„Kaunas Jazz“ žvaigždė vokalinio džiazo lyderis  Kurtas Ellingas žada Trakuose staigmeną gerbėjams

Festivalio „Kaunas Jazz“ 32-ojo sezono svarbiausiame koncerte liepos 8-ąją Trakų pilies kieme vokalinio džiazo lyderis iš Jungtinių Amerikos Valstijų Kurtas Ellingas prisistatys gerbėjams nauju amplua.

 K.Ellingas nuo šio amžiaus pradžios beveik kasmet kritikų renkamas geriausiu planetos džiazo vokalistu.<br> Rengėjų nuotr.
 K.Ellingas nuo šio amžiaus pradžios beveik kasmet kritikų renkamas geriausiu planetos džiazo vokalistu.<br> Rengėjų nuotr.
 K.Ellingas nuo šio amžiaus pradžios beveik kasmet kritikų renkamas geriausiu planetos džiazo vokalistu.<br> Rengėjų nuotr.
 K.Ellingas nuo šio amžiaus pradžios beveik kasmet kritikų renkamas geriausiu planetos džiazo vokalistu.<br> Rengėjų nuotr.
 K.Ellingas nuo šio amžiaus pradžios beveik kasmet kritikų renkamas geriausiu planetos džiazo vokalistu.<br> Rengėjų nuotr.
 K.Ellingas nuo šio amžiaus pradžios beveik kasmet kritikų renkamas geriausiu planetos džiazo vokalistu.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 3, 2022, 10:09 AM

54 metų K.Ellingas nekrimto muzikos mokslų, bet jau 17 kartų yra tituluotas įtakingo džiazo leidinio „DownBeat“ ir dvylika – JAV džiazo žurnalistų asociacijos geriausiu metų vokalistu.

Debiutinis jo albumas „Close Your Eyes“ 1995-aisiais buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui, o šiandien dainininko laimėjimų kolekcijoje – penkiolika „Grammy“ nominacijų ir dvi laimėtos statulėlės geriausio vokalinio džiazo albumo kategorijoje.

Per daugiau nei ketvirtį amžiaus trunkančią karjerą atlikėjas pelnė daug kitų reikšmingų įvertinimų. Tokia įstabi K.Ellingo, liepos 8-ąją koncertuosiančio Trakų pilies kieme, karjera.

Unikali kūrybos kryptis

Diplomuotas istorikas, studijavęs religijos filosofiją, vadinamas drąsiausiu, dinamiškiausiu ir įdomiausiu džiazo vokalistu pasaulyje nuo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio, nors neplaukė kartu su fanko, hiphopo ir kitos muzikos populiarumo banga.

Jis savaip interpretavo džiazo klasikų – Johno Coltrane’o, Keitho Jarretto, Pato Metheny, Jaco Pastoriaus, Wayne’o Shorterio ir kitų legendų kūrybą, rašė jai tekstus.

Gebėjimas įtraukiančiais vokaliniais kūriniais paversti garsias instrumentinio džiazo kompozicijas – išskirtinis K.Ellingo kūrybos bruožas.

Savo pirmąjį „Grammy“ 2009 metais jis pelnė už J.Coltrane’o ir Johnny Hartmano kūrybos interpretavimą (albumas „Dedicated to You“), antrąjį pernai – už kartu su saksofonininku Danilo Perezu įrašytą albumą „Secrets Are the Best Stories“. Jame įdainuotos D.Perezo, W.Shorterio, Vince’o Mendozos, J.Pastoriaus kompozicijos K.Ellingo tekstais.

Atlikėjas yra prisipažinęs, kad minčių kūrybai jam suteikia ir tobulėti skatina domėjimasis istorija, filosofija ir viskuo, kas vyksta pasaulyje.

Savo poezija K.Ellingas apmąsto gyvenimą ir istorijos pamokas.

Garsėja beribe vaizduote

„Kiekviena kūrybinė partnerystė mane išmoko ko nors nauja, praplečia muzikinį akiratį“, – sakė menininkas viename naujausių savo interviu.

Kolegas jis stebina beribe vaizduote ir kūrybingumu. Todėl visi sveikino ir naujausią vokalisto avantiūrą, į kurią jis leidosi su gitaristu ir prodiuseriu Charlie Hunteriu.

