Grįžta laisvės ir taikos šauklys – džiazo festivalis „Birštonas“!

Po ketverių metų pertraukos, kovo 25-27 dienomis, Lietuvos džiazo mėgėjų vėl laukia seniausias, lietuviškiausias ir estetiškiausias džiazo festivalis šalyje „Birštonas“, rengiamas 21-ą kartą.

 2014-aisiais koncertavusią grupę „CinAmono“ išvysime ir šiemet.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 2014-aisiais koncertavusią grupę „CinAmono“ išvysime ir šiemet.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 J.Maksimovičius (kairėje) ir D.Golovanovas.<br> J.Jakūno nuotr.
 J.Maksimovičius (kairėje) ir D.Golovanovas.<br> J.Jakūno nuotr.
 V.Pilatovic.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 V.Pilatovic.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 A.Joffė.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 A.Joffė.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 D.Pulausko akustinė grupė.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pulausko akustinė grupė.<br> Rengėjų nuotr.
 Vilniaus kolegijos projekto dalyviai.<br> Rengėjų nuotr.
 Vilniaus kolegijos projekto dalyviai.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Rančio kvartetas.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Rančio kvartetas.<br> Rengėjų nuotr.
 L.Kruse.<br> S.Freiheito nuotr.
 L.Kruse.<br> S.Freiheito nuotr.
 Z.Vileikis.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Z.Vileikis.<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 17, 2022, 11:46 AM

Džiazo mėgėjai iš visos Lietuvos kas dvejus metus plūsta į Birštono kurortą tarsi į džiazo atlaidus. Tik 2020 metais dėl pandemijos jis neįvyko. Publiką čia traukia nauji džiazo vardai ir žinomų meistrų kūrybiniai eksperimentai, kurių kaskart gausu šio festivalio programoje.

Kūrybos kelią čia pradėjo daug iškilių šalies džiazo asmenybių, džiazo virusas iš Birštono išplito į kitus Lietuvos miestus. Prieš 42 metus startavusi pirmoji šalyje džiazo šventė niūriais laikais žadino laisvės viltį, o karo grėsmės akivaizdoje vėl taps laisvės šaukliu, liudijančiu mūsų atvirumą pasauliui.

„Tegu mėlynas dangus ir skaisti geltona saulė mus įkvepia kaip laisvės ir taikos vėliava“, – sakė festivalio įkvėpėjas ir rengėjas Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis.

Jis džiaugėsi kad pandemija neišsklaidė šventės ilgametės rengėjų komandos, nepaveikė jos savitų tradicijų, o ištikimiesiems džiazo piligrimams ji išliko laukiamiausiu džiazo sezono renginiu.

Šiemet pavasarėjančiame Birštone jų laukia daug įdomybių. Pirmą kartą su akustine grupe čia pasirodys maestro Dainius Pulauskas, naujame projekte džiazo ir akademinės muzikos virtuozus suvienys Jievaras Jasinskis, neseniai pasirodžiusį albumą pristatys Dmitrijus Golovanovas ir Janas Maksimovičius, nauju amplua nustebins multiinstrumentininkas Remigijus Rančys.

Atradimų žada tarptautiniai kolektyvai. Savo ispanišką kvartetą pristatys dar mažai šalyje žinoma klaipėdietė vokalistė ir kompozitorė Viktorija Pilatovic, būgnininkas Augustas Baronas muzikuos su italais ir tunisiečiu, naujos sudėties tarptautinėje grupėje išvysime nuolatinį festivalio dalyvį Kęstutį Vaiginį.

„Norisi pasidžiaugti kartu su publika, kad mūsų džiazo kūrėjų muzika yra vertinama ne tik Lietuvoje, bet ir svetur“, – pabrėžė Z.Vileikis.

Su Kauno bigbendu autorinę programą atliks danų smuikininkė ir kompozitorė Line Kruse. Savitų spalvų į šventės paletę įlies užsienietiška virtuozų rinktinė – vienos ryškiausių Europos etnodžiazo dainininkių kroatės Tamaros Obrovac kvartetas.

Simboliška, kad festivalį pradės Klaipėdos džiazo orkestras, muzikavęs Birštono šventėje ir 1980-aisiais, o atlydės jį lietuvių kilmės kylanti Niujorko džiazo scenų žvaigždė, vokalistė ir kompozitorė Nicole Zuraitis, sukūrusi šiam pasirodymui ir aranžuotes.

Kitas pirmojo festivalio dalyvis Arvydas Jofė sugrįžta po ilgos pertraukos nauju amplua – kaip didelio ansamblio lyderis – su afrikietiško kolorito programa. Naujo vėjo Birštono scenai įpūs Vilniaus kolegijos komanda, šįkart įkvėpta pripažinto garso menininko Vyčio Purono.

Laisvojo džiazo meistrai Liudas Mockūnas ir Arnas Mikalkėnas pristatys unikalų mūsų džiazo padangės reiškinį – „Improdimensijos orkestrą“. Jo debiuto, atšaukus dėl pandemijos 2020-ųjų festivalį, Birštone laukta dvejus metus. Užtat dabar, jau įgijęs koncertų patirties, kolektyvas dalysis scena su viena žymiausių ir įdomiausių prancūzų džiazo asmenybių, kompozitoriumi ir gitaristu Marcu Ducret.

Džiugina ir šventės debiutai: pirmą kartą joje pasirodys gitaristas Mindaugas Stumbras su savo kvartetu bei veržli jauna grupė „Castor Stetson“.

Festivalyje muzikuos daugiau kaip pusantro šimto improvizuotojų.

„Įžengę į penktąjį renginio dešimtmetį, didžiuojamės, kad Birštono festivalis netapo komerciniu, visada buvo ir liko pirmiausia Lietuvos džiazo kūrėjų scena, išsiskiriančia tarp kitų festivalių savo stilingu vizualiniu įvaizdžiu“, – įvardijo renginio skiriamuosius bruožus Z.Vileikis.

Su Birštono džiazo festivalio istorija klausytojus supažindins tradicinė, nuolat pildoma retrospektyvinė fotoparoda.

Daugiau apie festivalį:https://birstonasjazz.lt

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.