Svaigus džiazas liesis nuo fjordų šalies krantų

Įsijunk įrašą, užsimerk ir pamatysi Norvegijos fjordus. Taip kalbama apie sekmadienį Vilniuje grosiantį garsų džiazo saksofonininką Janą Garbareką.

Norvegų muzikantas J.Garbarekas – unikalų braižą atradęs saksofonininkas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Norvegų muzikantas J.Garbarekas – unikalų braižą atradęs saksofonininkas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2018, 10:55 AM, atnaujinta Nov 30, 2018, 10:56 AM

Norvegijos muzikantas, kuriam šį pavasarį sukako 71-eri, pelnytai vadinamas pasaulio džiazo legenda.

Kone šimtą albumų įrašęs Janas vadinamas ir vienos garsiausių džiazo muzikos leidyklų ECM vizitine kortele – po jos sparnu jo plokštelės leidžiamos jau 48 metus.

Negana to, švelnus, trapus, svajingas jo muzikos skambesys suformavo ir šios melomanams gerai žinomos leidyklos veidą – daugumos joje leidžiamų įrašų nuotaika yra panaši.

Kuria užburiančią muziką

J.Garbareko grojimo stilius vadinamas unikaliu ir tai pripažino daugybė kitų džiazo žvaigždžių, su kuriomis jis muzikavo per ilgą karjerą.

Dar septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje profesionalią karjerą pradėjęs saksofonininkas iš pradžių grojo aštrią, net agresyvią, avangardu dvelkiančią muziką.

Tačiau paskui radikaliai pakeitė kryptį – pasuko į apmąstymams įkvepiantį, melancholišką, subtilų džiazą ir eksperimentus su akademine muzika, nevengdamas pasisemti įkvėpimo ir iš skandinaviško folkloro.

Tarptautinėje scenoje J.Garbarekas išgarsėjo aštuntajame dešimtmetyje, kai tapo garsaus JAV pianisto Keitho Jarretto kvarteto nariu.

Tačiau dar daugiau dėmesio sulaukė solinė Jano kūryba, kuri kartais priskiriama „new age“, kartais – ambientinio džiazo žanrui (muzikantas net vadinamas vienu jo pradininkų).

Jo muzika, įamžinta didelio populiarumo sulaukusiuose albumuose „Dis“, „Places“, „I Took Up The Runes“ ir daugybėje kitų pripažinimą pelniusių įrašų, primena atsargiai nupieštus muzikinius peizažus, įkvepiančius svajoti ir galvoti apie nežemiškus dalykus.

Įšventintas į riterius

2004-aisiais išleistas Jano albumas „In Praise Of Dreams“ pretendavo į „Grammy“ apdovanojimą, tais pačiais metais jis pelnė Norvegijos meno tarybos premiją, o keleriais metais anksčiau savo gimtinėje už nuopelnus kultūrai buvo išventintas į riterius.

J.Garbareko talentas atsiskleidė ir daugybėje bendrų įrašų su pasaulio džiazo žvaigždėmis – Ralphu Towneriu, Charlie Hadenu, Marilyn Mazur, Gary Peacocku, Miroslavu Vitousu ir kitais.

Lietuvoje muzikantas jau yra viešėjęs – 1997-aisiais su savo grupe koncertavo festivalyje „Kaunas Jazz“, o 2011 metais Vilniaus Šv.Kotrynos bažnyčioje muzikavo su britų senosios muzikos vokaliniu kvartetu „The Hilliard Ensemble“.

Prisidės garsus indas

Šįkart į Lietuvos sostinę J.Garbarekas sugrįžta su savo grupe, prie kurios prisidės ir indų muzikantas, vienas geriausių pasaulio perkusininkų Trilokas Gurtu.

Su J.Garbareku albumus „Visible World“ ir „Living Magic“ įrašęs indas yra grojęs su Johnu McLaughlinu, Joe Zawinulu ir kitais pasaulio džiazo šviesuliais.

T.Gurtu, kurio grojimas J.Garbareko muzikai suteikia rytietiškos mistikos prieskonį, Lietuvos melomanams irgi gerai žinomas. 2002 ir 2012 metais jis koncertavo festivalyje „Kaunas Jazz“.

J.Garbareko grupės ir T.Gurtu koncertas. Gruodžio 2 d. 18 val. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.