Anksčiau bendradarbiaudavęs daugiausia su patyrusiais džiazo grandais K.Ellingas įgrojo savo naujausią albumą „SuperBlue“ su hiphopo žvaigždėmis.

Šiam žingsniui vokalistą įkvėpė nuotolinės sesijos su Ch.Hunteriu pandemijos metu. Albumui prie dueto prisijungė hiphopo būgnininkas Corey Fonville’as ir multiinstrumentininkas DJ Harrisonas. „SuperBlue“ repertuaras – nuo originalių kūrinių iki Tomo Waitso ir repo grupės „The Roots“ išgarsintų dainų.

Kritikai „SuperBlue“ įvertino kaip vieną labiausiai pavykusių COVID-19 karantino produktų, atskleidžiančių naują K.Ellingo ir Ch.Hunterio, vieno dinamiškiausių šių dienų džiazo duetų, kūrybos horizontą.

Pats K.Ellingas pripažino, kad jam šie įrašai buvo nauja patirtis, praplėsianti jo įprastinę auditoriją.

Albumui susibūrusi grupė dabar keliauja po pasaulį pristatydama savo pirmąjį leidinį. Pagrindinis vokalisto partneris šiame albume Ch.Hunteris atvyksta ir į Trakus. Čia skambės „SuperBlue“ muzika.

Išbandys naują erdvę

K.Ellingas su Ch.Hunteriu susipažino 1995 metais ir kartu muzikavo jau ne viename projekte.

Legendinio roko gitaristo Joe Satriani mokinys Ch.Hunteris garsėja visapusiškumu. Hiphopą jis groja nuo praėjusio amžiaus, yra bendradarbiavęs su alternatyviojo ritmenbliuzo žvaigžde Franku Oceanu ir džiazo grupe „Snarky Puppy“, įrašęs albumų su dainininku D’Angelo, gitaristu Johnu Mayeriu ir repo legendomis „A Tribe Called Quest“.

Jis taip pat pelnė pripažinimą savo soline ir grupių lyderio karjera.

K.Ellingas pirmą sykį lankėsi Lietuvoje „Kaunas Jazz“ kvietimu 2002-aisiais. Jis ne kartą yra pasirodęs Vilniaus Kongresų rūmuose.

Dabar vokalo žvaigždė pirmą kartą dainuos Trakų pilies fone – čia „Kaunas Jazz“ jau surengė daug įspūdingų koncertų – Salvadoro Sobralio, Richardo Bonos, Torsteno Goodso, kitų žinomų užsienio atlikėjų.

Įsigijo B.Obamos namus

K.Ellingas savo išskirtinį keturias oktavas apimantį balsą ugdė bažnytiniuose choruose. Pradėjęs rengti koncertus Čikagos džiazo klubuose, kad pragyventų, jis paragavo ir vestuvių dainininko, ir barmeno duonos.

Šiandien vokalisto balsas melomanų atpažįstamas visuose žemynuose. Viena ryškiausių pasaulio džiazo žvaigždžių su koncertais išmaišė visą pasaulį – nuo Havanos iki Melburno.

Per daugiau nei ketvirtį amžiaus trunkančią karjerą K.Ellingas išleido 16 albumų. Juose įamžinta įvairiausia muzika – nuo kūrinių iš Brodvėjaus miuziklų iki roko hitų.

Artistas dainavo su B.Marsaliu, D.Perezu, S.Harrisu, J.Morrisonu, kitais žymiais muzikantais, daugybę sykių koncertavo su orkestrais (tarp jų – su džiazo muzikanto B.Mintzerio bigbendu ir BBC simfoniniu orkestru), yra surengęs tarpdisciplininių pasirodymų teatrui, o šiuo metu kuria džiazo miuziklą.

Vokalisto laimėjimų kolekcijoje – du „Grammy“ (JAV), trys „Prix du Jazz Vocal“ (Prancūzija), du „Echo“ (Vokietija) ir du „Edison“ (Nyderlandai) apdovanojimai.

Jis vadinamas poetu ir mąstytoju, gali nesustodamas kalbėti apie politiką.

K.Ellingas du sykius koncertavo Baltuosiuose rūmuose, pirmąjį – prezidento B.Obamos kvietimu. 2005-aisiais jis įsigijo buvusius B.Obamos namus – tuo metu dar tik būsimasis JAV prezidentas įkurtuvių proga dainininkui padovanojo pianiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.