Pirmą kartą Lietuvoje koncertuos trimito genijus Peteris Evansas

Luisas Armstrongas, Milesas Davisas ir Chetas Bakeris – trys ikoniškiausi XX a. JAV trimitininkai, kurių įtaka muzikos raidai sunkiai išmatuojama. Tačiau naujasis tūkstantmetis atvėrė naujas perspektyvas.

 P. Evansas.<br>S.McMillan nuotr.
 P. Evansas.<br>S.McMillan nuotr.
 P. Evansas.<br> A.Lupovich nuotr.
 P. Evansas.<br> A.Lupovich nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-03 10:12

Kalbėdami apie JAV trimitininkus, muzikos mėgėjai ir kritikai nuolat linksniuoja tris vardus – Nate‘ą Wooley, Peterį Evansą ir Gregą Kelley. Tai naujieji trimito pranašai, verčiantys permąstyti ligšiolines šio instrumento galimybes.

Vieną jų, Nate‘ą Wooley, Lietuvos publika jau pažįsta, o su kitu – P. Evansu muzikos mėgėjai galės susitikti jau vasario 5-ąją. Improvizacinės ir džiazo muzikos koncertus organizuojančios „Improdimensijos“ komandos kvietimu į mūsų šalį pirmą kartą atvykstantis trimito genijus koncertuos puikios „MAMA Studios“ įrašų studijoje (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius).

Melomanų laukia dviejų dalių koncertas. Pirmojoje P.Evansas pristatys solo programą, o antrojoje svečias iš JAV pasirodys su Lietuvos publikai puikiai žinomais muzikantais – saksofonininku Liudu Mockūnu ir būgnininku iš Norvegijos Håkonu Berre.

P.Evansas prestižinės Oberlino muzikos konservatorijos, kurioje kadaise kaip kviestinis profesorius paskaitas skaitė net Igoris Stravinskis, auklėtinis. Baigus studijas minėtoje aukštojoje mokykloje, Peterio kelias pakrypo į kultūros kupiną Niujorką.

Jokių pažinčių milžiniškame megapolyje neturėjęs jaunas muzikantas tebuvo vienas iš šimtų tūkstančių kitų, svajojusių įsitvirtinti šio miesto muzikiniame gyvenime ir išplaukti į pasaulinius vandenis.

Jis lankydavosi Bruklino kavinukėse, prisėsdavo juose ir grodavo kol vieną dieną jį pastebėjo garsus JAV trimitininkas ir kompozitorius Dave‘as Douglasas. Pastarasis pakvietė P. Evansą į „New Trumpet Music“ festivalį. Po kelerių metų, trimito virtuozas tapo viena žymiausių Niujorko scenos asmenybių.

Kartu su buvusiu kurso draugu iš Oberlino laikų Matthew‘iu Elliott‘u Peteris įkūrė kvartetą „Mostly Other People Do the Killing“. 2009 m. prestižinio žurnalo „Downbeat“ organizuojamoje muzikos kritikų apklausoje šis kvartetas nuskynė laurus „Rising Star Ensemble“ kategorijoje.

Nauji „Mostly Other People Do the Killing“ leidiniai nuolatos šmėžuoja geriausiųjų metų muzikos leidinių sąrašuose.

P. Evansas taip pat yra avangardinio džiazo kolektyvų „Pulverize the Sound“, „Rocket Science“, „Evan Parker Electro-Acoustic Ensemble“ ir kt. narys. Kaip lyderis reiškiasi paties iniciatyva suburtame kvartete bei kvintete, taip pat „Zebulon“ trio.

Laisvasis džiazas ir improvizacinė muzika nėra vienintelis P.Evanso raiškos laukas. Jis itin artimai bendradarbiauja su šiuolaikinę akademinę muziką atliekančiais muzikantais bei kolektyvais. P.Evansą galima išvysti grojantį pasaulinį pripažinimą pelniusių „International Contemporary Ensemble“ ar „Wet Ink Ensemble“ kolektyvų sudėtyje.

Skrupulingai įvaldytos tradicinės technikos ir kūrybingas bei drąsus naujų garso išgavimo būdų paieškos iškėlė P. Evansą ant pasaulio improvizacinės muzikos pjedestalo. Išimdamas pūstuką ar žaisdamas su vožtuvais, P.Evansas sugeba išgauti pačius netikėčiausius garsus.

Jo rankose trimitas ima skleisti perkusijai ar styginiams instrumentams būdingus garsus, o kartais instrumentas vokalizuojamas ir iš jo taurės pabyra žmogaus aimanas ar šnabždesius primenantys garsai.

Tačiau išskirtinė technika dar ne viskas. Po vieno savo koncertų P. Evansas „New York Times“ žurnalistui prasitarė nerimaujantis, kad žmonės akcentuoja tik jo įspūdingą techninį bagažą. Tai nėra tas dalykas, į kurį klausytojas turėtų koncentruotis. Daug svarbiau muzikos nuotaika, dramaturgija, tai kas paveikia žmogų emociškai. P. Evansas šioje srityje taip pat nepralenkiamas.

Šio muzikanto solo pasirodymai – tai intymus ir jautrus susitikimas su pačiu savimi. P.Evansas suteikia klausytojams progą patirti tyrą garso grožį, pajusti kaip vienas mažytis piccolo trimitas užpildo erdvę tarsi orkestras ir kokią emocinę jėgą gali turėti nata, išgauta vienu švelniu pūstelėjimu.

Jei iki šiol manėte, kad vieno instrumento solo pasirodymai tėra pretenzingas, sudėtingas, vien tik į technikos demonstravimą orientuotas reiškinys, kurį suprasti muzikinio išsilavinimo neturinčiam žmogui beveik neįmanoma, paklausykite P.Evanso, ir jūsų nuomonė pasikeis. Tai muzikantas turinti unikalų skambesį ir trimitą privertęs skambėti taip, kaip niekam iki šiol nebuvo pavykę.

Daugiau informacijos „Improdimensijos“ „Facebook“ paskyroje. Bilietus platina „Paysera“

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.