Lietuviškas miuziklas „Lituanica“ gaivins istoriją

Ne tik graži muzika, bet ir istorijos bei patriotizmo pamoka – tai žada naujo lietuviško miuziklo „Lituanica“ kūrėjai, besiruošiantys premjerai.

V.Baumila (kairėje) naujame miuzikle vaidins S.Darių, o J.Bareikis – S.Girėną.<br>L.Kulbio nuotr.
V.Baumila (kairėje) naujame miuzikle vaidins S.Darių, o J.Bareikis – S.Girėną.<br>L.Kulbio nuotr.
V.Baumila (kairėje) naujame miuzikle vaidins S.Darių, o J.Bareikis – S.Girėną.<br>L.Kulbio nuotr.
V.Baumila (kairėje) naujame miuzikle vaidins S.Darių, o J.Bareikis – S.Girėną.<br>L.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 11, 2019, 11:35 AM, atnaujinta Mar 11, 2019, 11:40 AM

Lietuvos koncertų rengėjai pastarąjį dešimtmetį pamėgo statyti miuziklus, vykstančius didelėse arenose. Šio žanro gerbėjai jau galėjo pamatyti lietuviškus kūrinius „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“, „Eglė žalčių karalienė“, naujai pastatytą roko operą „Meilė ir mirtis Veronoje“, užsienio šedevrus „Čikaga“, „Jėzus Kristus superžvaigždė“ ir kitus miuziklus.

Vis ilgėjantį sąrašą šio mėnesio pabaigoje papildys naujas ambicingas kūrinys – miuziklas „Lituanica“, pasakojantis apie Steponą Darių ir Stasį Girėną.

Atlantą perskristi pasišovusių tarpukario lakūnų istoriją į muzikos ir teatro kalbą įvilkti nusprendė kompozitorius Gintautas Venislovas, libreto autorius Martynas Bialobžeskis ir režisierius Mantas Verbiejus.

Praėjusią savaitę portalo lrytas.lt transliacijoje apsilankę miuziklo atlikėjai Vaidas Baumila ir Vidas Bareikis sakė, kad kurdami vaidmenis apie S.Darių ir S.Girėną ir patys sužinojo daug naujo.

Atkurs tarpukario laikus

V.Baumila miuzikle vaidins S.Darių, o aktorius Jokūbas Bareikis – S.Girėną.

Pastarojo aktoriaus bendrapavardžiui Vidui Bareikiui teko S.Dariaus bičiulio karininko Jono vaidmuo.

Iš viso spektaklyje pasirodys apie 50 dainininkų, aktorių ir šokėjų – tarp jų Monika Pundziūtė-Monique, Rafailas Karpis, Povilas Meškėla, Lina Rastokaitė, Darius Auželis ir kiti.

Pirmieji naują miuziklą pamatys šiauliečiai – šiame mieste jo premjera įvyks kovo 30-ąją. Balandžio 19 dieną jis keliaus į Klaipėdos, balandžio 25 dieną – į Vilniaus, o balandžio 27 dieną – į Kauno areną.

Specialiai šiam miuziklui dizainerė Ieva Ševiakovaitė sukūrė apie 150 kostiumų, atspindinčių tarpukario dvasią.

„Nebus taip, kaip šiais laikais kartais pasitaiko, kai apranga ir elgesys perkelia veiksmą į šiuos laikus.

Nuo lakūno uniformos iki boksininko aprangos – viskas taip, kaip maždaug prieš šimtą metų“, – pasakojo V.Bareikis.

Sužinojo daug naujo

Jeigu paklaustumėte praeivio, ką jis žino apie S.Darių ir S.Girėną, kone visi paminėtų skrydį per Atlantą lėktuvu „Lituanica“.

Bet, įsitikinęs V.Baumila, jaunesni žmonės daugiau apie šiuos lakūnus nežino beveik nieko.

„Na, žinome, kad jie skrido ir kad jų atvaizdai buvo ant dešimties litų banknoto. Aš, pavyzdžiui, nežinojau, kad S.Darius Pirmajame pasauliniame kare buvo apnuodytas dujomis ir vėliau gulėjo sanatorijoje dėl džiovos. Kad iš esmės jis į Lietuvą atvežė krepšinio ir beisbolo taisykles, kad buvo idėjos Kaune statyti stadioną iniciatorius.

