Valdovų rūmų kieme susitiks dvi dieviškos jėgos – vargonai ir "Queen" muzika

Liepos 15–26 d. ketvirtą kartą į sostinę, Valdovų rūmų Didįjį kiemą, grįžta festivalis miesto širdžiai „Midsummer Vilnius“, kiekvienais metais parengiantis intriguojančių renginių programą.

M.Jankavičius naują projektą „Mantas: Rhapsody Recomposed“ parengė kartu su profesionaliu vargonininku R.Lamsodžiu.<br>M.Repečkos nuotr.
M.Jankavičius naują projektą „Mantas: Rhapsody Recomposed“ parengė kartu su profesionaliu vargonininku R.Lamsodžiu.<br>M.Repečkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2019, 11:45 AM

Pirmadienį Valdovų rūmų kiemo erdvėje karaliaus „Queen“ muzika.

Liepos 15 d. festivalį „Midsummer Vilnius“ atidarys išskirtinis Manto Jankavičiaus projektas „Mantas: Rhapsody Recomposed“, kuriame legendinės grupės „Queen“ kūriniai skambės akompanuojant vargonams.

Pasirodymui ruošiamasi itin atsakingai, būsimas skambesys tobulinamas kartu su profesionaliu vargonininku Robertu Lamsodžiu.

Unikalus muzikinis projektas yra vienintelis tokio formato pasirodymas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Pirmą kartą scenoje veržlus „Queen“ muzikos gūsis susilies su didingais vargonų muzikos garsais.

Ieškojo tobulo skambesio

Ilgos valandos repeticijų, tobulo garso paieškos ir nauji iššūkiai ruošiantis šiam projektui pasitiko ne tiktai M.Jankavičių, bet ir vargonininką R.Lamsodį.

Pastarasis kaskart repetuoti su Mantu grįžta į gimtinę iš Norvegijos, kurioje gyvena ir dirba vargonininku jau daugiau nei 15 metų.

Nauja patirtis ir naujų įgūdžių lavinimas R.Lamsodžio negąsdina: vykdamas dirbti vargonininku į Norvegiją jis neturėjo vargonininko išsilavinimo, bet, kaip sako pats, kai susiklosto palankios aplinkybės, viskas įmanoma.

„Išvykau į Norvegiją dirbti vargonininku, nors nemokėjau profesionaliai groti vargonais, sugebėdavau pagroti tai, ko reikėdavo per bažnyčioje vykstančias pamaldas. O po poros metų supratau, kad noriu tobulėti, – pradėjau mokytis vargonininko specialybės ir po šešerių studijų metų tapau profesionaliu vargonininku.

Šiuo metu esu pasiruošęs naujiems iššūkiams. Ruošdamasis projektui „Mantas: Rhapsody Recomposed“, vėl mokausi naujų grojimo technikų. Man toks projektas yra visiškai nauja patirtis, kaip ir visai kūrybinei komandai bei klausytojams. Kiek teko domėtis, iki šiol niekas nėra to daręs“, – pasakojo R.Lamsodis.

Gros elektroniniais vargonais

Vargonais groti populiariąją, roko muziką nėra paprasta net ir puikiai savo darbą išmanančiam profesionalui.

Pasak R.Lamsodžio, ne veltui vargonai vadinami instrumentų karaliumi – tai labai daug galimybių turintis instrumentas.

„Jais galima groti beveik visą muziką, tačiau ne visi bando tai daryti. Nedažnam vargonininkui kyla mintis groti šiuolaikinę muziką gal dėl paties instrumento sakralumo ar kitų priežasčių.

Bet aš manau, kad jei yra instrumentas, juo tiesiog reikia groti ir išbandyti galimybes, eksperimentuoti ir atrasti netikėtą skambesį. Džiugu, kad šiandien yra įvairių alternatyvų, pavyzdžiui, elektroniniai vargonai, kurie skleidžia analogišką garsą, tik jis išgaunamas skaitmeniniu būdu, todėl galėsime jais groti Valdovų rūmų kiemo erdvėje“, – apie eksperimentus su vargonais kalbėjo R.Lamsodis.

Pažįstami nuo senų laikų

Mintis vargonams suteikti būtent tokį „vaidmenį“ kilo dėl įvairių atsitiktinumų ir didelio užsidegimo. Manto su Robertu pažintis užsimezgė seniai Kėdainiuose: vienas dirbo mokytoju muzikos mokykloje, o kitas buvo dar tik mokinys. Ir tik visai neseniai vėl susitiko kartu įgyvendinti didelių projektų.

Kaip sakė M.Jankavičius, šis projektas jam yra intriguojantis iššūkis.

„Per koncertą scenoje susitiks dieviškos jėgos – didingas vargonų skambesys ir „Queen“ muzika, kurios niekaip kitaip ir nepavadintum kaip dieviška. Vargonai dar labiau sustiprins galingą roko muzikos skambesį.

Džiaugiuosi, kad šios muzikos šventove taps didingieji Valdovų rūmai, kur susitiks istorija ir novatoriškumas“, – apie projektą sakė M.Jankavičius.

Pačioje Vilniaus širdyje duetas atliks kultines „Queen“ dainas – „Love of My Life“, „We Are the Champions“, „The Show Must Go On“ ir kitas. 

Renginiai – įvairiam skoniui

Muziką, šokį ir teatrą, lietuvių ir užsienio artistų pasirodymus, roką, džiazą ir klasiką sujungiantis festivalis „Midsummer Vilnius“ jau spėjo publiką nustebinti ne vienu įspūdingu pasirodymu. Pernai jo renginiuose apsilankė daugiau nei 13 tūkstančių žiūrovų, o visos programos metu ant scenos pasirodė net 261 atlikėjas.

Šiemet festivalį liepos 15-ąją pradės M.Jankavičius, surengsiantis koncertą „Rhapsody Recomposed“. Jau ne sykį scenoje grupės „Queen“ muziką atlikęs dainininkas šįkart jos kūrinius atliks visiškai kitaip – pritariant vargonams.

Festivalio pabaigai pasirinktas garsaus JAV dirigento ir kompozitoriaus Erico Whitacre’o kūrinys „Deep Field“, atliekamas choro „Bel Canto“ ir orkestro.

Tarp šių pasirodymų per beveik dvi festivalio savaites koncertuos Lietuvos popmuzikos žvaigždės Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Andrius Mamontovas, savo pasirodymą pavadinęs „elektromechaniniu koncertu“.

Savo dėmesio porciją gaus alternatyviosios muzikos gerbėjai – gros grupė „Garbanotas“, kuriai pritars pučiamieji, ir „Solo ansamblis“, ruošiantis audiovizualinį pasirodymą „Iliuzija“.

Teatro gerbėjams skirtas Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Bado meistras“ pagal Franzo Kafkos kūrybą, kuriuo bus pagerbtas režisieriaus atminimas.

Klasikos mėgėjams – Asmik Grigorian, Gidono Kremerio ir „Kremerata Baltica“ koncertai, o tiems, kurie dievina šokį, – spektaklis „Flying Bach“ pagal Johanno Sebastiano Bacho muziką.

Festivalio „Midsummer Vilnius“ atidarymas. Liepos 15 d. 21 val. Valdovų rūmų Didysis kiemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.