Naujo spektaklio kūrėjai stengiasi suprasti, kas yra namai

Spektaklis nukelia į laukiamąjį, kuriame ilgam laikui užstringa aštuoni nepažįstamieji. Nežinodami kada pavyks išeiti, jie iš čia ir dabar esančios aplinkos, savęs, prisiminimų nuotrupų ir pamažu gimstančių tarpusavio santykių kuria vietą, kurioje jaučiasi saugūs – namus. „Vartai E27“ kviečia pasinerti į pasakojimą apie tai, kiek namų kiekvienas iš mūsų nešasi su savimi, ką palieka sau už nugaros, iš kur ir į kur nuolat keliauja.

Spektaklis. <br>E.Sabaliauskaitės nuotr. 
Spektaklis. <br>E.Sabaliauskaitės nuotr. 
Spektaklis. <br>E.Sabaliauskaitės nuotr. 
Spektaklis. <br>E.Sabaliauskaitės nuotr. 
Spektaklis. <br>E.Sabaliauskaitės nuotr. 
Spektaklis. <br>E.Sabaliauskaitės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 11:38 AM

Į Šeiko šokio teatro ir menininkų grupės „Žuvies akis“ koprodukcijos premjerą žiūrovai kviečiami vasario 11 d. „Kultūros fabrike“, Klaipėdoje, vasario 12 d. Telšių Žemaitės dramos teatre, vasario 13 d. Visagino kultūros centre, o vasario 15 d. „Menų spaustuvėje“, Vilniuje. 

Idėja kurti spektaklį, tyrinėjantį, kaip skirtingi žmonės supranta namus, kilo choreografui, šokėjui Nielsui Claesui, aktorei Monikai Valkūnaitei, vėliau prisidėjo choreografė Ieva Kuniskis. Iš Belgijos kilęs N.Claesas septintus metus leidžia Lietuvoje, kuria Šeiko šokio teatre, M. Valkūnaitė gyveno įvairiose Europos vietose – Anglijoje, Italijoje, šiuo metu Portugalijoje, o lietuvių kilmės I. Kuniskis beveik dešimtmetį gyvena Londone. Ilgus metus leisdami toli nuo gimtos šalies kūrėjai ėmė mąstyti apie spektaklį, kuris nertų į lyg ir kasdienę, tačiau šiandien sunkiai apibrėžiamą namų sąvoką.

Globalėjančiame pasaulyje gyvenamoji vieta vis labiau keičiama ne tik dėl ekonominių, bet ir kultūrinių aspektų. Susidūrę su geografiniais, kultūriniais, socialiniais skirtumais, žmonės priversti iš naujo klausti, kas yra mano namai? Nuo užsienyje studijuojančių jaunuolių iki karo pabėgėlių – visiems tenka naujai atrasti namų formas, santykį su jomis, kuris leistų oriai gyventi neišsižadant savęs, savo kultūros, bet taip pat prisitaikant prie kitos erdvės.

„Kiekvienam iš mūsų namai gali reikšti ką nors kita: vieniems tai stiprios draugystės, kitiems saugi erdvė, lizdas, kurį kuria su savo partneriu, dar kiti namus randa savyje. Kiekvienas turi labai asmeninį santykį su namais, skirtingos istorijos juos atveda prie šių suvokimų. Šiuo klausimu mes neprivalome sutarti, tačiau galime suprasti ir gerbti vienas kito poziciją. Mano akimis lietuviai nėra linkę dalintis asmeninėmis istorijomis, todėl šis spektaklis – ir kvietimas prisijaukinti atvirumą.“ – kviečia spektaklio idėjos autorius, choreografas ir vienas atlikėjų N. Claesas.

Būtent asmeninės istorijos yra ašis kuriant „Vartai E27“ dramaturginę liniją. „Devised theatre“ – dažnai vadinamas kolektyvine kūryba – tai toks teatro kūrimo būdas, kai scenarijus kyla iš bendradarbiaujančio, dažnai improvizuojančio spektaklio komandos kūrinio, o pasakojimui kurti gali būti pasitelkiamos pačių atlikėjų istorijos ir patirtys. Tai leidžia žiūrovui kurti betarpišką santykį su kūriniu ir jo veikėjais.

Asmeninių patirčių panaudojimas spektaklio kūrime nėra naujiena ir choreografui N. Claesui.

Atsispirdamas nuo patirto atstūmimo, siekio pritapti ir kartu noro išlaikyti savo autentiškumą, jis ir šokėja Gintarė Marija Ščavinskaitė Šeiko šokio teatre sukūrė spektaklį „Aside“, kuris 2017 metais abiems atnešė „Auksinį scenos kryžių“ „Metų šokėjo“ kategorijoje, o 2021 metais choreografas sukūrė šokio monospektaklį „Paženklintas“, kuris tyrinėja ilgalaikius patyčių padarinius ir ieško būdų juos įveikti.

Spektaklyje susitinka 8 atlikėjai: šokėjai ir aktoriai – judesys ir vaidyba. Ši dramos teatro bei fizinio teatro sintezė leidžia istorijas pasakoti tiesiogiai žodžiu ir netiesiogiai per judesį ir taip austi dinamišką ir įvairialypį spektaklio audinį.

„Nesu tradicinė dramaturgė, man atrodo, kad jei parašai viską ir įcementuoji – uždarai aktorius. Man patinka visų kūrėjų sintezė, iš jos atsiranda gražiausi dalykai. Pateikiu sceną kaip ją įsivaizduoju, ir kartu su aktoriais vystome, kokia ji galėtų būti jų nuomone.“ – apie darbą su atlikėjais ir scenarijų pasakoja dramaturgė Monika Baranauskaitė.

Spektakliui surinkta stipti ir marga komanda: kostiumų dailininkė Elžbieta Kvašytė – jaunosios kartos atstovė, kompozitorė – ne kartą „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanota ar jam nominuota Rita Mačiliūnaitė, dirbanti su įvairaus žanro, stiliaus teatro pastatymais, šviesų dizaineris – Lietuvos teatro scenai gerai pažįstamas Aurelijus Davidavičius.

Atlikėjai – žiūrovų pamilti teatro ir televizijos aktoriai Raimondas Klezys, Kristina Savickytė, Aldona Vilutytė bei Šeiko šokio teatro šokėjai N.Claesas, Inga Kuznecova, Viktorija Zobielaitė, G. M. Ščavinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.