Iššūkis Kauno muzikinio teatro artistams – įkūnyti dviveidį herojų

Naują kūrybinį sezoną Kauno valstybinis muzikinis teatras savaitgalį pradėjo premjera – žiūrovams pirmą kartą parodytas Brodvėjaus bestseleris Franko Wildhorno miuziklas „Džekilas ir Haidas“.

Vieną miuziklo herojų vaidina dainininkė ir šokėja K.Krysko-Skambinė.<br>Nuotr. iš Kauno muzikinio teatro archyvo.
Vieną miuziklo herojų vaidina dainininkė ir šokėja K.Krysko-Skambinė.<br>Nuotr. iš Kauno muzikinio teatro archyvo.
Scena iš miuziklo „Džekilas ir Haidas“ repeticijos.<br>Nuotr. iš Kauno muzikinio teatro archyvo.
Scena iš miuziklo „Džekilas ir Haidas“ repeticijos.<br>Nuotr. iš Kauno muzikinio teatro archyvo.
E.Bavikinas vaidina ir Džekilą, ir Haidą.<br>Nuotr. iš Kauno muzikinio teatro archyvo.
E.Bavikinas vaidina ir Džekilą, ir Haidą.<br>Nuotr. iš Kauno muzikinio teatro archyvo.
 Spektaklio meno vadovas K.Jakštas.<br>Nuotr. iš Kauno muzikinio teatro archyvo.
 Spektaklio meno vadovas K.Jakštas.<br>Nuotr. iš Kauno muzikinio teatro archyvo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-09-30 12:40

Spektaklio režisūrinis sprendimas lėmė, kad jis skiriamas vyresnei nei 14 metų auditorijai. Miuziklo personažus sukūrė Kauno valstybinio muzikinio teatro bei kviestiniai solistai. Jiems teko nemenkas iššūkis – tuo pat metu įsikūnyti į aristokratiškąjį daktarą Džekilą ir žvėriškąjį Haidą. 

Spektaklio režisierės Viktorijos Streičos teigimu, istorija apie Džekilą ir Haidą atspindi Viktorijos laikų kultūroje populiarią idėją apie žmoguje slypinčią nuolatinę gėrio ir blogio kovą.

„Tiek apysakos autorius, tiek miuziklo kūrėjai siekė parodyti, kad kiekviename mūsų greta švelnumo ir doros slypi pyktis ir pagieža, o jei bandoma tą juodąją pusę užgniaužti, ji prasiveržia ir puola visa naikinančia jėga“, – teigė režisierė, praėjusį sezoną debiutavusi operete „Misteris X“ Kauno muzikiniame teatre.

V.Streiča ir miuziklo pastatymo meno vadovas Kęstutis S. Jakštas drauge su teatro soliste Kristina Siurbyte yra ir libreto vertėjai. Spektaklio muzikinis vadovas ir dirigentas – Ričardas Šumila, savo jaunatvišku proveržiu sužavėjęs ne tik įnoringą teatro orkestro kolektyvą, bet jau susirinkęs nemenką ištikimų gerbėjų būrį. Prie jo prisideda ir miuziklo spektaklius diriguosiantis estų dirigentas Erki Pehkas. Scenografiją spektakliui sukūrė Artūras Šimonis, o kostiumus ir grimą – dailininkė Julija Skuratova, Kauno muzikiniame teatre dirbanti pirmą kartą.

Kaip dera miuziklo žanrui, spektaklyje žiūrovai mato daug šokio scenų. Juos sukįrė choreografas Dainius Bervingis, o jaunam, veržliam, puikiai dainuojančiam, šokančiam ir vadinančiam choro kolektyvui vadovavo chormeisterė Rasa Vaitkevičiūtė.

Spektaklio kūrybinė komanda šiai premjerai ruošėsi itin stropiai ir atsakingai. Specialiai šiam pastatymui pakviestas Kauno valstybiniame muzikiniame teatre viešėjo britų kompozitorius, vokalo specialistas ir profesorius Derekas Barnesas. Miuziklo atlikėjai iš jo sėmėsi dainavimo meno subtilybių. Nuolatos po įvairias šalis keliaujančiam ir su žymiausiais pasaulio teatrais dirbančiam D.Barnesui tai – ne pirmoji viešnagė Lietuvoje. Jis konsultavo miuziklo „Čikaga“ statytojus bei atlikėjus, prieš porą metų dirbo muzikos vadovu statant miuziklą „Rent“.

Trilerio dramaturgija grįstame, nuostabaus grožio dainų kupiname miuzikle Džekilo/Haido vaidmeniui teatras pasirinko atlikėjus, be kurių neįmanoma įsivaizduoti šio žanro pastatymų Lietuvoje – Egidijų Bavikiną, Martyną Kavaliauską, Jeronimą Milių. Šalia jų šis ne tik vokalo, bet ir vaidybos prasme itin sudėtingas vaidmuo patikėtas dar vienam dainininkui, kurį iki šiol geriau pažinojo grupės „Pikaso“ gerbėjai, tai – šios grupės vokalistas Rokas Laureckis.

Pastatymo meno vadovas K.S.Jakštas bei režisierė V.Streiča sakė, kad visi keturi atlikėjai labai skirtingi, ir tai suteiks kiekvienam būsimam spektakliui kitokių spalvų. Taip pat tikėtina, kad žiūrovams bus smalsu pamatyti skirtingas Džekilo/Haido interpretacijas.

Dvilypio herojaus mylimąsias vaidina taip pat gerai miuziklo gerbėjams pažįstamos dainininkės. Šiame miuzikle yra du lygiaverčiai moterų vaidmenys. Išmintingoji, lyriškoji Ema Karu (ją įkūnija Karino Krysko, Ingrida Kažemėkaitė ir Kristina Siurbytė), o laisvo elgesio merginos Liusi, patekusios į monstro Haido akiratį, vaidmenį sukūrė dainininkės Marija Arutiunova, Gabrielė Bielskytė ir Dagna Kondratavičiūtė. Tad miuziklo „Džekilas ir Haidas“ spektakliuose žiūrovai turės išskirtinę galimybę išvysti geriausias Lietuvos atlikėjų pajėgas.

Pagal škotų rašytojo Roberto Louise'o Stevensono apysaką „Nepaprasta daktaro Džekilo ir misterio Haido istorija“, pasirodžiusią 1886-aisiais, sukurtas miuziklas pirmą kartą publikai pristatytas 1990 metais seniausiame Teksaso (JAV) teatre – Hiustono „Alley Theatre“, o 1997-aisiais jo premjera įvyko Brodvėjuje. Šis miuziklas laikomas ryškiausiu ir populiariausiu JAV popžvaigždžių itin mėgstamo kompozitoriaus F.Wildhorno kūriniu, pelniusiu kūrėjui kelis „Tony“ ir „Grammy“ apdovanojimus.

2001 metais pasirodė ir televizinė miuziklo versija. Joje daktaro Džekilo bei misterio Haido vaidmenis atliko „ratuotas riteris“ ir „gelbėtojas“ Davidas Hasselhoffas. Miuziklas statytas daugybėje šalių, skambėjo įvairiomis kalbomis. Didžiulės sėkmės sulaukė dvi jo turnė Šiaurės Amerikoje ir dvi gastrolinės kelionės po Jungtinę Karalystę. 2012 metais po Amerikos scenas keliavo koncertinė miuziklo versija, o po metų jis vėl sugrįžo į Brodvėjaus teatro sceną.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.