Maestro G. Rinkevičiaus vadovaujamame orkestre bendraujama trimis kalbomis

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) sezoną užbaigė kaip niekada spalvingai – šiais metais jį papildė muzikantai net iš keturių šalių.

LVSO baltarusis A.Veryška (kairėje), ukrainietė O.Protas ir lenkas B.Tworekas darbą surado skirtingais keliais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LVSO baltarusis A.Veryška (kairėje), ukrainietė O.Protas ir lenkas B.Tworekas darbą surado skirtingais keliais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 A.Veryška (pirmas iš kairės) vadovauja orkestro mušamųjų grupei, kurioje – net trys baltarusiai.<br> G.Jauniškio nuotr.
 A.Veryška (pirmas iš kairės) vadovauja orkestro mušamųjų grupei, kurioje – net trys baltarusiai.<br> G.Jauniškio nuotr.
 LVSO koncertmeisteris Z.Levickis rudenį turės įpėdinį.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVSO koncertmeisteris Z.Levickis rudenį turės įpėdinį.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVSO meno vadovas ir vyr. dirigentas G.Rinkevičius orkestrantų atlyginimus vadina katastrofiškai mažais.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVSO meno vadovas ir vyr. dirigentas G.Rinkevičius orkestrantų atlyginimus vadina katastrofiškai mažais.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 18, 2022, 10:57 AM, atnaujinta Jul 18, 2022, 11:54 AM

Dar niekada maestro Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamas kolektyvas nebuvo toks tarptautiškas. Šiuo metu greta lietuvių jame groja šeši baltarusiai, du lenkai, meksikietis ir ukrainietė. Kontrabosų grupėje net trys iš septynių muzikantų – užsieniečiai, mušamųjų instrumentų grupėje – trys baltarusiai. Užsieniečiai šioms grupėms ir vadovauja.

Pasak LVSO direktoriaus Stasio Pancekausko, rudenį jų gali atvykti ir daugiau – naujokai skleidžia žinią, kad orkestrui reikia muzikantų, naujų kadrų ieškoma pasitelkus tarptautinius portalus.

„Keičiasi muzikantų kartos, pirmieji, pradirbę orkestre 33 metus, išeina į pensiją, jaunos artistės – auginti vaikų, kai kas susiranda kitą darbą“, – pokyčius orkestre aiškino S.Pancekauskas.

Neseniai LVSO įvyko ir konkursas į orkestro koncertmeisterio pareigas, nes ilgametis kolektyvo vedlys Zbignevas Levickis nutarė palikti atsakingas pareigas ir nuo kito sezono turės įpėdinį.

 

Lietuva tapo namais

„Migracijos taisyklės mūsų šalyje gana griežtos, bet atlikėjai turi privilegijų. Jei žmogus mums tinka, gana nesunkiai gauna leidimus dirbti ir gyventi Lietuvoje – neprivalo reikalų tvarkyti per Užimtumo tarnybą. Bet įsidarbinusieji jau nebegali megzti darbinių santykių su kitais kolektyvais – jei keistų darbą, turėtų iš naujo gauti leidimus. O rezidento kortelę jie turi atnaujinti kas dvejus metus“, – aiškino S.Pancekauskas.

Kai kurie atvykėliai tvirtai susiejo savo gyvenimą su Lietuva. Baltarusiai perkusininkas Andrejus Veryška ir smuikininkas Aleksandras Koševaras įsidarbino Lietuvoje dar iki neramumų savo šalyje ir išvykti neketina. Jų tautiečiai valtornistas ir kontrabosininkas jau atsivežė į Lietuvą ir šeimas.

41 metų A.Veryška prisipažino labai retai matantis artimuosius, nes grįžti į Minską jam pavojinga – muzikantas yra padėjęs tautiečiams sunkiu metu, tad režimas gali keršyti. Pasak Andrejaus, beveik nerealu ir jo giminėms patekti iš Baltarusijos į ES, nes konsulinės tarnybos ir atstovybės apribojo savo veiklą, o norinčių gauti vizas yra daugybė – begalinės eilės.

Perkusininkas anksčiau dirbo Baltarusijos didžiajame teatre Minske, nemažai koncertavo su kitais orkestrais užsienyje, dirbo pedagoginį darbą Lenkijoje.

„Mane domino mušamųjų instrumentų kultūra svetur, dėl to atvykau į Lietuvą“, – pasakojo Andrejus. Be to, jam pavyko čia laimėti konkursą į aukštesnes pareigas – tapti mušamųjų instrumentų grupės koncertmeisteriu.

„Neplanuoju išvykti – mano lūkesčiai pasiteisino: dirbu aukšto lygio orkestre su geru dirigentu“, – dėstė artistas.

