Vokietijos spauda apie Mirgą Gražinytę: „Tokia charizmatiška dirigentė – tikra dovana publikai“

33 metų Mirga Gražinytė pagrindinės kviestinės menininkės kadenciją Dortmundo koncertų salėje Vokietijoje pradėjo netradiciškai.

M.Gražinytė iš naujo atranda savo pažintą dainos galią suartinti žmones.<br>M.Ežerskio nuotr.
M.Gražinytė iš naujo atranda savo pažintą dainos galią suartinti žmones.<br>M.Ežerskio nuotr.
Mirga Gražinytė. <br>D.Matvejevo nuotr.
Mirga Gražinytė. <br>D.Matvejevo nuotr.
Mirga Gražinytė. <br>T.Bauro nuotr.
Mirga Gražinytė. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 4, 2019, 10:16 AM, atnaujinta Dec 5, 2019, 2:04 PM

„Taip dainuoja tiktai Dortmundas su maestra Mirga“, – džiaugėsi leidinys „Ruhr Nachrichten“ („Rūro naujienos“) aprašydamas lietuvių dirigentės M.Gražinytės koncertą Dortmunde su jos vadovaujamais Birmingamo miesto simfoniniu orkestru bei choru.

Mat tą vakarą drauge su daugiau kaip šimtu choristų koncerte uždainavo visa salė, ir ne bet ką, o amerikietiškus spiričiuelius kompozitoriaus Michaelo Tippetto oratorijoje „Mūsų laikmečio kūdikis“, kurią šį rudenį girdėjome ir Vilniaus Kongresų rūmuose Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezono pradžios koncerte.

Dirigentė pasirūpino, kad klausytojai gautų spiričiuelių tekstą. Tad slogus, kruvinųjų „Krištolinės nakties“ įvykių įkvėptas kūrinys Dortmunde skambėjo itin jaudinamai ir viltingai. Koncerto liudininkai pasakojo pirmą kartą patyrę tokią euforiją šioje salėje, nors čia nuolat lankosi iškiliausi šių laikų artistai.

„Tokia charizmatiška dirigentė – tikra dovana kiekvienam orkestrui ir publikai“, – pripažino „Ruhr Nachrichten“ kritikė.

Antrasis M.Gražinytės, kaip kviestinės Dortmundo menininkės, pasirodymas buvo dar netradiciškesnis. Jį užsakovai net įtraukė į koncertų ciklą „Muzika keistuoliams“.

Tų keistuolių Dortmunde atsirado tiek daug, kad Mirgai su bendraminčiais teko du kartus atlikti savo programą „Meilės paslapty“ („Im Geheimnis der Liebe“).

Jų koncerte viskas buvo neįprasta: skambėjo arabų instrumentiniai kūriniai ir meilės dainos, jas dainavo dirigentė.

M.Gražinytei smuiku pritarė gyvenimo draugas Frankas Stadleris, arabišku ūdu – egiptietis kompozitorius Hossamas Mahmoudas, fleita – Vera Klug.

Publika sėdėjo aplink atlikėjus ant kėdžių ir sėdmaišių, o vakaro pabaigoje vaišinosi arabiška arbata ir saldžiais pyragėliais.

„Dideliuose rūmuose patekome į intymią erdvę, klausėmės kiek svetimos mums, bet įtraukiančios, subtilios muzikos, pasinėrėme į meditaciją“, – dalijosi įspūdžiais Lietuvos bičiulė iš Dortmundo Heidgard Taeger.

Pavasarį muzikantai su šia programa keliaus į Liucernos festivalį Šveicarijoje.

Muzikės kelią pradėjusi nuo chorinio dirigavimo M.Gražinytė tarsi iš naujo atranda dainos galią suartinti žmones.

Anglijos mieste Birmingame, kur ji jau trejus metus vadovauja garsiam orkestrui, Mirga surengė ir dainų šventę.

Vietos bendruomenė joje atliko ne tik britų autorių, bet ir Baltijos šalių kompozitorių kūrinius, tarp jų – Broniaus Kutavičiaus. Dabar lietuvė yra užsidegusi suburti panašiai šventei ir dortmundiečius.

„Dainuoti galime visi – tam nereikia daug mokytis. Tai sukuria nuostabų vienybės jausmą“, – tvirtino M.Gražinytė interviu „Observer“.

Pati Mirga anksti patyrė dainos jėgą, nes visai mažutė lydėdavo tėvus į Sąjūdžio mitingus ir žygius. „Ji visą laiką ieško bendrumo tarp žmonių, kokį jautė tada tvyrant Lietuvoje. Man atrodo, ši jos savybė pasireiškia dirbant su chorais ir orkestrais“, – yra sakęs dirigentės tėvas žinomas chorvedys Romualdas Gražinis.

Viename iš penkių per trejus metus Dortmundui pažadėtų koncertų Mirga yra numačiusi pristatyti ir savo muzikuojančią lietuvišką šeimą.

Įdomių dalykų nutinka ir M.Gražinytės koncertuose Birmingame. Kaip parašė vienas kritikas, jai diriguojant kiekvienąkart gali tikėtis ko nors ypatingo – pavyzdžiui, kad uždainuos orkestras.

Visus Birmingamo miesto simfoninio orkestro koncertus šį sezoną pasišovė nušviesti klasikinės muzikos tinklalapis „Slipped Disc“, atiduodamas duoklę šio šlovingo kolektyvo šimtmečiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.