Justus Grimmas su LNSO atvers mažiau žinomą violončelės repertuarą

Balandžio 2 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su Modesto Pitrėno diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) koncertuos svečias iš Vokietijos violončelininkas Justus Grimmas. Skambės spalvinga simfoninės muzikos programa – Arturo Maskato, Richardo Strausso ir Eugeno d’Albert’o kūriniai.

 J.Grimmas.<br> Rengėjų nuotr.
 J.Grimmas.<br> Rengėjų nuotr.
 J.Grimmas.<br> Rengėjų nuotr.
 J.Grimmas.<br> Rengėjų nuotr.
 M.Pitrėnas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Pitrėnas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Pitrėnas ir LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Pitrėnas ir LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Pitrėnas ir LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Pitrėnas ir LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Mar 29, 2022, 9:08 AM

Šio simfoninės muzikos koncerto svečias – Antverpeno konservatorijos profesorius violončelininkas Justus Grimmas yra Marios Canals ir Vokietijos nacionalinio violončelininkų konkursų nugalėtojas, rengiantis pasirodymus su garsiais pasaulio kolektyvais bei kamerinės muzikos atlikėjais. Muzikas koncertavo tokiose salėse kaip Berlyno ir Kelno filharmonijos, Hamburgo koncertų salė, Paryžiaus „Théâtre du Châtelet“, Miuncheno „Hercules“, Lisabonos kultūros centras.

J. Grimmas griežia prancūzų meistro Christiano Bayono 2010 m. pagaminta violončele. Atlikėjas imasi įvairaus repertuaro, noriai interpretuoja rečiau skambančią ar šiuolaikinę muziką, pavyzdžiui, tapo pirmuoju M. Pintscherio violončelės koncerto „La Metamorfosi di Narciso“ atlikėju.

Koncerte su LNSO svečias atliks violončelininkui Hugo Beckeriui dedikuotą pianisto ir kompozitoriaus Eugeno d’Albert’o Koncertą violončelei ir orkestrui. Verta trumpai pristatyti šį Lietuvoje mažiau žinomą kompozitorių.

Škotijoje gimęs menininkas buvo prancūzų kilmės, jo senelis tarnavo Napoleono armijoje, o tėvas išvyko gyventi į Angliją, kur aktyviai kūrė populiarią šokių muziką. Pradinį muzikinį išsilavinimą E. d’Albert’as įgijo Glazge ir Londone, vėliau pelnė stipendiją studijoms Vienoje, kur susitiko su legendiniais kompozitoriais Johanessu Brahmsu ir Ferencu Lisztu, kitais garsiais to meto muzikais.

Susižavėjęs vokiečių kultūra kompozitorius savo vardą Eugène pakeitė į vokiškąjį Eugen ir emigravo į Vokietiją, Veimare studijavo fortepijono meną pas tuo metu jau garbaus amžiaus Ferencą Lisztą. 1907 m. tapo Berlyno aukštosios muzikos mokyklos direktoriumi, ėjo Veimaro dvaro kapelmeisterio pareigas ir, nepaisant skandalingo asmeninio gyvenimo (tuokėsi net šešis kartus), buvo vienas ryškiausių šios šalies pianistų.

Greta aktyvios koncertuojančio pianisto veiklos E. d’Albert’as ne mažiau aktyviai rašė muziką. Tarp įsimintiniausių E. d’Albert’o kūrinių (simfonija, du styginių kvartetai ir du fortepijoniniai koncertai) minimas ir jo Koncertas violončelei ir orkestrui, parašytas 1899 metais. Tai virtuoziškas kūrinys, kupinas romantinės aistros ir dramatizmo.

Be E. d’Albert’o violončelės koncerto Modesto Pitrėno diriguojamas LNSO simfoninės muzikos vakare atliks dar du kūrinius. Tai Bostono ir Leipcigo „Gewandhaus“ simfoninių orkestrų užsakymu 2019 m. sukurta latvių kompozitoriaus Arturo Maskato lyriška partitūra „My river runs to thee“, įkvėpta Emily Dickinson poezijos, bei austrų kūrėjo Richardo Strausso 1898 m. sukomponuota garsų poema „Herojaus gyvenimas“, kurios pagrindinė idėja – idealizmo pergalė prieš smulkmenišką kritiką.

Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro, violončelininko Justus Grimmo ir dirigento Modesto Pitrėno koncertas vyks balandžio 2 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.