Vaido Vyšniausko vokalinį pilotažą iškilmingame vakare kurstys bičiuliai

„Vaidas jubiliejiniam koncertui pasirinko nepaprastai sudėtingą programą, bet ją įveiks – jis tai gali. Jis visada pasiekia tai, ko nori“, – kalbėjo solisto kolega Arūnas Malikėnas.

 V.Vyšniauskas ir jo jubiliejinio koncerto dalyviai.<br> Lrytas.lt koliažas.
 V.Vyšniauskas ir jo jubiliejinio koncerto dalyviai.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2021, 9:56 AM, atnaujinta Feb 7, 2022, 1:22 PM

Jis – vienas iš keturių lietuvių dainininkų, padėsiančių sužibėti vienam ryškiausių mūsų tenorų lapkričio 3-ąją Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT). Tądien, dainuodamas sudėtingiausias operų arijas V.Vyšniauskas pradės minėti savo 50-metį, mat tikrasis jo gimtadienis – lapkričio 6-ąją.

Koncerto dalyviai neslėpė, kad jų vaidmenys programoje bus kuklūs: pagrindinės jos žvaigždės – V.Vyšniauskas ir vienas ryškiausių dabarties dramatinių sopranų Marija Gulegina. Tačiau kolegos džiaugėsi galimybe būti scenoje šalia solisto, kuriuo žavisi, jam svarbų vakarą.

Sukūrė apie 120 vaidmenų

„Vaidą pažįstu labai seniai – nuo tada, kai jis dar neturėjo pseudonimo Kristianas Benediktas. Mus siejo bendras pedagogas – profesorius Virgilijus Noreika, kartu su Vaidu dainavome daugelyje spektaklių.

Jis – labai motyvuotas, visą laiką žiūrintis į priekį dainininkas. Dėl to jo karjera taip įspūdingai šovė į viršų. Juk dėl vaidmens Niujorko „Metropolitan Opera“ varžosi dešimtys tūkstančių dainininkų, o jis ten pateko – tai rodo jo aukščiausią profesionalumą, – kalbėjo A.Malikėnas.

Šį baritoną taip pat galima vadinti mūsų operos scenos fenomenu. Šviesaus atminimo V.Noreika pripažino dideles jo balso galimybes ir universalumą.

Karjerą pradėjęs dar studijų metais LNOBT mimanse, A.Malikėnas iki šiol dainuoja daugelyje repertuaro spektaklių ir kone visose premjerose. Neseniai artistas pasirodė „Rožių kavalieriuje“, o netrukus dainuos naujoje „Traviatoje“, jau ketvirtoje savo biografijoje, Žermoną.

A.Malikėnas LNOBT yra sukūręs apie 120 vaidmenų, tarp jų – apie 40 pagrindinių. „Sevilijos kirpėjuje“ jis dainavo ir Figarą, ir Bartolą, o kartą per vieną dieną sudainavo Monostato tenoro partiją „Užburtojoje fleitoje“ ir boso partiją – Varlamą – „Borise Godunove“.

Dėl didelio krūvio teatre A.Malikėnui net teko atsisakyti operos stažuotojų pedagogo pareigų, bet jis ir šiandien solisto karjerą LNOBT derina su choro vokalo pedagogo darbu.

Veriasi nauji horizontai

Kitam koncerto dalyviui – jaunam tenorui Tomui Pavilioniui – neteko susitikti su V.Vyšniausku spektakliuose, bet jie kartu koncertavo, dalyvavo Vaido projekte „Tenoriada“, subūrusiame beveik visus Lietuvos tenorus.

Tomas specialiai dėl kolegos koncerto grįžo iš Klaipėdos, kur šiuo metu rengia Tonijo vaidmenį G.Donizetti operos „Pulko duktė“ premjerai. Kitą rytą po koncerto jis jau repetuos uostamiestyje. Pasak artisto, Tonijo partija – pati sudėtingiausia iš visų, kurias jam teko dainuoti, o LNOBT per šešerius darbo metus jis sukūrė keliolika vaidmenų.

Vos pradėjęs dirbti svarbiausiame šalies muzikiniame teatre, T.Pavilionis buvo įvertintas „Operos vilties“ apdovanojimu. Prieš tai jis kūrė vaidmenis Klaipėdos muzikiniame teatre, už vieną jų – Nemoriną „Meilės eliksyre“ – buvo nominuotas „Auksiniam scenos kryžiui“ ir „Padėkos kaukei“.

