„Atviras ratas“ kviečia į atvirą dialogą apie tėvus ir vaikus

Apie plonytę liniją, skiriančią vaikus nuo suaugusiųjų, naujame spektaklyje – Vilniaus miesto teatro „Atviras ratas“ premjeroje „Tik suaugusiems“ – kalbės režisierius ir dramaturgas Justas Tertelis.

Spektakliui „Tik suaugusiems“ režisierius J.Tertelis subūrė skirtingų kartų kūrybinę komandą.<br>D.Putino nuotr.
Spektakliui „Tik suaugusiems“ režisierius J.Tertelis subūrė skirtingų kartų kūrybinę komandą.<br>D.Putino nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2019, 9:02 PM

Ko gero, kiekvienas sutiktų, kad nėra aiškios ribos, kai iš vaikų tampame suaugusiais – šią liniją žymi ne aštuoniolika metų, praėjusių nuo gimimo datos, o ypač subtilios ir individualios patirtys.

Apie šią ribą lapkričio 13 ir 14 d. pasakos režisieriaus ir dramaturgo J.Tertelio spektaklis „Tik suaugusiems“. Režisierius subūrė skirtingų kartų kūrybinę komandą tam, kad patyrinėtų, koks žmogus gali užaugti ir suaugti šiuolaikinėje visuomenėje.

Vienas „Atviro rato“ įkūrėjų J.Tertelis pastaraisiais metais itin aktyviai dirba teatre: praėjusį sezoną drauge su Vesta Šumilovaite-Terteliene sukūrė spektaklį „Saulėtoji linija“ pagal Ivano Vyrypajevo pjesę, nagrinėjantį sutuoktinių potyrius, kiek vėliau – darbą pagal savo dramaturgiją „CV, arba Kas aš esu“, įdėmų žvilgsnį kreipiantį į statistinį pilietį, o šiemet drauge su kolegomis atgaivino mažiausių žiūrovų itin lauktą „Senelės pasaką“.

Naujausias įvairiapusiško kūrėjo darbas iškalbingu pavadinimu „Tik suaugusiems“ atsigręžia į klausimus, kokią atsakomybę už augančius mūsų visuomenės narius turi suaugusieji ir kada mes patys jais tampame.

Pasak režisieriaus, dažniausiai su vaikų tema kūrėjai susiduria būtent jiems skirtuose spektakliuose, į kuriuos suaugusieji atsiveda atžalas. Tuomet menininkai scenoje subtilia teatrine kalba gali pasakyti, ką mano apie vaikų santykius, tačiau tikslingai suaugusiųjų auditorijai skirto spektaklio šia tema „Atviro rato“ istorijoje dar nebuvo.

„Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad spektaklis skirtas tik atžalų turintiems žmonėms, labai svarbu nepamiršti, kad vaikai irgi yra mūsų visuomenės dalis. Jei galime kurti spektaklius apie įvairias kitas socialines grupes ir problemas, apie vaikus kalbėti teatre taip pat būtina – ši socialinė grupė mums yra ypač aktuali, nes kiekvienas savotiškai esame už ją atsakingas“, – svarstė J.Tertelis.

Jis prisiminė girdėtą mintį, kad kultūros išlieka tik tiek, kiek sugebame jos perduoti savo vaikams. Nuo to laiko menininko neapleido noras sukurti spektaklį, kalbantį būtent šia tema ir leidžiantį svarstyti, į kokį paradoksalų bei tragikomišką pasaulį suaugusieji patenka šių dienų visuomenėje bandydami užauginti vaikus. 

Spektaklio „Tik suaugusiems“ premjera. Lapkričio 13, 14 d. 18 val. 30 min. „Menų spaustuvė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį