanuota dar 10 renginių.
Iki vasaros pabaigos Palangos koncertų salėje suplanuota dar 10 renginių.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 10, 2018, 11:08 AM, atnaujinta Aug 10, 2018, 3:56 PM

Spektaklis „Graikas Zorba“ išskirtinis dar ir dėl to, kad Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre jį pastatė pats šio kūrinio libreto autorius ir visame pasaulyje garsus amerikiečių choreografas Lorca Massine’as (74 m.), rusų choreografo, Sergejaus Diagilevo trupės baletų kūrėjo Leonido Miasino sūnus.

Iki šiol Lietuvoje „Graiką Zorbą“ L.Massine’as režisavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre Vilniuje. Pastarąjį kartą čia šis spektaklis buvo parodytas prieš 6 metus.

Į Klaipėdą atviliojo legendą

Atgaivinti baletą „Graikas Zorba“ uostamiestyje sumanė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės meno vadovas Donatas Bakėjus.

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre jis pats šoko šiame spektaklyje ir buvo susipažinęs su tuo metu sostinėje „Graiką Zorbą“ pastačiusiu choreografu L.Massine’u.

Šiemet žiemos pabaigoje sumanęs jį pasikviesti į Klaipėdą D.Bakėjus nesitikėjo, kad užsiėmęs metras atsilieps į pasiūlymą. Bet gerus prisiminimus apie Vilnių ir mūsų šalį išsivežęs L.Massine’as gana greitai atsakė į laišką ir išreiškė susidomėjimą galimybe savo spektaklį statyti Lietuvos mieste prie jūros.

„Klaipėdai tai buvo neįtikėtina sėkmė. Juk L.Massine’as dirbo didžiausiuose pasaulio teatruose „The Metropolitan Opera House“, „New York City Ballet“, „American Ballet Theatre“, Londono karališkajame operos teatre „Covent Garden“, Paryžiaus operoje.

Nuo 1988 metų jis „Graiką Zorbą“ yra statęs daugiau kaip 35 pasaulio šalyse. Šį spektaklį matė daugiau kaip 2 milijonai žmonių“, – pasakojo D.Bakėjus.

Šoks kviestiniai solistai

Pirmą kartą L.Massine’as su nuolat jį lydinčia asistente Anna Krzyskowa Klaipėdoje apsilankė balandžio mėnesį ir pats atsirinko solistus.

Antrą kartą režisierius į Klaipėdą atvyko liepos 10-ąją, ir Muzikiniame teatre prasidėjo kasdienės repeticijos.

Šiame spektaklyje su choru ir orkestru dalyvauja beveik šimtas žmonių. Vienu metu scenoje pasirodo 34 šokėjai.

Be Klaipėdos muzikinio teatro baleto trupės, spektaklyje taip pat šoka kviestiniai solistai iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro Mantas Daraškevičius, Jonas Laucius, Ignas Armalis ir net baleto artistas iš Bulgarijos Nikola Hadjitanevas.

Lygindamas su ankstesniu šio baleto pastatymu Vilniuje D.Bakėjus teigė, kad klaipėdietiškas variantas bus gyvesnis, bus daugiau choreografijos ir įvairesnių judesių.

Naujesnio įspūdžio spektakliui suteiks kiek kitoks Sigitos Šimkūnaitės sukurtas scenografijos braižas, dizainerės Sandros Straukaitės kostiumai.

Pats L.Massine’as teigė, jog svarbiausias šio baleto bruožas yra tai, kad jo idėja kilo visiškai nepaisant įprasto baleto apibrėžimo ribų.

„Sukurti šį baletą įkvėpė filosofija ir nuostabus rašytojas Nikos Kazantzakis, kalbantis apie patį gyvenimą.

Kiekvienas žiūrovas gali susitapatinti su kuriuo nors šios nuostabios istorijos veikėju“, – teigė garsus choreografas.

Liūdesį įveiks džiaugsmu

„Graikas Zorba“ – tai istorija apie gyvenimą. To paties pavadinimo apysakos autorius N.Kazantzakis sukūrė herojų, kuris yra gyvenimo čempionas ir džiaugsmu įveikia liūdesį. Balete jis yra gaivališkai gyvenantis žmogus, švenčiantis šią gyvenimo akimirką.

Beje, Zorba nėra jaunystės simbolis. Jis – subrendęs žmogus, po daugelio išgyvenimų sukūręs savo filosofiją, atradęs savo gyvenimo išmintį.

Šio spektaklio finale šokamas nacionalinis graikų šokis sirtakis. Pasak L.Massine’o, šis šokis pasaulyje išpopuliarėjo dėl baleto „Graikas Zorba“.

D.Bakėjus negalėjo tiksliai pasakyti, kiek trunka spektaklis.

„Tai priklauso nuo to, kiek kartų publika prašys pakartoti sirtakį. Su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru gastroliuodami Ispanijoje sirtakį šokome septynis kartus“, – juokėsi Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės meno vadovas.

Palangoje laukia dar daug renginių

Be penktadienį 20 val. rodomo baleto „Graikas Zorba“ premjeros, Palangos koncertų salėje du koncertai žiūrovų laukia šeštadienį.

17 val. bus rodomas miuziklas vaikams „Kakė Makė“, kurią įkūnys dainininkė, aktorė ir šokėja Karina Krysko-Skambinė. Miuzikle dainuos ir aktorius Dalius Skamarakas.

20 val. – atlikėjo Sauliaus Prūsaičio nuotaikingas vasariškas koncertas, kuriame kartu su juo dainuos jo mokinė, televizijos šou „X faktorius“ laimėtoja Iglė.

Iki vasaros pabaigos Palangos koncertų salėje suplanuota dar 10 renginių.

Pilnutėlę 2200 vietų koncertų salę jau surinko Gyčio Paškevičiaus koncertas, pasirodys rusų humoristas ir parodijų meistras Maksimas Galkinas, o koncertinį vasaros sezoną Palangoje vainikuos „Roko baladės“ su Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru.

Baleto „Graikas Zorba“ premjera. Rugpjūčio 10, 15 d. 20 val. Palangos koncertų salė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.