21-ąjį Birštono džiazo festivalį pradės ypatingos moterys

Po ketverių metų pertraukos, kovo 25-27 dienomis, Lietuvos džiazo mėgėjų vėl laukia seniausias, lietuviškiausias ir bene estetiškiausias džiazo festivalis šalyje „Birštonas“, rengiamas 21-ą kartą.

 T.Obrovac kvartetas.<br> Festivalio nuotr.
 T.Obrovac kvartetas.<br> Festivalio nuotr.
 N.Zuraitis.<br> Festivalio nuotr.
 N.Zuraitis.<br> Festivalio nuotr.
 „JJA Chamber Project“.<br> Festivalio nuotr.
 „JJA Chamber Project“.<br> Festivalio nuotr.
 R.Rančio kvartetas.<br> Festivalio nuotr.
 R.Rančio kvartetas.<br> Festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Austė Radžiūnaitė

Mar 19, 2022, 7:52 PM, atnaujinta Mar 19, 2022, 7:53 PM

Lietuviškų šaknų trauka

Pirmasis į spalvingą Birštono kultūros centro sceną kils Kęstučio Sovos vadovaujamas Klaipėdos džiazo orkestras, o atlydės jį lietuvių kilmės kylanti Niujorko džiazo scenų žvaigždė, vokalistė ir kompozitorė Nicole Zuraitis, sukūrusi šiam pasirodymui ir aranžuotes.

Solistei tai – jau antrosios gastrolės Lietuvoje. 2019 metų vasarą ji koncertavo Klaipėdos pilies džiazo festivalyje su Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų orkestru, vadovaujamu dirigento Egidijaus Mikniaus. Dabar tas pats maestro stos prieš uostamiesčio bigbendą.

N.Zuraitis yra ne tik talentinga vokalistė, bet taip pat ir kompozitorė, pianistė, grupių lyderė. Jos protėviai – senelis Danielius Zuraitis su tėvais – dar 1909 metais emigravo į JAV, tačiau artistė niekada neišsižadėjo lietuviškų šaknų, mėgsta dalyvauti įvairiuose JAV lietuvių organizuojamuose renginiuose.

Kritikai lygina šią menininkę su Diana Krall, Bonnie Raitt, Peggy Lee, pripažindami jos dideles galimybes įtvirtinti džiazo padangėje ir savo vardą. Nicolė žavi klausytojus ne tik muzikavimo meistryste, bet ir emocine gelme, savo asmenybės šiluma ir charizma, uždegančiu entuziazmu.

Atlikėja dainuoja geriausiuose Niujorko džiazo klubuose, yra „Birdland“ bigbendo vokalistė. 2016 metais ji tapo „Coffee Music Project“ komponavimo konkurso Niujorke nugalėtoja, po metų užėmė antrąją vietą Sarah Vaughan tarptautiniame džiazo vokalistų konkurse, 2014-aisiais laimėjo „Herb Alpert ASCAP“ jaunojo kompozitoriaus prizą, taip pat yra pelniusi publikos bei Johnny Mercerio apdovanojimus nacionaliniame „American Traditions Vocal“ konkurse.

Menininkė išleido tris autorinius albumus. „Hive Mind“ buvo pripažintas geriausiu džiazo albumu 2018-ųjų Tarptautiniuose muzikos ir pramogų apdovanojimuose (International Music and Entertainment Awards). Už Dolly Parton dainos „Jolene“ versiją Nicole kartu su savo vyru Danu Pugachu tais pačiais metais buvo nominuota „Grammy“ apdovanojimui aranžuotės kategorijoje.

Kroatijos pasididžiavimas

Savitų spalvų į šventės paletę penktadienį įlies užsienietiška virtuozų rinktinė – vienos ryškiausių Europos etnodžiazo dainininkių kroatės Tamaros Obrovac kvartetas.

Tai ilgiausiai gyvuojantis vienos iškiliausių Kroatijos muzikių kolektyvas, su kuriuo lyderė – vokalistė, fleitininkė ir kompozitorė – pradėjo žengti savo unikaliu keliu jungdama kūryboje gimtosios Istrijos, vaizdingo Vakarų Kroatijos regiono, muzikinį ir kultūrinį paveldą su universalia džiazo kalba.

Savo muzikoje T.Obrovac remiasi ne tik gimtinės melodijomis. Ji taip pat rašo tekstus kūriniams vietos tarmėmis, kuriomis jau niekas nekalba. Etnografinius ir modernius muzikos elementus bei džiazo improvizacijas menininkė supina taip natūraliai ir spontaniškai, lyg būtų perėmusi šį muzikinį žodyną su motinos pienu.

