21-ojo Birštono džiazo festivalio sekmadienis – spalvingiausia diena

Po audringo apšilimo ir naujų šalies džiazo meistrų programų kovo 27-ąją džiazo festivalis „Birštonas“ sužėrės visomis lietuviško džiazo spalvomis. Birštono kultūros centre bus ir festivalio debiutų, ir šventės veteranų pasirodymų, eksperimentų ir egzotikos.

Kovo 27-ąją džiazo festivalyje „Birštonas“ bus ir festivalio debiutų, ir šventės veteranų pasirodymų, eksperimentų ir egzotikos.<br> Lrytas.lt koliažas.
Kovo 27-ąją džiazo festivalyje „Birštonas“ bus ir festivalio debiutų, ir šventės veteranų pasirodymų, eksperimentų ir egzotikos.<br> Lrytas.lt koliažas.
 L.Kruse.<br> S.Freiheit nuotr.
 L.Kruse.<br> S.Freiheit nuotr.
  C.Jr De Rosa.<br> Rengėjų nuotr.
  C.Jr De Rosa.<br> Rengėjų nuotr.
 „Castor Stetson“.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 „Castor Stetson“.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 A.Joffė.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 A.Joffė.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 (Iš kairės) A.Mikalkėnas, M.Ducret ir L.Mockūnas.<br> Rengėjų nuotr.
 (Iš kairės) A.Mikalkėnas, M.Ducret ir L.Mockūnas.<br> Rengėjų nuotr.
 C.Jr De Rosa kvartetas.<br> Rengėjų nuotr.
 C.Jr De Rosa kvartetas.<br> Rengėjų nuotr.
 „CinAmono“.<br> Rengėjų nuotr.
 „CinAmono“.<br> Rengėjų nuotr.
 Kauno bigbendas.<br> M.Zinkevičiaus nuotr.
 Kauno bigbendas.<br> M.Zinkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Austė Radžiūnaitė

Mar 24, 2022, 12:38 PM

Liesis albumų muzika

Sekmadienio programą 13 val. pradės dažnas festivalio svečias Kauno bigbendas, diriguojamas Jievaro Jasinskio.

Dažniausiai šio kolektyvo koncertus puošia vokalistai, saksofonininkai, trimitininkai ar pianistai, o šįkart publika išgirs retesnį instrumentų derinį – su Kauno bigbendu savo autorinę programą pristatys smuikininkė, kompozitorė ir aranžuotoja iš Danijos Line Kruse.

Menininkė gimė ir užaugo Danijoje. Baigusi Karališkąją Danijos konservatoriją Kopenhagoje, ji tęsė smuiko studijas Paryžiuje. Savitas instrumento skambesys greitai atvėrė jai duris į daugiakultūrę Paryžiaus sceną, o vėliau ir į kitas pasaulio šalis.

L.Kruse grojo grupėje „Gotan Project“, kurios muzika skamba filmuose „Pašokim“, „Oušeno dvyliktukas“, „Visa tiesa apie Čarlį“. Jos įkvėpta, smuikininkė išleido ambicingą albumą „Hidden Stone“ („Paslėptas akmuo“), kurį pristatys Birštone.

Albume daniškos melodinės linijos susipina su argentinietiškais, kubietiškais ir afroperuietiškais folkloro ritmais bei švelniais tembriniais potėpiais smuiko bei bigbendo partijose. Pasak autorės, ją visada traukė įvairių muzikos stilių, ritmų ir melodijų deriniai. „Mano kompozicijos atspindi ne tik mano muzikinę patirtį, bet ir tai kas vyksta „po mano oda“– teigė L.Kruse.

Savo naujausio albumo „Music is the Ocean“ kompozicijas sekmadienį festivalyje atliks ir birštonietės vokalistės Lauros Budreckytės bei kontrabosininko Vyčio Nivinsko suburta grupė „CinAmono“.

Savo kelią ansamblis pradėjo 2013-aisiais kaip vokalo ir kontraboso duetas, o galiausiai išaugo iki įdomaus, savito kvinteto. Jis surado savo nišą Lietuvos džiaze, semdamasis kūrybos įkvėpimo poezijoje, bendradarbiaudamas su teatralais, dailininkais ir kitų menų atstovais.

Grupė dažnai kviečiama pasirodyti poezijos renginiuose, parodų atidarymuose, dalyvauja teatro projektuose. Jai teko koncertuoti Vilniaus knygų mugėje, „Druskininkų poezijos rudenyje“, „Vilniaus lapų“ festivalyje, įvairių Lietuvos miestų galerijose.

Kvinteto muzika imponuoja stilistiniu spalvingumu, kontrastais, išplėtotomis improvizacijomis. Jis dalyvavo visuose šalies džiazo festivaliuose, gastroliavo Vokietijoje, Latvijoje, Estijoje. Šio ansamblio kūriniai keturis kartus pateko į „Jazz from Lithuania“ ir pora kartų – į „Note Jazz from Lithuania“ rinkinius.

