Smuiko žvaigždei Vinetai Sareikai koncertai – tarsi plaukimas per didžiules bangas

Kovo 23 d. į Lietuvą atvyksta Latvijos smuiko žvaigždė Vineta Sareika, kuri kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje publikai pristatys vieną iš gražiausių smuiko repertuaro kūrinių – Johanneso Brahmso koncertą smuikui D-dur.

 V.Sareika.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Sareika.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Sareika.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Sareika.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Sareika.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Sareika.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Mar 21, 2022, 4:59 PM

„J.Brahmso koncertas smuikui – vienas mėgstamiausių mano kūrinių. Šis kūrinys ypatingas dėl milžiniškos vidinės jėgos, širdį veriančio lyrizmo, be to, jis parašytas netipiškai – smuiko partija visiškai integruota į simfoninę melodiją, todėl vyksta nuolatinis dialogas su orkestru“, – pasakojo V.Sareika.

Jūrmaloje užaugusi V.Sareika smuiku griežia nuo penkerių metų. Muzikantė prisimena, kaip stropiai, paaukojusi savaitgalio poilsį, valandų valandas mokydavosi smuiko meno. Akivaizdu, įdėtas darbas atsipirko: dabar V.Sareika – viena ryškiausių smuikininkių Latvijoje, apdovanota Didžiuoju Latvijos muzikos prizu.

V.Sareika diplomą įgijo Nacionalinėje Paryžiaus konservatorijoje, kurią baigė aukščiausiais balais. Smuikininkė prisimena, kad studijuoti Paryžiuje nebuvo lengva, tačiau ją įkvėpė ypatinga Paryžiaus atmosfera, rafinuotas ir elegantiškas prancūzų gyvenimo būdas. Vėliau V.Sareika studijas tęsė Karalienės Elžbietos muzikos koplyčioje Belgijoje.

Baigus studijas, muzikantės tarptautinė karjera įibėgėjo. Tapusi Karalienės Elžbietos konkurso laureate, ji buvo kviečiama koncertuoti Londono filharmonijoje, Belgijos nacionaliniame orkestre, Lisabonos filharmonijoje ir kitur. Smuikininkė dirbo su tokiais dirigentais kaip Andris Nelsonas, Paulas Goodwinas, Gilbertas Varga ir daugeliu kitų, griežė prestižinėse pasaulio koncertų salėse: Niujorko „Carnegie Hall“, Sidnėjaus „City Recital Hall“, Londono „Wigmore Hall“, Osakos „Isumi“ ir kitur.

V.Sareika garsėja plačiu kūrybiniu diapazonu – ne tik kaip solistė koncertuoja su įvairiais simfoniniais orkestrais, bet yra ir žymi kamerinės muzikos atlikėja. Didelę savo karjeros dalį smuikininkė atidavė „Artemis“ kvartetui ir ansambliui „Trio Dali“. 1989 m. Liubeke (Vokietija) įkurtas styginių kvartetas „Artemis“ griežia didžiausiose koncertų salėse pasaulyje, pristato koncertų ciklus, leidžia įrašus „Warner Classics“ įrašų kompanijoje.

Nuo 2006 m. smuikininkė nuolat koncertuoja su ansambliu „Trio Dali“ – prancūzais pianiste Amandine Savary bei violončelininku Christianu-Pierre‘u La Marca. „Trio Dali“ buvo apdovanotas prestižiniu Londono filharmonijos orkestro Kamerinės muzikos apdovanojimu. Ansamblis laimėjo konkursus Niujorke, Osakoje, Frankfurte, Vienoje, jų muzikiniai įrašai pripažinti kritikų.

Šalia savo pagrindinės veiklos, V.Sareika dėsto kamerinę muziką Menų universitete Berlyne ir Karalienės Elžbietos muzikos koplyčioje Belgijoje, vedė meistriškumo kursus Sidnėjaus ir Melburno konservatorijose, Londono karališkoje muzikos akademijoje, Nešvilio Vanderbilto universitete (JAV), Jeruzalės muzikos centre ir kitur.

„Dėstydama supratau, kad pedagogika nėra tiesiog laisvalaikio veikla – tai darbas, reikalaujantis atsiduoti visu šimtu procentų. Tačiau jį dirbdama aš taip pat galiu daug ko išmokti“, – pasakojo menininkė.

Paklausta apie savo svajones, V.Sareika atskleidė, kad didžiausias jos troškimas yra kiekvieną kūrinį sugroti kuo geriau.

„Muzikos repertuaras yra neišsemiamas, atlikimo subtilybės – taip pat, todėl kasdien yra ką atrasti“, – sakė smuikininkė. Jos teigimu, geriausi koncertai yra tie, kuriuose pavyksta groti taip, lyg pirmą kartą: „Tai – tarsi plaukimas per didžiules bangas, kurių greitis ir kryptis yra nenuspėjama, todėl viskas, ką gali padaryti, tai reaguoti ir prisitaikyti“.

Laisvalaikiu smuikininkė sportuoja, susitinka su draugais ir nepamiršta padaryti pauzių – jai labai svarbu bent du kartus per metus paslėpti smuiką spintoje, išvykti atostogų ir nuveikti ką nors visiškai kitokio, kad galėtų pailsėti, pasikrauti energijos ir tokiu būdu pasiruošti koncertų ir gastrolių sezonui.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Vineta Sareika griežia J. Brahmsą“ įvyks 2022 m. kovo 23 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Dirigentas Gintaras Rinkevičius. Prieš koncertą 18.15–18.45 val. muzikologas Viktoras Gerulaitis pasakos apie A. Brucknerio Septintąją simfoniją. Bilietų galite įsigyti Vilniaus kongresų rūmų, „Tiketos“ ir „Teatrai.lt“ kasose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.