Kristupo vasaros festivalio atidaryme – minimalizmo ikonos muzika ir NIKO efektas

Pirmasis šių metų Kristupo vasaros festivalio koncertas „Radiohead: Rewrite“ žada, jog liepos 22-oji Vilniaus universiteto didžiajame kieme bus išskirtinė. Atlikėjų sąrašas bei programa tai patvirtina: Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO) drauge su gausiu būriu kviestinių muzikantų atliks Steve‘o Reicho „Radio Rewrite“ ir „Clapping Music“ bei orkestro sielos Gedimino Gelgoto aranžuotus ir originalius kūrinius.

Naujų idėjų kamerinis orkestras. <br> Organizatorių nuotr.
Naujų idėjų kamerinis orkestras. <br> Organizatorių nuotr.
 G.Gelgotas.<br> Organizatorių nuotr.
 G.Gelgotas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-07-20 08:30

Minimalizmo ikona S.Reichas yra tituluojamas „vienu iš nedaugelio kūrėjų, neabejotinai pakeitusių muzikos istoriją“ („The Guardian“) bei „garsiausiu gyvu kompozitoriumi“ („The New York Times“). Jis kartu su Philipu Glassu yra laikomi vienais žymiausių ir įtakingiausių šiuolaikinės muzikos kūrėjų visame pasaulyje. Kiekvienas naujas jų kūrinys – įvykis muzikos pasaulyje.

S.Reicho kompozicijos įtinka tiek klasikinės, tiek roko muzikos gerbėjams – savo kūriniuose jis sugeba nepriekaištingai išplėsti kultūrines ribas, susiedamas įvairias pasaulines tendencijas, praeities, dabarties, ateities elementus. „Music for Eighteen Musicians“ ir „Different Trains“ kompozitoriui pelnė „Grammy“ apdovanojimus, o „Double Sextet“ 2009 m. buvo apdovanotas Pulitzerio premija.

Daugelį metų savo kūryba inspiravęs įvairiausius atlikėjus, S. Reichas netikėtai atsidūrė kitoje barikadų pusėje – „Radio Rewrite“ jis parašė įkvėptas kultinės britų grupės „Radiohead“ dainų. Kompozitorių taip nuoširdžiai sužavėjo „Radiohead“ įsijautimas bei energija, jog viename interviu prisipažino, jog „tai yra jo muzika“. Kūrėją įkvėpusios „Jigsaw Falling into Place“ ir „Everything in Its Right Place“ (aranžuotos G. Gelgoto) suskambės prieš „Radio Rewrite“, kad padėtų įsijausti į atmosferą bei atpažinti roko grupės dainų temas S. Reicho kūrinyje.

Kitas kūrinys „Clapping music“ gerokai skiriasi nuo roko dainų įkvėptos kompozicijos ir net nereikalauja muzikos instrumentų. Jis atliekamas plojant ritmą, kuris palaipsniui kisdamas tarsi panardina klausytojus į transo būseną. S. Reichas teigia visada norėjęs sukurti kompoziciją, „kuriai nereikia jokio kito instrumento, tik savo kūno“. Ir 1972 m. jam tai pavyko stulbinamai gerai – „Clapping music“ skamba iki šių dienų.

S. Reichas pakeitė muzikos istoriją, o Naujų idėjų kamerinis orkestras sugriovė klasikinę muziką pančiojančius mitus. Pasižymintys drąsa, originalumu, išskirtine atlikimo kokybe, pasitelkę populiariosios ir klasikinės muzikos sintezę bei netradicines grojimo technikas, NIKO kiekvienu savo pasirodymu „sukuria stulbinančią patirtį“.

Orkestro nariai įvardijami „roko muzikos žvaigždžių atitikmeniu klasikinėje scenoje“ ne kartą įrodė, jog eksperimentai – jų gyvenimo būdas, o iššūkiai – puiki medžiaga naujoms koncepcijoms.

Liepos 22 d. 20 val. Vilniaus universiteto didžiajame kieme karaliaus ekspresija, minimalizmas ir roko dvasia. Išgirskite žymiąsias S.Reicho kompozicijas, atliekamas Naujų idėjų kamerinio orkestro bei kviestinių atlikėjų, vadovaujamų Gedimino Gelgoto.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.