LNOBT vyriausiasis dirigentas Ričardas Šumila: „Teatras – visų menų sintezė“

Knygynų tinklo „Vaga“ inicijuojamas intelektinis protmūšis „Žinovų klubas“ trečiadienio vakarais prie ekranų suburia gausybę žiūrovų ir žaidėjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2021, 2:30 PM

Kiekviename žaidime savo klausimus pateikia iškilūs kultūros, meno ir mokslo atstovai – vakaro svečiai. Šįkart mintimis dalinasi Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vyriausiasis dirigentas, muzikos guru – Ričardas Šumila.

Muzika – viena svarbiausių gyvenimo veiklų, tačiau Ričardas sako, kad šalia šių meno sričių nemažiau svarbūs jam yra kinas bei teatras.

„Man patinka teatras. Nes teatre – visų menų sintezė, ir muzika, ir judesys, ir vizualieji menai, mada, kostiumai, dailė. Visas meno sritis rasime teatre ir nepaprastai džiaugiuos, kad galiu būti ir dirbti jame“, – veiklos teatre privalumais džiaugiasi „Žinovų klubo“ svečias.

Paklaustas ar darbų gausoje atranda laiko paskaityti, Ričardas atvirauja, kad knygai išties yra neabejingas, tačiau kokį tekstą skaityti, dažnai nulemia aplinkybės.

„Man knygų skaitymas gali būti įvairus ir tai priklauso nuo aplinkybių. Kartais skaitau knygas pagal tuo metu studijuojamą muzikos veikalą, kaip pavyzdžiui „Oneginas“ ar „Procesas“. Kartais savo malonumui, kas tuo metu yra populiaru ar šiaip įdomu, kaip „Silva Rerum“ ar „Petro Imperatorė“. Tik laiko skaitymui neretai trūksta, nes didžiąją jo dalį užimą kitokių knygų skaitymas, – muzikos partitūrų“, – sako muzikos profesionalas.

Pasak Ričardo, literatūra, kaip ir visi menai, svarią vertę įgyja tuomet, kai suteikia jausmų, emocijų, vidinių išgyvenimų, patirtį, įkvepia įsijausti į personažų perteikiamus likimus.

Gera literatūra, kaip ir kiti menai bei kelionės ar sportas, padeda atsipalaiduoti ir leidžia pasisemti naujų kūrybinių idėjų.

„Labiausiai pailsiu kelionėse. Jose mėgstu skaityti. Buvimas gamtoje, maudynės ežere, sportas, gera paroda, spektaklis taip pat padeda išsikrauti, pailsinti protą, savo mintis. Šie laisvalaikio užsiėmimai inspiruoja ir padeda pasisemti įkvėpimo kūrybinėms idėjoms“, – sako pašnekovas.

Nemokamą „Žinovų klubo“ protmūšį sudaro keturi turai. Kiekviename ture – speciali tema, kurią sudaro septyni klausimai: I turas – apie Lietuvą, II turas – literatūrą, kalbą, kultūrą, dailę, meną, paveldą, III turas – apie istoriją, geografiją, religiją, IV turas – įvairios temos.

Kiekvieno žaidimo metu išaiškinamos stipriausios Lietuvos žinovų komandos, o nugalėtojai apdovanojami leidyklos „Vaga“ įsteigtais prizais.

Žaidimas vyksta kiekvieną trečiadienį, 19 val. internetinėje platformoje „Kahoot“. Transliaciją stebėti esamuoju laiku video formatu „Twitch“ arba naujienų portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.