Kad kai Amerikoje jie rinko paramą skrydžiui, žmonės sukiojo pirštą prie smilkinio ir sakė: tikrai nepavyks. Tai verčia dar labiau žavėtis jų gyvenimu ir žygdarbiais“, – sakė V.Baumila.

S.Dariaus istorija jį žavi dėl dar vienos priežasties.

„Jis vaikystę ir dalį jaunystės praleido Amerikoje. S.Darius norėjo į Lietuvą atnešti vakarietiškas vertybes, išmėžti užsilikusį carinės Rusijos raugą, paversti savo šalį naujoviška“, – pažymėjo V.Baumila.

Ragins didžiuotis Lietuva

Atlikėjai pabrėžia – jei žiūrovai tikisi, kad visas miuziklas yra apie legendinį skrydį, jie liks nustebę.

„Scenoje ir krepšinį žaisime, ir meilės istoriją rodysime.

Gili ir skaudi tema bus pasakojama gana lengva forma.

Šiuo požiūriu miuziklas primena tuos, kurie rodomi Brodvėjuje“, – pasakojo V.Bareikis.

Jo nuomone, miuziklas įkvėps pasididžiavimo savimi ir savo šalimi jausmą, kurio daliai lietuvių labai trūksta.

„Aš laikau save veikliu žmogumi, bet kiek daug visko nuveikė S.Darius! Tai proga prisiminti, kokie užsidegę idėja, stiprūs, aistringi galime būti. Lietuviai nėra tie, kurie sėdi rankas sudėję ir nieko neveikia, jie pasirengę drąsiems sumanymams.

Daug keliauju po Lietuvą ir matau, kad pasitikėjimas savimi ir didžiavimasis savo aplinka turi būti skiepijamas nuo mažens.

Gal kam nors pasirodys, kad tos dainos skamba pernelyg idealistiškai. Tačiau jos – lyg vaistas nuo cinizmo. Jei norime auginti šeimą ir valstybę, privalome būti idealistai.

Gal jau gana internete juoktis iš darbdavių, aplinkos ar artimų žmonių. Norisi, kad būtų prisiminta, kiek daug galima nuveikti pasiaukojimu ir užsidegimu“, – svarstė Vidas.

Dainininkė atsiskleis kitaip

Dainininkei Monique, kuri su Vaidu yra įrašiusi beprotiškai populiarią dainą „Dviese“, miuzikle teks S.Dariaus žmonos Jaunutės vaidmuo.

Jau mėnesį kasdien repetuojantys atlikėjai įsitikino, kad šią dainininkę sunku išmušti iš vėžių.

„Reikėjo repetuoti bučinio sceną, o aš nepagalvojau ir prisivalgiau česnakų. Atsiprašiau, bet ji pasakė, kad nieko baisaus“, – juokėsi V.Baumila.

„Jei rimtai, Monique šiam miuziklui suteikia įdomių spalvų. Žiūrovai ją pamatys visiškai kitaip, nei įpratę.

Jos įvaizdis scenoje būna drąsus ir seksualus, o čia ji – kukli, jautri, tokia, kokios ir buvo tarpukario Kauno moterys“, – pasakojo V.Bareikis.

Gyvenimas – kaip filmas

Vaidas jau yra sukūręs vaidmenis keliolikoje miuziklų ir net studijavo šią specialybę Didžiojoje Britanijoje.

Vidas taip pat ne naujokas miuziklų scenoje – pavyzdžiui, neseniai vaidino naujausiame roko operos „Meilė ir mirtis Veronoje“ pastatyme.

Tačiau abu sako, kad „Lituanica“, kurią galbūt vėliau pamatys ir lietuviai užsienyje, yra ypač svarbus iššūkis.

„Ši istorija – tokia įspūdinga, kad puikiai tiktų net ir Holivudo kino filmui.

Kalbu visiškai rimtai – mes vis kalbame, kad pasaulis turi Harį Poterį, „Žiedų valdovą“, bet S.Dariaus ir S.Girėno istorija – ne ką mažesnis epas. Ir dar visiškai tikras. Gyvenimas – lyg filmo scenarijus, kuriame nieko nereikia taisyti“, – neabejojo V.Baumila.

„Tema ir muzika – tokia, kad šis kūrinys, nesunkiai įsivaizduoju, gerai skambėtų ir po dvidešimties metų. Labai norėčiau, kad taip ir būtų“, – pritarė V.Bareikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.