Išgirsime tikrąjį Antoną Brucknerį: romantiką, mistiką, gamtos vaiką ir sukrečiantį tragiką

Šiais Ludwigo van Beethoveno metais (250 m. nuo gimimo) apie Antoną Brucknerį galima pasakyti laikraščio „Frankfurter Zeitung“ žodžiais: „A.Bruckneris – genijus, kurį paruošė L.van Beethovenas ir kurio kūrinyje pasitaikantys epizodai verti L.van Beethoveno“ (1885 m. sausis).

 LVSO šį koncertų sezoną baigs rugpjūčio 20-ąją.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVSO šį koncertų sezoną baigs rugpjūčio 20-ąją.<br> D.Matvejevo nuotr.
LVSO užsitęsusį sezoną baigs diriguojamas savo meno vadovo ir vyriausiojo dirigento G.Rinkevičiaus.<br> D.Matvejevo nuotr.
LVSO užsitęsusį sezoną baigs diriguojamas savo meno vadovo ir vyriausiojo dirigento G.Rinkevičiaus.<br> D.Matvejevo nuotr.
Muzikologas V.Gerulaitis prieš koncertą perskaitys paskaitą apie kompozitoriaus A.Brucknerio vargus ir džiaugsmus, patirtus kuriant Antrąją simfoniją.<br> D.Matvejevo nuotr.
Muzikologas V.Gerulaitis prieš koncertą perskaitys paskaitą apie kompozitoriaus A.Brucknerio vargus ir džiaugsmus, patirtus kuriant Antrąją simfoniją.<br> D.Matvejevo nuotr.
Prieš koncertą klausytojai ateina paklausyti paskaitos apie muziką.<br> D.Matvejevo nuotr.
Prieš koncertą klausytojai ateina paklausyti paskaitos apie muziką.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Viktoras Gerulaitis, muzikologas

Aug 19, 2020, 1:16 PM

Tas laikraštyje minimas kūrinys, deja, ne A.Brucknerio Antroji simfonija, kurią Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atliks rugpjūčio 20 d. Genijumi kompozitorius bus pavadintas tik sukūręs Septintąją. O Antroji? 

A.Bruckneris atkakliai gludino savo komponavimo raštą. Vėlai subrendo kaip kompozitorius. Dar vėliau bus pripažintas. Taip atsitiko gal dar ir dėl to, kad labai atsakingai vertino savo kūrybą.

Štai dvi pirmąsias simfonijas net „išbrokavo“. Tad jo simfonijos skaičiuojamos nuo trečiosios iš eilės, tapusios Pirmąja, kurią jau klausytojai turėjo progą išgirsti.

O nuo Antrosios prasideda tikrasis A.Bruckneris: savitas, bet tikras romantikas, panteistas ir mistikas, gamtos vaikas ir sukrečiantis tragikas.

Kompozitorius siekė, kad ji būtų atlikta Vienos filharmonijoje, bet jau po pirmos repeticijos dirigentas Ottas Dessoffas paskelbė ją esant beprasmišką, nepagrojamą, per ilgą. Vargšas O.Dessoffas...

Bet A.Brucknerio noras išgirsti savo simfoniją buvo toks didelis, kad kompozitorius net pasiryžo (o tai prieštaravo jo principams) sutrumpinti simfoniją... 40 taktų. Deja, ir tai nepadėjo.

Tačiau A.Bruckneris nepasidavė ir po metų simfonija buvo atlikta. Kur? Kas? Kaip? Pasakysime tik tiek, kad dirigentas Johannas von Herbeckas po koncerto mestelėjo frazę: „Jeigu Johannesas Brahmsas sugebėtų parašyti tokią simfoniją, salė sugriūtų nuo aplodismentų.“

Visi, kurie dar neužmiršo įspūdingai atliktos Pirmosios, ir tie, kuriems dabar pasidarė smalsu, aplankykite rugpjūčio  20 d. Vilniaus Kongresų rūmus, kad pasinertumėte į muzikos kosmosą. 

Prieš koncertą, kaip jau įprasta, jūsų laukia mano pusvalandžio paskaita apie A.Brucknerio vargus ir džiaugsmus kuriant Antrąją simfoniją.

Pirmoje koncerto dalyje fortepijono virtuozas ir senas geras orkestro bičiulis Alexanderis Paley leisis į muzikinę kelionę po impresionistinį prancūzų kompozitoriaus Maurice’o Ravelio (1875–1937 m.) pasaulį.

Nuskambės net du panašiu metu sukurti kompozitoriaus opusai – Koncertas fortepijonui G-dur, įkvėptas džiazo melodijų ir harmonijų, kurios tuo metu buvo populiarios ir Paryžiuje, ir JAV, bei Koncertas fortepijonui kairei rankai, kuris buvo sukurtas austrų pianistui Paului Wittgensteinui, Pirmajame pasauliniame kare praradusiam dešinę ranką.

Pirmasis „paaiškins“, kodėl M.Ravelį draugai vadino „šveicarų laikrodininku“, kurio muzika kyla iš širdies, o Antrasis apstulbins tokiu dramatizmu ir naujais efektais, kurie tiesiog atima žadą.

A.Brucknerio Antroji simfonija skambės LVSO sezono pabaigos koncerte 2020 m. rugpjūčio 20 d. 19 val. Vilniaus  Kongresų rūmuose. Dirigentas Gintaras Rinkevičius. Prieš koncertą 18 val. 15 min.–18 val. 45 min. Kongresų rūmų antro aukšto fojė muzikologas Viktoras Gerulaitis skaitys paskaitą apie A.Brucknerio Antrąją simfoniją.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.