Kamilės Gudmonaitės „Keturi“ – Europos jaunųjų režisierių festivalyje

Jaunos ir savito braižo teatro režisierės Kamilės Gudmonaitės kūryba domina ne tik teatro kritikus, masina šiuolaikinėms teatro formoms imlų žiūrovą, bet ir vis dažniau pristatoma užsienio festivaliuose. Lapkričio 17–18 d. jos režisuotas spektaklis „Keturi“ bus rodomas tarptautinio Europos jaunųjų režisierių festivalio „Fast Forward“ programoje Drezdene, Vokietijoje. 

„Keturi“.<br>Rengėjų nuotr.
„Keturi“.<br>Rengėjų nuotr.
„Keturi“.<br>Rengėjų nuotr.
„Keturi“.<br>Rengėjų nuotr.
K.Gudmonaitė.<br>Rengėjų nuotr.
K.Gudmonaitė.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 4:32 PM

„Fast Forward“ yra kasmetinis Europos jaunųjų režisierių festivalis ir platforma jauniems Europos teatro talentams. Renginys truks  keturias dienas – nuo lapkričio 15 iki 18 dienos. Festivalio misija, kaip teigiama anotacijoje, yra suteikti jauniems žmonėms galimybes susidurti su Europa, kuri tampa vis labiau nepatogi politiniu, nacionalistiniu požiūriu ir stokoja perspektyvų. Festivalis „Fast Forward“ remiasi meno potencialu ir sukuria erdvę, parankią dialogui ir tarptautinių ryšių užmezgimui. 

Festivalio organizatoriai atrinko aštuonis kūrinius iš šešių Europos šalių (Vokietija, Belgija, Lietuva, Portugalija, Prancūzija, Ispanija) ir siūlo pažvelgti į gyvenimo realybę per žaismingas teatro priemones ir įvairius meninius pasirinkimus. Programoje – labai skirtingi darbai, kalbantys apie aplinkos katastrofą, Europos kolonializmą, architektūrą kaip visuomenės sampratą, masių judėjimą, gyvenimą ir ligą. Festivalio metu bus bandoma atsakyti į klausimą, kaip asmuo įsivaizduoja savo paties idėją ir realybę, o dviejuose darbuose prieštaringus pašaliečių ir sistemos santykius atskleidžia dviem itin skirtingais būdais. Tai netelpančios vien į europietišką perspektyvą aktualios temos, kurioms kiekvienas artistas teatre bando suteikti savo kalbą.

Spektaklis „Keturi“, kurio premjera įvyko 2018 m. sausį, sukurtas naudojant ištraukas iš kultinio rusų autoriaus V. Pelevino romano „Čiapajevas ir Pustota“. Režisierės Kamilės Gudmonaitės interpretacija – tai minties šuolių, ironijos ir paradoksų derinys, kuriame šiuolaikinė realybė persipina su Rytų kultūrų mitologija, o gatvės kultūra su dvasiniais apmąstymais. Trys jaunuoliai, tipiški postkomunistinių Rytų Europos priemiesčių narkotikų platintojai, bando suprasti naują pasaulio tvarką vienos iš savo haliucinogeninės kelionės metu. Jie svarsto apie tai, kas išlaiko sistemos darną. Ar jie plėšrūnai, ar viso labo grobis, atskalūnai ar klastingos lapės? Jų neapleidžia nuojauta, kad kažkas visada žaidžia su jais... 

Vaidmenis atlieka trys aktoriai: Mantas Zemleckas, Gytis Laskovas ir Danas Kamarauskas. Spektaklis netruko sulaukti įvairaus amžiaus žiūrovų susidomėjimo ir netgi pelnė apibūdinimą: „dvasinis švietimas urlaganišku stiliumi“.  Kamilė Gudmonaitė jau pažįstama su festivalio „Fast Forward“ dvasia, nes prieš porą metų dalyvavo festivalio dirbtuvėse kaip jaunoji režisierė. „Užsimezgė ryšys su festivalio organizatoriais. Kai Charlotte Orti von Havranek, kuri yra atsakinga už programos sudarymą, viešėjo Lietuvoje, pamačiusi mano spektaklį „Trans trans trance“, išreiškė norą apsilankyti ir „Keturių“ premjeroje. Pamačiusi spektaklį iškart pakvietė į festivalį“, – sėkmės faktoriumi dalinosi režisierė. 

Festivalio metu Kamilės laukia keletas interviu ir susitikimas-diskusija su Drezdeno meno akademijos studentais.   „Tarptautiniai festivaliai šiek tiek atveria ir keičia mąstymą apie patį teatrą, išlaisvina nuo „vieno“ teatro idėjos. Matau įvairių jo tendencijų ir galiausiai suprantu, kad nėra nei gero, nei blogo teatro, o tik tas, kurį kuri iš būtinybės. Kiek tenka susidurti su jaunais, po festivalius keliaujančiais režisieriais, tematiniame lauke randu daugiau bendrumo, o ne skirtumų – lyg mūsų karta panašiai suprastų šitą pasaulį. 

Vieną kartą per gastroles keletas jaunų režisierių iš visiškai skirtingų šalių, kultūrinės ir politinės aplinkos susitikome Berlyne, ir vos, pradėję šnekėtis atradome, kad mums rūpi tokie patys dalykai. Ir tai žavi“, – sakė menininkė. 

Spektaklis sukurtas kartu su teatru „Utopia“. Į festivalį vyksta dešimties žmonių kūrybinė komanda. Abu rodymai vyks „Labortheater“ teatre lietuvių kalba su surtitrais vokiečių ir anglų kalbomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.