Islandijos ledo urve – lietuviškų kanklių garsai

Plintantis koronavirusas kėsinasi iš kanklininkės Linos Žilinskaitės (25 m.) atimti galimybę pasiekti Islandiją. Šioje šalyje kaunietė rugsėjį planuoja dalyvauti ekspedicijoje tyrinėjant Atlanto vandenyno taršą. Ten ji nori grįžti ir todėl, kad paliko kankles.

Islandijoje, kuri L.Žilinskaitę traukė dėl gražios gamtos, muzikantė skambino kanklėmis viename didžiausių šalies ledynų – Vatnajokudlio ledyno urve lietuvė, padedama islandų gidės, sukūrė vaizdo klipą.
Islandijoje, kuri L.Žilinskaitę traukė dėl gražios gamtos, muzikantė skambino kanklėmis viename didžiausių šalies ledynų – Vatnajokudlio ledyno urve lietuvė, padedama islandų gidės, sukūrė vaizdo klipą.
Islandijoje, kuri L.Žilinskaitę traukė dėl gražios gamtos, muzikantė skambino kanklėmis viename didžiausių šalies ledynų – Vatnajokudlio ledyno urve lietuvė, padedama islandų gidės, sukūrė vaizdo klipą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Islandijoje, kuri L.Žilinskaitę traukė dėl gražios gamtos, muzikantė skambino kanklėmis viename didžiausių šalies ledynų – Vatnajokudlio ledyno urve lietuvė, padedama islandų gidės, sukūrė vaizdo klipą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 1, 2020, 3:58 PM, atnaujinta Sep 1, 2020, 4:29 PM

Baigusi studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje praėjusiais metais L.Žilinskaitė neskubėjo ieškoti darbo tėvynėje. Ji būtų galėjusi įsidarbinti muzikos mokytoja, tačiau Lina neturi noro mokyti kitus.

„Pati dar noriu parodyti, ką moku, ir tik tada eiti mokyti“, – sakė vestuvių ceremonijose, renginiuose kanklėmis vasarą skambinusi L.Žilinskaitė.

Įsikūrė ledyno pašonėje

Kanklininkė juokavo, jog dar nėra sena, kad norėtų užsibūti vienoje vietoje. „Norisi pakeliauti ir pabūti jaunai“, – šypsodamasi tikino muzikė, nuo praėjusių metų spalio iki šių metų kovo dirbusi kavinėje Islandijoje.

Kol studijavo, L.Žilinskaitė negalėjo išvykti į užsienį, nes vasaromis visada grodavo. 2019-ųjų pavasarį baigusi magistro studijas Lina iškeliavo į Islandiją, kurią vadina svajonių šalimi.

„Tai buvo puiki proga pasiganyti po pasaulį. Islandija mane visada traukė dėl gražios gamtos, man prie širdies ir šios šalies žmonės“, – tvirtino Vatnajokudlio ledyno pašonėje penkis mėnesius gyvenusi lietuvė.

Praėjusį spalį L.Žilinskaitė įsikūrė vienoje labiausiai užburiančių ir dažnai turistų lankomų Islandijos vietų – Jokulsaurlouno lagūnoje. Tai – ledyninės kilmės ežeras, telkšantis Islandijos pietryčiuose, Vatnajokudlio nacionalinio parko pakraštyje.

Vatnajokudlis yra didžiausias ledynas Islandijoje, kuris užima apie 8 procentus salos teritorijos, taip pat laikomas vienu didžiausių Europoje. Jokulsaurlouno lagūna nuo Islandijos sostinės Reikjaviko nutolusi į rytus apie 370 kilometrų.

„Ta vietovė retai gyvenama lyg Mėnulis. Žmonės gyvena atskiruose nameliuose“, – sakė Lina.

Muzikė dirbo virėja

Islandijoje ji nesijautė atskirta nuo pasaulio, atvirkščiai, džiaugėsi patyrusi gyvenimo atšiauriomis sąlygomis ypatumus.

Į Islandiją Lina išsivežė kankles, nors darbas nebuvo susijęs su šiuo instrumentu. Muzikantė dirbo kavinėje virėja.

Kadangi kavinėje pietaudavo gidai, mokytojai ir kiti turizmo centro darbuotojai, lietuvė netruko išsiaiškinti, kad jie laisvalaikiu muzikuoja.

