Vilniaus festivalio salvės Ástoro Piazzollos 100-mečiui

Šiemet visam pasauliui minint Ástoro Piazzollos (1921–1992) 100-metį, jo muzika skambės ir Vilniaus festivalyje.

Vokietijos saksofonų kvartetas „Signum“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Vokietijos saksofonų kvartetas „Signum“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Martynas Levickis. <br>M.Golubickaitės nuotr.
Martynas Levickis. <br>M.Golubickaitės nuotr.
 Gidono Kremerio vadovaujamas orkestras „Kremerata Baltica“.<br> A.Kremer nuotr.
 Gidono Kremerio vadovaujamas orkestras „Kremerata Baltica“.<br> A.Kremer nuotr.
Gidonas Kremeris.<br> A.Kremer nuotr.
Gidonas Kremeris.<br> A.Kremer nuotr.
 Vokietijos saksofonų kvartetas „Signum“.<br> Organizatorių nuotr.
 Vokietijos saksofonų kvartetas „Signum“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 10:59 AM, atnaujinta Jun 10, 2021, 11:14 AM

Jam skiriamas Lietuvos akordeono virtuozo Martyno Levickio ir Vokietijos saksofonų kvarteto „Signum“ birželio 20 d. koncertas „Hommage a Ástor“. Tango dainių savo programoje prisimins ir birželio 17 d. festivalyje koncertuosiantis Gidono Kremerio vadovaujamas orkestras „Kremerata Baltica“.

Įžymusis argentiniečių muzikantas ir kompozitorius Ástoras Piazzolla savo kūryba pakeitė tradicinę tango sampratą, praturtindamas šį šokį džiazo ir klasikinės muzikos elementais. Jis laikomas tango nuevo stiliaus pradininku.

Jo kompozicijos, grįstos džiazo ir klasikinėmis formomis, sukūrė ne tik visiškai naują harmoninį ir ritminį žodyną, bet ir ryškų muzikinių emocijų pasaulį.

Aistringąjį šokį iš vakarėlių ar klubų Á. Piazzolla perkėlė į koncertų sales. Šioje muzikoje nebijoma nei aštrių disonansų, nei staigių tempo ir metro permainų, jos plėtotę dažnai sudaro ir fragmentiškas dėstymas, ir nenutrūkstama improvizacija, kviečianti klausytoją nuoširdžiai pasinerti į aistros ir nostalgijos prisodrintą skambesį. Piazzolla taip pat buvo puikus bandonininkas, savo kūrinius grojęs su garsiais kolektyvais. Tėvynėje Argentinoje jis vadinamas „El Gran Ástor“ (Didysis Ástoras).

Nors praėjo jau 100 metų, Piazzollos muzika kiekvienam žmogui nepaliauja būti artima savastimi. Piazzollą Lietuvai kadaise padovanojo ištikimas tango gerbėjas Gidonas Kremeris su savo „Kremerata Baltica“. „Ar yra kas reikšmingesnio už tą emocinės įtampos kupiną muziką?“ – klausė G. Kremeris.

Neatsitiktinai tad tango dainių „Kremerata Baltica“ prisimins ir Vilniaus festivaliui parengtoje programoje birželio 17-ąją. Orkestras ketina atlikti Á. Piazzollos „Tres minutos con la realidad“, taip pat orkestro nario Andrejaus Pushkarevo aranžuotus kūrinius „Fuga y misterio“ ir „Michelangelo 70“.

Dedikacijos Piazzollai ir tango aistros neabejotinai pakaitins festivalio atmosferą. „Kremeratos Balticos“ koncerte taip pat labai laukiama Silvijos Miliūnaitės-Bliūdžiuvienės kūrinio „Drive for Life“ smuikui, violončelei ir styginių orkestrui premjeros, Andriaus Žlabio bei Alfredo Schnittke’s kompozicijų.

Nepakeičiamu tango tembru – akordeonu – festivalio publika į valias galės mėgautis birželio 20 d. koncerte. Čia pasirodys aistringas Piazzollos gerbėjas ir jo muzikos puoselėtojas akordeonininkas Martynas Levickis. Atlikėjas yra Londono Karališkosios muzikos akademijos, Ispanijos „Musikene“ aukštosios muzikos mokyklos absolventas, Londono Karališkosios muzikos akademijos asocijuotasis narys (ARAM), daugiau kaip 30 konkursų laureatas ir prizininkas. Jis koncertuoja visame pasaulyje, organizuoja didelio populiarumo sulaukiančius renginius.

M. Levickio partneriai Vilniaus festivalyje – „keturi saksofonininkai, kurie sugeba įsiūbuoti pastatus“, – taip apie charizmatiškus „Signum“ muzikantus rašė „Hamburger Abendblatt“. Temperamentingų saksofonininkų kvartetas nuolat ieško naujų idėjų ir novatoriškų meninių susitikimų. Jų eksperimentinį universalumą atspindi įdomios programos ir unikalios aranžuotės.

Savitų tembrinių potėpių aranžuotėmis ansamblio nariai „nuspalvins“ ir Vilniaus festivalio koncerto kūrinius nuo Bacho iki Piazzollos. Programoje numatyti Johanno Sebastiano Bacho, Richardo Galliano, Francko Angelis, Alberto Ginasteros, Michelo Camilo kūriniai ir, žinoma, Ástoro Piazzollos tango kompozicijos – „Solitude“ ir „Escualo“.

Koncertas „Kremerata Baltica sugrįžta“ vyks birželio 17 d., ketvirtadienį, 19 val., o Ástoro Piazzollos 100-mečiui skirtas „Hommage a Ástor“. Martynas Levickis ir saksofonų kvartetas „Signum“ – birželio 20 d., sekmadienį, 19 val., abu – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Visa informacija apie šiuos ir kitus festivalio koncertus – svetainėje filharmonija.lt.

VF inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda