Pirmąkart Lietuvos šiuolaikinės akademinės muzikos sceną sudrebins „Performa“

Violončelė ir smuikas, septynios šiuolaikinės kompozicijos ir viena vizualiai intonuota garso kelionė. Kaip tai atrodo, ar skamba, ką galima (nu)jausti, kiek mūsų vaizduotė artima regimai, girdimai ir čiuopiamai „tikrovei“?

„Twenty Fingers Duo“.<br> L.Narkevičiūtės nuotr.
„Twenty Fingers Duo“.<br> L.Narkevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2019, 3:31 PM

Šiuolaikinės muzikos koncerte „Performa“ Lietuvoje ir pasaulyje žinomų septynių jaunosios kartos lietuvių kompozitorių kūrinius atliks styginių duetas „Twenty Fingers Duo“ – Lora Kmieliauskaitė (smuikas) ir Arnas Kmieliauskas (violončelė).

„Pasaulyje ir Lietuvoje itin retos muzikinės programos, skirtos būtent styginių duetui – violončelei ir smuikui. Specialiai „Performai“ parašyti ir pirmą kartą skambėsiantys kūriniai laužo esamas ir numanomas klišes, yra daugiasluoksniai.

Kiekviena kompozicija labai skirtingai veiks klausantįjį – nuo tylos, ramios melancholijos iki noizo, itin aukšto dažnio garsų. Tai eklektiška, bet nuosekli garso kelionė per pojūčius ir vizijas“, – pasakojo nacionalinių ir tarptautinių muzikos konkursų laureatė, „Twenty Fingers Duo“ smuikininkė L. Kmieliauskaitė.

Septynių naujų „Performos“ kompozicijų autoriai – šiuolaikines performatyvumo formas nagrinėjantys kompozitoriai Lina Lapelytė, Andrius Maslekovas, Dominykas Digimas, Arturas Bumšteinas, Julius Aglinskas, Rūta Vitkauskaitė ir Mykolas Natalevičius.

„Performą“ sodrins šviesa, vizualaus meno kūriniai ir vaizdo projekcijos, kurių autoriai – videomenininkas Kornelijus Jaroševičius ir vizualiojo meno kūrėja, fotografė Lauryna Narkevičiūtė. „Performos“ scenovaizdį kuria Rokas Valiauga.

Vienintelis „Twenty Fingers Duo“ koncertas „Performa“ įvyks vasario 26 d. Vilniaus „Menų spaustuvėje“ (Šiltadaržio g. 6). Bilietus į renginį platina „Tiketa“ ir „Menų spaustuvė“.

———————————————————————

Pasaulinės lietuvių kompozitorių kūrinių premjeros:

Andrius Maslekovas | „Naktinių drobių šešėliai“

Julius Aglinskas | „Tarp tylos“

Dominykas Digimas | „Walking Through the Three Points“

Rūta Vitkauskaitė | „Hightet“

Mykolas Natalevičius | „rasa. rūkas“

Artūras Bumšteinas | „Lyrica“

Lina Lapelytė | „Serenada keturiems“

„Performa“ atlikėjai ir kūrėjai:

Lora Kmieliauskaitė | smuikas („Twenty Fingers Duo“)

Arnas Kmieliauskas | violončelė („Twenty Fingers Duo“)

Lauryna Narkevičiūtė | vizualų autorė

Kornelijus Jaroševičius | vaizdo projekcijų autorius

Rokas Valiauga | scenos dailininkas

———————————————————————

„Twenty Fingers Duo“ – šiuolaikinės ir moderniosios muzikos atlikėjų Loros Kmieliauskaitės (smuikas) ir Arno Kmieliausko (violončelė) duetas, kuriam būdingi ryškūs ir daugialypiai intensyvaus skambesio pasirodymai, keičiantys garsą bei erdvę, leidžiantys iš naujo pažinti instrumentų tembrų autentiką, pauzę ir tylą. L. Kmieliauskaitė ir A. Kmieliauskas – daugkartiniai nacionalinių ir tarptautinių muzikos atlikimo konkursų laureatai.

Lauryna Narkevičiūtė apie „Performos“ vizualaus identiteto kūrimą: „Tai atradimų žaidimas, konstruojant ir dekonstruojant pirminį turinį ir formą, t.y. kompozitorių partitūras. Negirdint garsų, atsiranda naujas naratyvas, kūriniai įgauna savo istoriją, interpretavimo galimybes. Tai prakalbintos medžiagos, nauji pavidalai, sąsajos“.

Kornelijus Jaroševičius apie „Performos“ vaizdo projekcijas: „Man visuomet įdomiausia vaizdu transformuoti erdvę, neapkraunant jos šimtais ekranų, o išnaudojant jau esamą. „Performoje“ kartu su kompozitorių muzika bei Laurynos vizualais būtent tai ir darysiu – plėsiu ir formuosiu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.