Nacionalinis Kauno dramos teatras paklaus: „O koks tu, kai nevaidini?“

Nacionalinis Kauno dramos teatras pasitinka 99-ąjį sezoną ragindamas bent trumpam nusimesti personažų kaukes, palikti erdvės savirefleksijai ir paklausti savęs ir žiūrovų: „O koks tu, kai nevaidini?“ 

G.Varnas režisuoja „Getą“.<br>D.Stankevičiaus nuotr.
G.Varnas režisuoja „Getą“.<br>D.Stankevičiaus nuotr.
G.Varnas režisuoja „Getą“.<br>D.Stankevičiaus nuotr.
G.Varnas režisuoja „Getą“.<br>D.Stankevičiaus nuotr.
Teatro trupę fiksavo fotomenininko D.Ščiukos objektyvas. Galutinį rezultatą bus galima išvysti viešose miesto erdvėse, o gruodžio mėnesį numatoma fotografijų paroda teatre.<br>D.Stankevičiaus nuotr.
Teatro trupę fiksavo fotomenininko D.Ščiukos objektyvas. Galutinį rezultatą bus galima išvysti viešose miesto erdvėse, o gruodžio mėnesį numatoma fotografijų paroda teatre.<br>D.Stankevičiaus nuotr.
V.Nastavševas „Trijų seserų“ repeticijoje.<br>D.Stankevičiaus nuotr.
V.Nastavševas „Trijų seserų“ repeticijoje.<br>D.Stankevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Pranešimas spaudai

Aug 31, 2018, 1:49 PM, atnaujinta Aug 31, 2018, 1:51 PM

Vizualinis sezono atspirties taškas – teatro aktorių portretai. Teatro trupę fiksavo fotomenininko Dainiaus Ščiukos objektyvas. Galutinį rezultatą bus galima išvysti viešose miesto erdvėse, o gruodžio mėnesį numatoma fotografijų paroda teatre.

Gintaro Varno „Geto“ versija

Režisierius Gintaras Varnas naują pastatymą kuria pagal Izraelio dramaturgo Joshua Sobolio pjesę „Getas“. Dar pavasarį spektaklio kūrybinė komanda lankėsi Vilniaus ir Kauno getų vietovėse, Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje siekdama papildyti pjesę dokumentine, memuarine ir archyvine medžiaga. Spektaklio dramaturgijos autoriai – G.Varnas ir Daiva Čepauskaitė.

Spektaklio „Getas“ ašis – Lietuvos žydų holokaustas.

„Lietuvoje veikė dar LDK laikais pradėjęs formuotis Rytų Europos žydų arealas. Per karą jis ir žydų kultūra buvo sunaikinti. Perskaičiau daugybę knygų ta tema ir man pasidarė didžiulė gėda, kad lietuviai dalyvavo šiame naikinime. Galima sakyti, kad susipykau su savo lietuviška tapatybe ir pajutau, kad sąlyginę taiką galiu susigrąžinti tik pastatęs spektaklį.

Pjesė „Getas“ ir joje pateikiama Vilniaus geto ir jo teatro istorija – dokumentinė pjesė, kuri kuriant spektaklį išsiplėtė. Spektaklyje kalbama apie pasirinkimus, poelgius ir jų padarinius: steigti teatrą ar ne, dalyvauti šaudant žydus ar nedalyvauti?“ – koncepciją pristatė G.Varnas.

Spektaklio scenografiją kuria Gintaras Makarevičius, kostiumus – Aleksandra Jacovskytė. Spektaklio kompozitorius – Anatolijus Šenderovas, vaizdo projekcijų autorius – Kornelijus Jaroševičius.

Pagrindinius vaidmenis kuria Jovita Jankelaitytė (Chaja), Mantas Zemleckas (Kitelis), Sigitas Šidlauskas (Gensas), Liubomiras Laucevičius (Veiskopfas), Dainius Svobonas (Krukas), Gytis Ivanauskas (lėlininkas Srulikas) ir kiti.

Premjeriniai rodymai – rugsėjo 21, 22, 23 d. Didžiojoje scenoje. Premjera įgyvendinama kartu su UTOPIA teatru ir skiriama Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui bei Vilniaus geto 75-osioms likvidavimo metinėms.

Vladislavo Nastavševo debiutas Kauno ir Lietuvos scenoje

Prieš daugiau nei metus su latvių režisieriumi Vladislavu Nastavševu suplanuota premjera pagal Antono Čechovo pjesę „Trys seserys“ jau pildosi ir Nacionalinio Kauno dramos teatro Didžiojoje scenoje pasirodys spalio 4, 13 ir 27 d.