T.Obrovac džiazo kvarteto sudėtis nesikeičia jau daugiau kaip 20 metų. Jo muzika sunkiai paklūsta klasifikacijai, skleidžia Viduržemio jūros regiono aromatą, kuriam neegzistuoja muzikinės ir geografinės sienos. Nuo 1997-ųjų kolektyvas prisistatė žymiausiuose užsienio džiazo festivaliuose ir klubuose nuo Vokietijos iki Maroko.

Lietuvos publika jau galėjo susipažinti su šios menininkės „Transhistria Ensemble“, kuriame groja ir kvarteto bosininkas su būgnininku. Ansamblis 2016 metais koncertavo „Vilnius Jazz“ festivalyje. Tai antroji pagrindinė Tamaros Obrovac grupė šalia kvarteto, pelniusi tarptautinį pripažinimą.

Kur benuvyktų šie kolektyvai, publika būna nustebinta muzikantų neįprasto mentaliteto ir mąstymo, sužavėta dainininkės balso galimybėmis. T.Obrovac koncertų geografija įspūdinga: nuo Skandinavijos šalių iki Afrikos, nuo JAV iki Kinijos ir Japonijos, skersai išilgai išvažinėta visa Europa.

Menininkės diskografijoje – 11 autorinių albumų. Ji net 8 kartus apdovanota kroatų „Grammy“ – nacionaliniu muzikos prizu už įrašus „Porin“, daugiausia – už geriausius „world“ muzikos albumus ir kaip geriausia vokalistė.

2003 metais T.Obrovac buvo pripažinta geriausia Kroatijos menininke, 2009-aisiais jai įteiktas ordinas „Danica Croatia“ už nuopelnus šalies kultūrai. 2004 metais „BBC Radio 3“ kanalo „World music“ apdovanojimuose kroatei atiteko Europos muzikos ir Publikos prizai. Menininkė taip pat daug kartų apdovanota už savo muziką teatrui ir kinui.

Kūrybingų vyrų premjeros

Penktadienį naujame projekte „JJA Chamber Project“ džiazo ir akademinės muzikos virtuozus suvienys mėgstantis eksperimentus trombonininkas, kompozitorius ir aražuotojas Jievaras Jasinskis.

2016-aisiais šis menininkas sudrebino Birštono sceną savo grupės „Reinless“ ir Kauno bigbendo netradicine premjera, po dviejų metų eksperimentavo festivalyje su „Reinless“ kaip kompozitorius, o šįkart vėl pristatys festivalyje debiutinę programą ir naują savo kūrybos paieškų kryptį – įtrauks į savo projektą kelis akademinės muzikos profesionalus, kad sujungtų dvi savo mėgstamas stichijas – džiazo ir akademinės muzikos.

Anot Jievaro, akademinis minimalizmas – puikus fonas džiazo improvizacijoms. Jis neatsitiktinai pasirinko tokią kūrybos kryptį – pernai tapo diplomuotu kompozitoriumi, baigęs kompozicijos magistrantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Šiuo metu kūrėją labiausiai žavi kompozitoriaus amatas.

Tačiau J.Jasinskis yra ir Kauno bigbendo vyr. dirigentas, tad stos festivalyje ir prieš šį kolektyvą.

Nauju amplua Birštone gerbėjus nustebins ir multiinstrumentininkas Remigijus Rančys, užbaigsiantis penktadienio programą. Birštono festivalio publika ne kartą gėrėjosi jo kūrybingumu. Remigijus pristato šioje scenoje vis naujas autorines programas, pasirodo įvairių sudėčių kolektyvuose, talkina bičiulių projektuose.

Ne kartą čia girdėjome vieną ambicingiausių R.Rančio kolektyvų – Vilniaus džiazo orkestrą, suvienijusį stipriausius šalies džiazmenus. Pastaruoju metu menininkas intensyviai koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje, įrašinėja muzikos albumus su savo suburta svingo grupe „The Schwings Band“.

Kūrybinių impulsų Remigijus semiasi brazilų, afrikiečių, kinų, japonų, indų muzikinėse kultūrose.

Šių metų Birštonui parengtame projekte „Olivia Gongas“ taip pat susipins džiazas, „world“, „indie“, eksperimentinė muzika. Bet jis – asmeniškesnis ir intymesnis nei kiti R.Rančio projektai, be to, grupės lyderis gros įvairiomis gitaromis, klavišiniais ir perkusija, dainuos.

Pasak R.Rančio, projektą įkvėpė pandemija bei kitos dabarties aktualijos, užkoduotos ir programos pavadinime. „Taikai ir gamtai šiandien reikia varpų ir gongų – ne vienas mūsų kūrinys bus apie tai“, – „Olivia Gongas“ idėją trumpai nusakė autorius.

Šiai programai jis subūrė sau artimus talentingus muzikantus, su kuriais jau yra muzikavęs anksčiau. „Olivia Gongas“ atlikėjai neseniai įamžino albume – jo pristatymui ir bus skirtas pasirodymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.