Mirė kompozitorius, etnomuzikologas Algirdas Klova

Eidamas 63-iuosius metus penktadienį mirė kompozitorius, muzikantas, etnomuzikologas Algirdas Klova.

 A.Klova.<br> V.Balkūno nuotr.
 A.Klova.<br> V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 10:36 AM, atnaujinta Jul 21, 2021, 11:01 AM

„Jis mirė šį rytą staiga, netikėtai (...) Buvo visų galų meistras – ir rašyti, ir groti, ir kurti, ir megzti ryšius, ir kitiems padėti. Visada buvo šiltas ir draugiškas žmogus“, – BNS sakė Lietuvos muzikos informacijos centro direktorė Radvilė Buivydienė.

Atsisveikinimas su vėlioniu vyks Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius) liepos 20 d. (antradienį) nuo 15 val. iki 20 val. ir 21 d. (trečiadienį) nuo 9 val. Urna išnešama trečiadienį – liepos 21 d. 12 val. Laidojimas Vilniaus Antakalnio kapinėse Menininkų kalnelyje. Taip pat liepos 21 d. (trečiadienį) 9 val. vyks šv. Mišios Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Sėlių g. 17).

A. Klova gimė 1958 metais Kaune, jis buvo vienas pirmųjų folkdžiazo ir  „world music“ propaguotojų šalyje.

1983 metais muzikas baigė tuomentinę Lietuvos konservatoriją (prof. J. Juzeliūno klasę). Vėliau jis dirbo garso režisieriumi Lietuvos radijuje, vadovavo Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ instrumentinei grupei. 1980 metais A. Klova įkūrė kantri muzikos grupę „Kikilis“, 1988 m. – folkloro ansamblį „Vydraga“, nuo 1991-ųjų organizavo tarptautinį instrumentinio folkloro festivalį „Griežynė“.

A.Klova yra sudaręs nemažai lietuvių liaudies muzikos rinkinių („Lietuvių liaudies senoji instrumentinė muzika“, „Sūpuoklinės“, „Lietuvių liaudies polkos, valsai, maršai“, „Linksma diena mums nušvito“), knygas „JAV fidlerių melodijos“ (2000), „JAV vaikų dainos“ (2002).

Muzikas nuolat užsiėmė žurnalistine veikla: 1990-1995 m. dirbo „Muzikos barų“ korespondentu, 1991-1994 m. – radiofono „Vilniaus varpas“ muzikos redaktoriumi, nuo 1994 m. buvo radijo stoties „Laisvoji banga“ laidos „Country saloon“ autorius ir vedėjas.

Negalima nepaminėti didelio jo įnašo propaguojant Lietuvoje kantri muziką. A.Klova buvo Lietuvos kantri muzikantų asociacijos įkūrėjas ir prezidentas, festivalio „Visagino Country“ prodiuseris, bliugraso tarptautinės asociacijos narys ir atstovas Lietuvai. 

Nuo 1994 m. jis rengė Lietuvos kantri muzikantų suvažiavimus, buvo festivalio „Country Saloon“ organizatorius ir prezidentas,  1996-aisiais subūrė „Country‑Blues Session Band“. Ši grupė 1999 metais laimėjo II premiją konkurse „Country Europe“.

Menininkas taip pat skaitė paskaitas kantri tema, dėstė Vilniaus konservatorijos folkloro klasėje, Lietuvos muzikos akademijos Teatro fakultete.

Paties A.Klovos muzika įvairialypė: šalia akademinės kūrybos jis daug rašė kinui, teatrui, taip pat džiazo, roko, pop-, kantri kompozicijų. Jo kūrybai būdingas melodingumas, improvizacinis pradas, joje gausu liaudies muzikos elementų, yra ir minimalizmo bruožų.

A.Klovos muzika yra pelniusi nemažai premijų: Lietuvos liaudies kultūros centro (I premija, 1987), J. Švedo (I premija, 1988), S. Šimkaus (II premija, 1988), Australijos chorų konkurso (I premija, 1990), J.Naujalio bažnytinės muzikos (III premija, 1994). Kompozitorius taip pat yra laimėjęs Pasaulio lietuvių dainų šventės konkursą, 2003 metais tapo „LATGA-A“ metų autoriumi.

Jo kūryba skambėjo įvairiuose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje: tarp pastarųjų minėtini autoriniai koncertai Švedijoje – Gotlande ir Stokholme (1998). Jis gastroliavo su ansambliu „Vydraga“ Argentinoje, Italijoje, Vokietijoje, Danijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, nuolat dalyvaudavo projektuose su Lietuvos ir užsienio džiazo, roko, kantri, bliugraso ir kitų žanrų muzikantais.

Nedaug kompozitorių gali pasigirti tokia gausia, kaip A.Klovos, kūrybos diskografija – jis stengėsi įamžinti visus savo kūrybos vingius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.