P. Bingelio kolegos: Lietuva neteko didžio menininko, be kurio neįsivaizduojama šalies kultūra

Anapilin išėjęs Kauno valstybinio choro įkūrėjas ir vadovas Petras Bingelis buvo vienas ryškiausių Lietuvos chorvedžių ir tikras dzūkas su didele širdimi, sako jo kolegos.

 P.Bingelis Kauno choro koncerte.<br> V.Balkūno nuotr.
 P.Bingelis Kauno choro koncerte.<br> V.Balkūno nuotr.
 P.Bingelis.<br> V.Balkūno nuotr.
 P.Bingelis.<br> V.Balkūno nuotr.
 P.Bingelis.<br>  A.Barzdžiaus nuotr.
 P.Bingelis.<br>  A.Barzdžiaus nuotr.
 P.Bingelis.<br> A.Barzdžiaus nuotr.
 P.Bingelis.<br> A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 6, 2020, 12:37 PM, atnaujinta Dec 6, 2020, 1:15 PM

„Lietuva neteko paties ryškiausio chorvedžio. Jis buvo vienas iš trijų muzikos mohikanų greta Sauliaus Sondeckio ir Juozo Domarko. Nepaprastai nuoširdus, žmogiškas, korektiškas savo kolektyvui, draugams, kolegoms. Jis buvo tikras Dzūkijos vaikas, tikras dzūkas su didele širdimi“, – BNS sekmadienį sakė Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta.

Jis pabrėžė, kad P. Bingelis stipriai prisidėjo prie Lietuvos chorinio dainavimo garsinimo pasaulyje.

„Daugiau kaip prieš 50 metų jis sukūrė Kauno valstybinį chorą ir iki paskutinio atodūsio jam vadovavo, išvedė mūsų chorinį dainavimą į pasaulinę areną“, – kalbėjo Kauno valstybinės filharmonijos vadovas.

Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro garbės dirigentas Juozas Domarkas BNS teigė ilgametį kolegą prisimenantis kaip išskirtinį specialistą.

„Aukšto lygio specialistai gimsta ne kasdien, bet mūsų šalis išaugino chorvedį, kuris įėjo ne tik į mūsų kultūros istoriją, bet tapo plačiai žinomas ir kitur. Mes esame atlikę labai daug kūrinių ne tik Lietuvoje – kur tik mes nebuvę“, – sakė žymus šalies muzikas.

Jo teigimu, P. Bingelis buvo itin profesionalus ir bendraudamas su savo kolegomis.

„Dirbdamas su choru ir kitais kolektyvais, jis vadovavosi aukštais ir protingais standartais. Tai buvo jo įgimtas bruožas. Jis tiesiog idealiai tiko šiai profesijai, turėjo nežmonišką įžvalgą, kaip reikia dirbti, buvo puikus kolega, visada palaikęs visus. Mes supratome vienas kitą iš pusės mirksnio“, – dalijosi prisiminimais J. Domarkas.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro įkūrėjas, meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius buvo šokiruotas žinios apie P. Bingelio mirtį.

„Ši žinia man labai netikėta. Nors žinojau, kad jis serga, bet galvojau, kad išsikapstys. Tai labai blogos naujienos, labai“, – BNS sakė G. Rinkevičius.

Jo vadovaujamas kolektyvas buvo suplanavęs su P. Bingeliu koncertų.

„Su juo buvo susiję labai daug kultūros įvykių – ir buvusių, ir būsimų. Planavome bendrus koncertus gruodžio pabaigoje ir vėliau“, – teigė dirigentas.

Anot jo, Lietuva neteko didelio menininko, be kurio neįsivaizduojama šalies kultūra.

P. Bingelis mirė eidamas 78-uosius metus, tai BNS sekmadienį patvirtino Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos fakulteto dekanas Deividas Staponkus.

P. Bingelis gimė 1943 metais Mardasavo kaime, dabartiniame Varėnos rajone.

1969 metais jis baigė Lietuvos konservatoriją, vėliau stažavosi Felixo Mendelssohno-Bartholdy aukštojoje muzikos mokykloje Leipcige.

Nuo 1969 metų P. Bingelis buvo Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas, nuo 1980 metų dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, pastaruoju metu buvo Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos profesorius.

Daug metų jis dirigavo Lietuvos dainų ir kitose šventėse, buvo Pasaulio lietuvių dainų švenčių vyriausiasis dirigentas bei meno vadovas, nuo 1996 metų – Pažaislio muzikos festivalio meno vadovas.

Dirigentas kartu su choru gastroliavo Afrikos, Azijos, Europos ir Pietų Amerikos šalyse.

P. Bingelis yra apdovanotas Lietuvos nacionaline premija, Gedimino ordino Karininko kryžiumi, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi, šiemet jam įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.