25-ojo Vilniaus festivalio pabaigtuvėms – likimo dūžiai

Birželio 22 d. Vilniaus festivalį vainikuos maestro Modesto Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) ir pianistės Mūzos Rubackytės koncertas „Likimo simfonija“. Jo muzikinė programa simboliškai primins, kad 2020-aisiais visas pasaulis minėjo žymaus Vienos klasiko Ludwigo van Beethoveno jubiliejų – 250-ąsias gimimo metines.

 M.Pitrėnas ir M.Rubackytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Pitrėnas ir M.Rubackytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Pitrėnas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Pitrėnas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Rubackytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Rubackytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 L.van Beethovenas.
 L.van Beethovenas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 10:24 AM

Vakaro programoje – dvi monumentalios šio kompozitoriaus muzikinės viršukalnės: paskutinis L. van Beethoveno fortepijoninis koncertas, įgijęs paantraštę „Imperatoriškasis“, ir kone kiekvieno sąmonėje ryškų įspaudą palikusi Penktoji simfonija, dažnai vadinama tiesiog „Likimo“.

„Festivalio pabaiga vainikuos jubiliejinius pavėluotus Beethoveno 250-ųjų gimimo metinių metus, kuriuos visas pasaulis buvo pasiruošęs labai garsiai švęsti. Kone kasdien kur nors pasaulyje turėjo skambėti Devintoji simfonija arba „Odė džiaugsmui“.

Deja, nepaprastai daug renginių neįvyko. Todėl mes norime kad ir pavėluotai, bet ryškiai pasveikinti šį tikrą simfoninės muzikos genijų, daugybės žanrų, temų, formų atradėją, ir festivalio publikai dovanoti du tikrai nuostabius L. van Beethoveno kūrinius.

Garsiosios Penktosios simfonijos likimo dūžius visi žinome atmintinai, tai bene žinomiausia muzikinė tema, topų topas. Tie likimo dūžiai, tikėkimės, lems geresnę, šviesesnę mūsų muzikos ateitį ir daug gausesnes mūsų „gyvų“ koncertų klausytojų gretas“, – sakė festivalio vadovė Rūta Prusevičienė.

Finaliniame festivalio koncerte skambės ir lietuvių dabarties kompozitoriaus Arvydo Malcio 2021 m. sukurta simfoninė kompozicija „Žinia“, skirta L. van Beethovenui. Tai bus kūrinio premjera.

„Simfoninės kompozicijos „Žinia“ forma – tarsi spirale pasikartojanti metafora, atskleidžianti Beethoveno kančią ir didybę. Kūrinio audinyje įpinti keli segmentai iš Beethoveno simfonijų“, – sakė Arvydas Malcys.

Koncerte su LNSO, diriguojamu maestro Modesto Pitrėno, solo muzikuos bene plačiausią tarptautinį dėmesį pelniusi Lietuvos pianistė – maestra Mūza Rubackytė.

„Nuo Liszto 24 etiudų iki ciklo „Klajonių metai“, „Nuo Šostakovičiaus 24 preliudų ir fugų iki Čiurlionio kūrybos“ – tai tik iš dalies, glaustai apibendrina itin gausų ir įvairialypį pianistės sukauptą repertuarą. O kur dar daugybė kitų veiklos profilių!

Būdama įvairiapusė kultūros veikėja, M. Rubackytė daug nuveikė Lietuvos įvaizdžio sklaidai, yra svarbių tarptautinių konkursų (Pretorijos, Klivlando, Utrechto, Parmos, F. Liszto Veimare, B. Bartoko Budapešte ir kt.) žiuri narė, dėsto pasaulio universitetuose ir konservatorijose, vadovauja tarptautiniams meistriškumo kursams, yra tarptautinio Vilniaus fortepijono festivalio įkūrėja ir meno vadovė. Į Lietuvą pianistė nuolatos grįžta pradžiuginti klausytojus muzikuodama drauge su orkestru ar parengusi sudėtingus rečitalius.

Koncertas „Likimo simfonija. Beethoveną interpretuoja LNSO, M. Pitrėnas ir M. Rubackytė“ vyks birželio 22 d., antradienį, 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje. Informacija apie visus festivalio koncertus – svetainėje filharmonija.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.