Rinktiniai Europos džiazo balsai

Pirmąjį sekmadienio koncertą užbaigs vieno perspektyviausių Italijos saksofonininkų Claudio Jr De Rosa tarptautinis kvartetas, kuriame groja lietuvių būgnininkas Augustas Baronas. Abu menininkus suvedė studijos Nyderlanduose.

2016-aisiais suburtas kvartetas jau prisistatė tokiuose solidžiuose festivaliuose kaip „North Sea Jazz“, „Umbria Jazz“, „Veneto Jazz“, „Getxo International Jazz Festival“, „Bermeo Jazz“, „Otis Park Jazz“. Du jo albumai sulaukė pačių geriausių spaudos ir kritikų įvertinimų.

C.Jr De Rosa prieš porą metų buvo įtrauktas į kylančių Italijos džiazo žvaigždžių dešimtuką ir jau pelnė nemažai tarptautinių džiazo apdovanojimų, tarp jų – Pirmojo Azijos saksofono kongreso Taivane, nacionalinę Chicco Bettinardi premiją, prestižinį „Louis van Dijck Jazz Award“ apdovanojimą už aranžuotes.

Nuo 2007-ųjų muzikas pasirodė daugelyje svarbių tarptautinių scenų Italijoje, Prancūzijoje, Anglijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Taivane, Ispanijoje, Kanadoje, Lenkijoje, Gruzijoje.

Nekantriai laukiama improvizacinės muzikos meistrų Liudo Mockūno ir Arno Mikalkėno suburto „Improdimensijos orkestro“ koncerto, kuris pradės 18 val. programą. Šio kolektyvo debiutas Birštone turėjo įvykti 2020-aisiais, bet tada festivalis buvo atšauktas dėl pandemijos, tad orkestras debiutavo tų pačių metų festivalyje „Vilnius Jazz“, sužavėdamas publiką azartu, išradingumu, neįprastais ausiai skambesiais.

Netrukus kolektyvą virtualiai išgirdo ir Londono džiazo festivalio publika. O Vilniaus scenoje jis atliko jau dvi savo lyderių autorinės muzikos programas. Birštone „Improdimensijos orkestras“ pristatys vienos žymiausių ir įdomiausių prancūzų džiazo asmenybių – kompozitoriaus ir gitaristo Marco Ducret muziką, jo paties specialiai aranžuotą šiam orkestrui.

Jau ne kartą girdėtas Birštone vienas originaliausių nūdienos improvizuotojų M.Ducret vėl stebins publiką ir savo atlikėjiška meistryste. Scenoje jis primena žmogų-orkestrą. Puikiai valdantis akustines ir elektrines gitaras savamokslis virtuozas kuria savitą, nenuspėjamą, nepaklūstančią klasifikacijai muziką.

M.Ducret diskografijoje – per 20 albumų, kuriuos jis išleido kaip lyderis. Gitaristas jau du dešimtmečius bendradarbiauja su L.Mockūnu įvairių sudėčių projektuose. 2018-aisiais abu menininkai improvizavo Birštono festivalyje su amerikiečių būgnininku Jimu Blacku.

Kartas skiria dešimtmečiai

Po „Improdimensijos orkestro“ į Birštono kultūros centro sceną kils kita festivalio debiutantė – veržli jauna grupė „Castor Stetson“. Tai vienas perspektyviausių Lietuvos jaunosios džiazo kartos kolektyvų, 2016-aisiais suburtas gitaristo Deimanto Balio.

Jis prisistatė daugelyje džiazo festivalių, 2018-aisiais laimėjo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso „Grand Prix“, 2019 m. grupė surengė koncertų turą po Baltijos šalis ir išleido savo pirmąjį albumą „Captured Music“ su autorine D.Balio kūryba.

„Castor Stetson“ atlieka tik originalias kompozicijas, kuriose dera įvairūs muzikiniai stiliai ir moderni džiazo kalba. Kvinteto narius vienija kūrybingumas ir savitas požiūris į muziką bei aplinką.

Pavasarinį džiazo maratoną Birštone užbaigs vieno talentingiausių šalies būgnininkų Arvydo Joffės projektas „AfroKayffee“. 1980-ųjų festivalio dalyvis grįžta į Birštono sceną po 14-kos metų pertraukos nauju amplua – subūręs didelį ansamblį iš žinomų Vilniaus ir Kauno džiazo kūrėjų, kuris sudrebins festivalio sceną afrikietiškais ritmais.

Projektą „AfroKayffee“ įkvėpė grupės lyderio afrikietis mokinys Kenas Cassie, atvykęs studijuoti džiazą Kauno Vytauto Didžiojo universiteto muzikos akademijoje iš Ganos. Bosininko K.Cassie autorinės kompozicijos sudaro šios programos pagrindą.

„Mes nesame kilę iš Afrikos žemyno, bet ten gyvenančių tautų muzika, jų kultūros apraiškos, jausmai, įkvėpimas mums yra labai artimi. Ypač tada, kai kartu su Kenu Cassie pasineriame į autentiško muzikavimo vandenyną“, – kalbėjo apie projekto komandą būgnininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.