Prestižiniais apdovanojimais įvertintas režisierius bendradarbiauja su Latvijos nacionaliniu dramos teatru, Naujuoju Rygos teatru, „Dirty Deal Teatro“, taip pat NO99 teatru (Estija), Maskvos teatru „Gogolio centras“.

„Kai manęs klausia, kodėl statau A.Čechovą, nesuprantu, kodėl neturėčiau. Ir nesuprantu teigiančiųjų, kad nebereikia. Kodėl neįsileisti to grožio į savo šiuolaikinį gyvenimą? Tai laikas ir epocha. Visi jaučiame, kad gyvename kažko naujo laukimu, ir visi nujaučiame, kad tai, kas nauja, nebūtinai gera“, – svarstė V.Nastavševas.

Režisierius pats kuria spektaklio scenografiją ir muzikinį apipavidalinimą. Olgos vaidmenį atlieka aktorė Ugnė Žirgulė, Mašos – Elzė Gudavičiūtė, Irinos – Giedrė Žaliauskaitė. Taip pat vaidina Inga Mikutavičiūtė, Martyna Gedvilaitė, Artūras Sužiedėlis, Egidijus Stancikas, Tomas Erbrėderis, Henrikas Savickis, Andrius Gaučas, Andrius Mockus ir Ridas Žirgulis.

Premjera už teatro ribų

Dar viena 99-ojo sezono premjera vyks sakralioje erdvėje – tai Gyčio Padegimo režisuojamas spektaklis pagal dramaturgo, prozininko ir žurnalisto Algirdo Landsbergio pjesę „Vėjas gluosniuose“.

„Ši pjesė dar niekada nestatyta Lietuvoje. Siužetas paremtas šv.Kazimiero pasirodymu Žygimantui Augustui ir jo kariams. Mano akimis, ji yra labai vailderiška, nes, kaip ir „Mūsų miestelyje“ bei „Ilgoje Kalėdų vakarienėje“, joje kalbama apie paprastus žmones, keistai supintus jų likimus karo akivaizdoje. Dabar, kai jaučiame tokias geopolitines įtampas, manau, kad ši pjesė yra labai aktuali“, – įsitikinęs režisierius.

Spektaklis skirtas LDK kariuomenės pergalės prie Polocko 500 metinėms paminėti. Ją žiūrovai pamatys gruodį.

Gruodžio mėnesį numatyta ir premjera vaikams. Režisierė Eglė Kižaitė kurs spektaklį pagal Kotrynos Zylės kūrinį „Didžioji būtybių knyga“.

Premjerų ciklą papildys ir Agniaus Jankevičiaus režisuojamas spektaklis pagal Juozo Grušo noveles. Režisieriui talkins dramaturgė Daiva Čepauskaitė.

Dar rudenį repeticijas pradės Nacionaliniame Kauno dramos teatre debiutuojantis režisierius Povilas Makauskas. Jis kurs spektaklį pagal Euripido dramas.

Bus tęsiami socialiniai projektai – spektaklių, skirtų žiūrovams su regėjimo ir klausos negalia, pritaikymas. Naujausi pastatymai bus titruojami anglų kalba.

Gastrolės į užsienį ir tarptautiniai projektai

Spalio 22–28 d. teatro trupė lankysis Sakartvele (Gruzijoje). Suplanuoti du Agniaus Jankevičiaus režisuoto spektaklio „Gentis“ pagal Ievos Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“ rodymai. Spalio 24 d. spektaklis vyks legendiniame Tbilisio Šotos Rustavelio teatre, o spalio 26 d. – seniausiame Sakartvele teatre – Telavio mieste įsikūrusiame Važos Pšavelos teatre.

Spektaklis „Keturi“ vyks į tarptautinį festivalį Vokietijoje (rež. K.Gudmonaitė) – lapkričio 17–18 d. kūrybinė komanda dalyvaus Dresdene vyksiančio „Fast Forward“ festivalio programoje.

„Be to, kad laukia intensyvus darbas teatro kūrybinėse aikštelėse, nepamiršime gastrolių Lietuvoje, tęsime kūrybinį dialogą su Kinija, vyksime į forumą Izraelyje, į kurį kviečia Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas“, – sezono perspektyvomis dalijosi E.Stancikas.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.