Karantinas sumažino solisto krūvį LNOBT, bet laisvą laiką jis išnaudojo vokalo technikos tobulinimui su savais bei užsienio pedagogais ir dabar sėkmingai pritaiko įgytus įgūdžius rengdamasis premjerai Klaipėdoje.

Be to, T.Pavilionis pradėjo dirbti su tarptautine „Ascolta Artists“ agentūra, po premjeros vyks į perklausą Danijoje prisistatyti Europos teatrų vadovams, dirigentams bei režisieriams. Tad greitai Tomas gali sulaukti įdomių pasiūlymų užsienyje, išplaukti į tarptautinius operos vandenis. O iki tol jo dar laukia Alfredo vaidmuo Kauno muzikinio teatro „Traviatoje“.

T.Pavilionis rado savo pašaukimą operoje. Anot jo, svarbiausios solisto savybės – tai pasitikėjimas savimi, užsispyrimas, drąsa ir meilė muzikai bei savo publikai. „Vaidas – man pavyzdys, kaip reikia siekti tikslo mūsų sunkioje profesijoje. Juk jis ne visada buvo taip vertinamas kaip šiandien, bet savo beprotišku užsispyrimu ir didžiule valia iškopė į operos aukštumas“, – kalbėjo T.Pavilionis.

Ambicijos nuvedė į užsienį

Ambicijomis ir ryžtu į V.Vyšniauską lygiuojasi ir koncerte dalyvausianti jo bičiulė dainininkė Monika Sakalauskaitė-Falcon. Su jubiliatu ji kadaise susipažino Kauno muzikiniame teatre, kai karu dainavo operetėje „Čigonų baronas“.

Monika čia pasirodė ir kitose operetėse, kūrė nedidelius vaidmenis LNOBT, bet pajutusi, kad gali kur kas daugiau, išvyko bandyti laimės į užsienį, ten tobulinosi pas įvairius vokalo pedagogus. „Nusprendžiau rizikuoti ir mano rizika pasiteisino“, – neabejojo solistė.

Ji – viena iš nedaugelio lietuvių, stebėjusių Vaido pasirodymą Niujorke, „Metropolitan Opera“ teatre ir jo debiutą Londono karališkajame „Covent Garden“ teatre.

Pati solistė 2019 metais padainavo Dezdemoną Roberto Wilsono režisuotame „Otele“ Baden Badeno Velykų festivalyje su Zubino Mehtos diriguojamu Berlyno filharmonijos orkestru. Otelą tame spektaklyje įkūnijo australų kilmės pasaulinė įžymybė Stuartas Skeltonas.

Tais pačiais metais Monika debiutavo Aidos vaidmeniu G.Verdi „Aidoje“ Ravenos teatre Italijoje, o praėjusią vasarą šį vaidmenį atliko Bado Švalbacho festivalyje Vokietijoje. Po koncerto LNOBT solistė pirmą kartą atliks Santucos partiją „Kaimietiškoje garbėje“ P.Mascagni muzikos vakare Vysbadene (Vokietija).

M.Sakalauskaitė-Falcon sparčiai gausina savo repertuarą. Jame yra jau nemažai kertinių soprano vaidmenų, kuriuos solistė tikisi atlikti netolimoje ateityje.

Kuria savitus personažus

Jubiliejiniame V.Vyšniausko vakare išvysime ir tenorą Rafailą Karpį, be kurio pastaraisiais metais neapsieina nė viena LNOBT premjera. Rafailo kuriami personažai tokie saviti, kad daugelyje spektaklių jis net neturi dublerių.

Artistas debiutavo LNOBT 2003-ųjų gruodžio 31-ąją F.Leharo operetėje „Linksmoji našlė“ ir visus 16 metų, kol šis spektaklis buvo rodomas, be dublerių jame dainavo Njegušo partiją.

Jau už pirmąjį savo teatrinį sezoną R.Karpis pelnė „Operos vilties“ apdovanojimą. Vėliau gavo „Operos švyturį“ už antraplanius vaidmenis, o pernai tapo LNOBT Metų operos solistu ir pelnė „Auksinį scenos kryžių“ už vaidmenis G.Puccini operoje „Turandot“ ir L.Bernsteno operetėje „Kandidas“.

Koncertas „Kristian Benedikt grand gala“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vyks lapkričio 3 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?