Artėja didžiausias Lietuvoje klasikinės gitaros renginys – Baltijos gitarų festivalis 3 dienos, 4 koncertai, 2 konkursai

Svarbiausias klasikinės gitaros metų įvykis Lietuvoje Baltijos gitarų festivalis tradiciškai vyks Birštone birželio 17–19 d. Vos per 3 dienas net keturis koncertus pagrindinėje Birštono kurhauzo salėje surengs gitaros scenos įžymybės iš Ispanijos, Portugalijos bei Graikijos.

 A.Montesinos.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Montesinos.<br> Rengėjų nuotr.
 C.Cotsiolis.<br> Rengėjų nuotr.
 C.Cotsiolis.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Majek.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Majek.<br> Rengėjų nuotr.
 Kvartetas  „Concordis“.<br> Rengėjų nuotr.
 Kvartetas  „Concordis“.<br> Rengėjų nuotr.
 Festivalio logotipas.
 Festivalio logotipas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 6, 2022, 9:35 AM

Specialią solo programą pristatys 2019 m. konkurso laimėtojas iš Lenkijos, vyks tradicinis klasikinės gitaros atlikėjų konkursas, o tarptautinė konkurso žiuri papildomai paskelbs ir antrojo gitaros kompozicijų konkurso laimėtoją. Šiomis dienomis čia taip pat vyks kviestinių lektorių seminarai, meistriškumo pamokos, natų leidyklos iš Belgijos pristatymas ir net gitarų paroda.

Viena didžiausių festivalio staigmenų – klasikinės gitaros pasaulio legenda laikomo Costo Cotsiolio (Graikija) rečitalis, skambėsiantis jau pirmąjį vakarą (birželio 17 d.).

Lygiai prieš 50 metų, tuo metu penkiolikmetis, Costas Cotsiolis debiutavo su Atėnų valstybiniu simfoniniu orkestru ir pradėjo savo įspūdingą pasaulinę karjerą, kurioje nestinga įvairiausių apdovanojimų, prestižinių salių ir ne mažiau garsių scenos partnerių.

Gitaristas yra bendradarbiavęs su tokiais kompozitoriais kaip Ástoras Piazzolla, Mikis Theodorakis, Johnas Williamsas ir kt.

Svarbiausiose pasaulio koncertų salėse itin laukiami ir Anabel Montesinos (Ispanija) pasirodymai. Vaikystėje vadinta vunderkinde, sulaukusi 17 metų ji tapo jauniausia prestižinio tarptautinio Francisco Tárrega konkurso nugalėtoja.

2011 m. gitaristė debiutavo Niujorko „Carnegie Hall“, yra grojusi su įvairių šalių orkestrais, o jos įrašus, kuriuos išleido žymioji „Naxos“ kompanija, Britų avialinijos naudoja tarpkontinentiniuose skrydžiuose.

2021 m. pabaigoje pasirodė naujausias Anabel Montesinos solinis albumas, skirtas Lotynų Amerikos muzikai. Jo pagrindu parengta programa skambės Birštone birželio 18 d.

Portugališkos muzikos mėgėjai turėtų nepraleisti „Concordis“ gitarų kvarteto (Portugalija) pasirodymo paskutinę festivalio dieną (birželio 19 d.).

2005 m. susibūrusio ansamblio dėmesio centre – unikalaus skambesio portugališka muzika, pavyzdžiui, žymiausiu visų laikų Portugalijos gitaros virtuozu vadinamo Carloos Paredeso kompozicijos arba legendinio „gvazdikų revoliucijos“ dainiaus Zeca Afonso dainų aranžuotės gitarų kvartetui.

Itin svarbi Baltijos gitarų festivalio dalis – tarptautinis klasikinės gitaros atlikėjų konkursas, kasmet sutraukiantis kelias dešimtis dalyvių. Konkurso laimėtojų laukia žinomų gitaros gamintojų „Martinez“ gitaros, o pagrindinės grupės nugalėtojo dar ir 1000 eurų piniginis prizas bei kvietimas surengti koncertą kitų metų festivalyje.

Būtent tokiu kvietimu šiemet pasinaudojo 2019 m. konkurso laimėtojas lenkų gitaristas Rafałis Majekas, pastaraisiais metais ne tik Birštone, bet ir kitur susirinkęs daugiau nei 50 įvairiausių apdovanojimų. Atviras ir nemokamas jo koncertas įvyks birželio 18 d. 15 val. Birštono kurhauze.

Antrus metus iš eilės atlikėjų konkursą papildys ir klasikinės gitaros kompozicijų konkursas. 2021 m. šį konkursą laimėjo ukrainiečių kompozitoriaus Olego Boyko kompozicija „Allegro‟, kurią šį pavasarį išleido Belgijos leidykla „Auurk Ed“, o pats kūrinys buvo įtrauktas į atlikėjų konkursą kaip privaloma programos dalis neriboto amžiaus grupės dalyviams.

Leidyba, tarptautinė kūrinio sklaida ir piniginis prizas laukia ir šių metų geriausio kūrinio autoriaus, kuris bus paskelbtas netrukus prasidėčiančio festivalio metu.

Beje, reaguodami į Ukrainoje vykstantį karą, Baltijos gitarų festivalio organizatoriai šiemet dalyviams iš Ukrainos netaiko jokio dalyvio mokesčio. Baltijos gitarų festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau apie Baltijos gitarų festivalį: www.bgq.lt/festivalis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.