Dirigentas Robertas Šervenikas: „Reikia saugotis, bet nereikia nustoti gyventi...“

Tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ rugpjūčio 21 d. Klaipėdos koncertų salės parko estradoje pristato simfoninį koncertą „Ramios, malonios vasaros naktys...“.  

Klaipėdos muzikinio teatro orkestrui diriguos R.Šervenikas.<br>O.Kasabovos nuotr.
Klaipėdos muzikinio teatro orkestrui diriguos R.Šervenikas.<br>O.Kasabovos nuotr.
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras gros su garsiu lenkų fleitininku Ł.Długoszu.<br> M.Widerynskio nuotr.
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras gros su garsiu lenkų fleitininku Ł.Długoszu.<br> M.Widerynskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 21, 2020, 10:43 AM

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras gros su garsiu lenkų fleitininku Łukaszu Długoszu. Tai puikiai žinomas Europoje muzikantas, įvairių šalių kompozitoriai jam dedikuoja savo kūrinius. Koncertą diriguos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Robertas Šervenikas.  

Sėkmingas atsitiktinumas 

„Tai mano pirmasis apsilankymas Klaipėdoje bei pirmasis bendras koncertas su KVMT orkestru. Esu labai laimingas, kad mane supa tikri profesionalai, ypač –  dirigentas R.Šervenikas. Pasisekė, kad esu čia, nes dėl pandemijos daugelyje šalių koncertai vėl atšaukiami.

Bet Klaipėdoje koncertas įvyks, ir aš su malonumu publikai pristatysiu dviejų žymių italų kompozitorių koncertus fleitai.

Antonio Vivaldi kūrinyje fleitos garsai simbolizuos mažą paukštelį, o Giuseppe Saverio Mercadante koncerte fleita tampa tikra soliste. Ne veltui šis kompozitorius garsėjo kaip operų kūrėjas ir parašė jų labai daug, tad jo kūrinys fleitai – tarsi arija šiam instrumentui“, – pasakojo Ł.Długoszas. 

R.Šervenikas džiaugėsi galimybe keletą pastarųjų metų diriguoti tarptautinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ koncertus.

„Tai jau tampa laukiamu vasaros akcentu. Kaip ir pernai, su KVMT orkestru koncertuosime ne tik Klaipėdoje, bet ir Šiauliuose. Šiemet turime išskirtinį solistą iš Lenkijos Ł ługoszą: tai fleitininkas, kuris galbūt mažiau girdėtas Lietuvoje, bet yra puikiai žinomas kitur Europoje, su įvairiais orkestrais koncertavęs Lenkijoje, Čekijoje, Vokietijoje. Manau, publikai bus labai įdomu išgirsti šį fleitos virtuozą.

Ł.Długoszas atlieka ir daug šiuolaikinės muzikos: nemažai kompozitorių specialiai jam skiria savo parašytus koncertus. Vis  dėlto Klaipėdoje solistas gros barokinį A.Vivaldi ir ankstyvajam romantizmui priskiriamą G.S.Mercadante koncertus. Abu jie – nauji kūriniai Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestrui.

Labai svarbu, kad publika jo narius galėtų ne tik girdėti, bet ir pamatyti scenoje. Repertuaro įvairovė: simfoniniai kūriniai, akompanimentas solistams ir grojimas teatro spektakliuose daug kuo skiriasi. Simfoniniai koncertai būtini orkestrui tobulėti“, – kalbėjo maestro R.Šervenikas. 

Sublizgėti arba būti labai neįdomiam? 

Jo manymu, „Ramios, malonios vasaros naktys...“ publikai bus įdomios ir savo romantiškumu.

„Koncerto programoje vyrauja italų kūriniai. Girdėsite publikai puikiai pažįstamą Gioacchino Rossini operos „Sevilijos kirpėjas“ uvertiūrą, išgirsite tris Johanneso Brahmso „Vengrų šokius“, Benjamino Britteno orkestruotas penkias G.Rossini pjeses „Muzikiniai vakarai“.

Pastarasis kūrinys – virtuoziškas, reikalaujantis tiek solistų instrumentininkų virtuoziškumo, tiek viso ansamblio profesionalumo. Atliekant jį galima sublizgėti arba būti labai neįdomiam, nes šios pjesės – tarsi maži briliantai: arba spindi, arba lieka nepastebėti.

Repetuodamas su Muzikinio teatro orkestru jaučiu orkestro norą ir motyvaciją „spindėti“, t. y. groti virtuoziškai ir lygiuotis į  aukščiausią profesinį lygmenį“, – pabrėžė R.Šervenikas. 

Dirigentas atkreipė dėmesį, kad KVMT orkestre ne visi muzikantai turi vienodą patirtį: vieni jame groja jau daug metų, o jaunimas – dar tik pradeda. Simfoninio koncerto „Ramios, malonios vasaros naktys...“ programa jiems – žingsnis link aukštesnio profesionalumo ir didesnės laisvės muzikuoti.

„Po ilgų negalėjimo kartu dirbti mėnesių orkestrantams labai svarbu pajusti vienam kitą, grįžti prie ansamblinio muzikavimo. Nors forma palaikoma ir dirbant individualiai, tik bendros repeticijos suteikia tą ansambliškumo pajautimą.

Todėl labai svarbu pagaliau sugrįžti prie bendro muzikavimo, juo labiau kad nežinome, kas mūsų laukia rudenį“, – pasakojo dirigentas.  

Linki publikos prieraišumo 

R.Šervenikas Klaipėdai linki kuo daugiau nuolatinių muzikos klausytojų.

„Yra publika, kuri koncertuose lankosi nuolat, yra dalis, kuri ateina, kai kas nors ją sudomina. Norisi, kad pastarieji taptų nuolatiniais koncertų gerbėjais.

Uostamiestyje yra daug aukšto lygio kultūros renginių, koncertų. Kartais būna labai apmaudu, kai išvysti ne tiek žmonių, kiek tikiesi. 

Šįmet kai kurie žmonės dėl suprantamos priežasties apskritai vengia lankytis renginiuose. Tačiau publika, kuri geba suvokti atlikėjų profesionalumą, koncertuose pasisemia dabar labai reikalingų gerų emocijų. Ir aš, ir orkestro muzikantai tai jaučiame.

Tikiuosi, šįkart orkestro ir publikos susitikimas irgi bus prasmingas, nes tai reta proga išgirsti fleitininko solo. Vakaruose jų pasitaiko dažniau, pas mus – rečiau...

Ateikite į koncertus, kol dar galite: užsidėkite kaukę, atsisėskite saugiu atstumu. Mums visiems, žinoma, reikia saugotis, tačiau nereikia nustoti gyventi... Jūsų atėjimas bus didelis palaikymas orkestrui: kai muzikantai mato savo publiką, jie žino, kad jų darbas vertinamas!“ – priminė R.Šervenikas. 

Simfoninis koncertas „Ramios, malonios vasaros naktys...“. Rugpjūčio 21 d. 19 val. 30 min. Klaipėdos koncertų salės parko estrada. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.