„Skrajojantis olandas“: iš vandens išniręs vaiduoklių laivas plauks pro žiūrovus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, laikydamasis karantino reikalavimų, ruošia dovaną Klaipėdos miesto gimtadieniui.

Kūrėjų vizitas Klaipėdos elinge.
Kūrėjų vizitas Klaipėdos elinge.
Operos „Skrajojantis olandas“ eskizas.
Operos „Skrajojantis olandas“ eskizas.
Operos „Skrajojantis olandas“ kūrėjai apsilankė laive.
Operos „Skrajojantis olandas“ kūrėjai apsilankė laive.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 20, 2020, 8:35 PM

Virtualiai pristatyta Muzikinio teatro jubiliejinių metų ryškiausio akcento – Richardo Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ – meninė koncepcija, kurią ruošia garsių kūrėjų komanda.

„Skrajojančio olando“ pastatymas, rugpjūčio 1-ąją Klaipėdos elinge pradėsiantis 2020 m. festivalį „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“, bus unikalus ir taps dar vienu kūrybiniu iššūkiu Muzikinio teatro kolektyvui.

Muzikos vadovu ir dirigentu pakviestas būti ne vieną iškilų operos pastatymą Lietuvoje ir užsienyje sukūręs dirigentas Modestas Pitrėnas.

Režisūros užduočių imasi koncepcijos autorius, režisierius ir scenografas Dalius Abaris, žinomas kaip didžiųjų nacionalinių renginių režisierius, ir režisierius Gediminas Šeduikis, vienas ryškiausių operos kūrėjų Lietuvoje, kostiumų ir grimo dailininkė Sandra Straukaitė, šviesų dailininkas – Andrius Stasiulis.

Ieškoma sprendimų

Operos dekoracijomis virs milžiniškos senojo Klaipėdos elingo konstrukcijos su pakėlimo mechanizmais. Tikras laivas, visai ne vaiduoklis, operos „Skrajojantis olandas“ metu išnirs iš vandens bei, padedamas specialios technikos, sausuma „praplauks“ pro žiūrovus iki pat parterio galo.

Ieškoma sprendimų: ar surasti laivą ir pritaikyti meno misijai operoje, ar pagaminti butaforinį. Operoje planuojama naudoti ir vertikalaus šokio elementus, kaskadininkus.

Operos siužetą padės kurti sudėtinga šiuolaikinės šviesų, vaizdo ir garso įrangos galimybių visuma.

Kartu su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninio orkestro ir choro, papildyto kviestiniais atlikėjais, atliekama R.Wagnerio muzika leis sukurti nepakartojamą operos šventę. 

Penktoji ir viena dažniausiai pasaulio teatruose statomų R.Wagnerio operų pirmą kartą Lietuvoje skambės ten, kur pati aplinka audrina žiūrovų vaizduotę – tarpukariu Klaipėdoje veikusios Paulo Willy Lindenau laivų statyklos komplekso elinge, iškilusiame 1937 –1938 m.

„Kūrėjai ruošia įspūdingą operos viziją, kuri skambės savo natūralioje aplinkoje, kur ji ir turi skambėti bei skleistis. Belieka melstis, kad viskas vyktų be trukdžių. Darbus planuojame pradėti jau po poros savaičių“, – žadėjo Muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė.

Operos „Skrajojantis olandas“ atsiradimo istorija beveik dviem šimtmečiais ankstesnė ir glaudžiai susijusi su mūsų krašto Baltijos pajūriu. 1836 m. rugsėjį jaunas Karaliaučiaus teatro kapelmeisteris R.Wagneris su šio teatro trupe atvyko į Klaipėdą diriguoti gastrolinių spektaklių.

Po poros sėkmingų gastrolių mėnesių, išsiskyrus jo ir Karaliaučiaus teatro keliams, kompozitorius išsikėlė gyventi į Rygą, kur 1837–1839 m. vadovavo Rygos miesto teatro orkestrui.

Tačiau antstoliams lipant ant kulnų, R.Wagneris slapta sėdo į laivą, plaukiantį Anglijon. Dėl nepalankių orų kelionė jūra vietoj žadėtų 8 dienų užtruko beveik mėnesį. Bangų siūbuojamam laive kompozitoriaus mintyse ir radosi pirmieji operos „Skrajojantis olandas“ motyvai.

Operos, sukurtos pagal Heinricho Heine novelę ir Wilhelmo Hauffo pasaką „Laivas vaiduoklis“, pirmoji premjera 1843 m. nuskambėjo Dresdene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.