Lina juokėsi, jog kavinėje įgijo tiek patirties, kad vos netapo virtuvės vadove. Ruošti patiekalus nebuvo sudėtinga – mat islandų virtuvė panaši į lietuvių. Nebuvo nurodymų, ką gaminti: „Kas šaudavo į galvą, tą ir ruošdavome.“

Vėsiuoju sezonu vietos gyventojai mėgsta pasistiprinti sočiai – valgo bulves, mėsą, žuvį. Tad Lina dažniausiai gamino šiuos patiekalus.

Muzikantei buvo svarbu, ne ką ji dirbs, o kad galėtų pasižmonėti ir pasigrožėti gamta. Kavinėje prieš akis atsivėrė fantastiškas vaizdas – Vatnajokudlio ledynas. Jis nuolat įkvepia ir kino kūrėjus, todėl šioje vietoje nufilmuota nemažai kino juostų.

Kanklės skambėjo urve

Nors L.Žilinskaitė nekeliavo po visą Islandiją, ji neabejoja, kad gražiausią šalies paveikslą jau matė, – ne kiekvienam pasitaiko proga gyventi prie ledyno.

„Vakarai žiemą tamsūs ir ilgi, nes dieną šviesu vos keturias valandas. Po darbų eidavome groti. Grojome kartu, vėliau mane kviesdavo pagroti vieną“, – pasakojo Vatnajokudlio ledyno urve vaizdo klipą sukūrusi L.Žilinskaitė.

Muzikantė ne kartą apvaikščiojo ledyną, išlandžiojo urvus, todėl jį tarsi prisijaukino. Lina įžvelgė, jog urvas gali tapti koncerto vieta, nes čia gera akustika.

„Visada pasvajoju apie tokius dalykus, kitaip nebūčiau pasiėmusi kanklių“, – šyptelėjo L.Žilinskaitė. Kai ji savos kūrybos kūrinius skambino gidams, jie aikčiojo iš susižavėjimo: „Oho! Reikia tai nufilmuoti ledyno viduje.“

Viena gidė jau planavo kurti ledyno sesijas – nufilmuoti skirtingas muzikantų grupes ledo apsuptyje, todėl šį projektą pradėjo nuo kanklininkės iš Lietuvos.

„Tai – irgi mano svajonė!“ – džiugesio neslėpė L.Žilinskaitė. Jos atliekama kanklių muzika darniai susiliejo su nežymiu vandens lašėjimu. Šiam vaizdo klipui ji parašė kūrinį „Tirpstantis“.

Grįžtų dėl ekspedicijos

Kol Lina 40 minučių grojo ledyno viduje, buvo nufilmuotas vaizdo klipas. Pasiklausyti kanklių muzikos vis sustodavo dešimtys turistų.

Gidai po pasirodymo muzikantei nešė šiltos arbatos, nes tiek ilgai skambinant jai sugrubo rankos, mat urve buvo apie tris laipsnius šalčio.

Gyvenant šioje šalyje lietuvei oro sąlygos nepasirodė pernelyg atšiaurios. Spalį buvo šilta, nelijo, oras subjuro tik gruodį ir sausį, kai nemažai snigo, pustė.

Ilgiau pasilikti Islandijoje muzikantė nebenorėjo, tad prieš karantino pradžią grįžo į Lietuvą. Lina pasiilgo tėvynės, artimųjų, jos laukė vestuvių sezonas.

Rugpjūtį kanklininkė susižadėjo su širdies draugu Andriumi, bet dabar sužadėtinė laukia skrydžio į Islandiją.

„Bijau daug šnekėti apie kelionę, nes gali atšaukti skrydį dėl pandemijos, bet turiu planų rugsėjo pabaigoje dalyvauti ekspedicijoje „Vandenyno misija“. Plauktume nuo vieno Islandijos krašto iki kito“, – užsiminė Lina.

Ekspedicijoje ruošiasi dalyvauti mokslininkai, biologai ir kitų profesijų atstovai, neabejingi ekologijai.

„Kadangi man tai artima, nes dirbdama lagūnoje visus šokdinau, kad reikia saugoti aplinką nuo taršos, mane pakvietė į ekspediciją. Jos metu tirsime vandenyną, aiškinsimės, kiek ten yra plastiko, stebėsime, koks užterštumas. Tikimės pamatyti ir banginių“, – vylėsi muzikantė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.