Atviliojo perspektyvos

Varšuvietį kontrabosininką Boguszą Tworeką pretenduoti į LVSO kontrabosų grupės koncertmeisterius paskatino LVSO įrašai „YouTube“ platformoje ir entuziastingi draugės įspūdžiai iš „Erasmus“ studijų Vilniuje. Nors konkurse geriausiai pasirodė meksikietis, B.Tworekas taip pat buvo priimtas į orkestrą. Tai tik antra jo darbovietė. Prieš kelerius metus baigęs studijas Poznanėje B.Tworekas grojo Zeliona Guros miesto orkestre.

Laimingasis jo konkurentas 29 metų meksikietis Diego Alberto Dominguezas iš gimtinės išvyko tenykščiame orkestre kilus finansinių problemų dėl pandemijos. Iš pradžių artistas atsiliepė į Klaipėdos muzikinio teatro darbo skelbimą ir dirbo uostamiesčio orkestre, o šiemet laimėjo konkursą į kontrabosų koncertmeisterio pareigas LVSO.

Gabus muzikas prieš kontraboso studijas Meksikoje grojo būgnais ir boso gitara populiariąją muziką. Kontraboso specialybės jis mokėsi ir JAV, „Metropolitan Opera“ muzikanto klasėje. Po to Diego dirbo Kroatijos radijo simfoniniame orkestre.

Atlikėją traukia įvairiausia muzika. Niujorke jis spėjo pasimokyti ir džiazo, tad neketina apsiriboti muzikavimu orkestre. Vilniuje Diego rado bendraminčių džiazo projektams. „Lietuvoje malonu ir patogu gyventi, o dabar čia turiu ir patikimą darbą“, – džiaugėsi artistas.

Suteikė saugų prieglobstį

Kitokia LVSO naujokės 44 metų ukrainietės smuikininkės Oksanos Protas istorija. Dnipro operos teatro koncertmeisterę į Vilnių su paaugliu sūnumi ir anyta atvijo karas. Jos anyta čia gimė ir turi giminių. Vyras liko ginti namų.

„Mums buvo labai sunku palikti namus – juk į juos galbūt niekada nebegrįšime, nes jų tiesiog neliks. Bet savisaugos instinktas privertė išvykti. Dnipre dabar pavojinga – jį nuo Donecko skiria mažiau nei 200 kilometrų. Miestas gali būti atkirstas ir okupuotas“, – kalbėjo Oksana.

Parodžiusi savo profesinį lygį perklausoje ji buvo priimta į motinystės atostogų išėjusios moters vietą orkestre metams. Nors naujame kolektyve jos laukė kitoks repertuaras nei muzikiniame teatre, Oksana teigė nepajutusi nepatogumų – nauja patirtis ją nudžiugino.

„Jau pirmoji diena orkestre išsklaidė mano nerimą, nes buvau sutikta labai šiltai. O ramybė dabar tokia brangi – namuose jos visiškai nebuvo, apie stabilumą nėra ką ir kalbėti. Ukrainoje neliko nė vienos saugios vietos“, – kalbėjo moteris.

Oksana jau pramoko lietuviškai, nors repeticijose iš karto suprasdavo beveik viską, be to, prireikus pavertėjaudavo kolegos. Moteris sulaukė pagalbos ir iš Kultūros tarybos – ji skyrė stipendiją. Jos sūnui buvo surasta mokykla, kurioje mokoma lenkų ir rusų kalbomis.

Kartelė iškelta aukštai

„Tiek lietuviams, tiek užsieniečiams LVSO kartelė iškelta aukštai – bet ko mes į orkestrą nepriimame“, – tikino S.Pancekauskas.

Tačiau maestro G.Rinkevičius pastebėjo, kad konkurencija orkestro skelbiamuose konkursuose niekada nebūna didelė dėl katastrofiškai mažų orkestrantų atlyginimų mūsų šalyje. Anot dirigento, jie keturiskart mažesni negu Olandijoje ar Suomijoje, iki šešių kartų – negu Vokietijoje ar Prancūzijoje, nors pragyvenimo lygis tose šalyse tiek kartų nesiskiria.

„Šveicarijoje net mažiausiame miestelyje dėl orkestranto vietos varžosi per šimtą muzikantų, o pas mus kartais nėra iš ko rinktis, nes išvažiuoja ir geriausi vietiniai. Užsieniečiai mumis susidomi ne dėl to, kad situacija gerėja, – ji tokia pat bloga, kaip ir buvo: gal savo kraštuose jiems nepavyko patekti, kur norėjo.

Esu dėkingas muzikantams, kad jie atvyko. Tai jauni, kupini maksimalizmo žmonės. Bet kas bus, kai jiems reikės išlaikyti savo šeimas? Manau, jau dabar jiems nelengva nuomotis butus iš kuklaus orkestranto atlyginimo.

Kultūrininkų atlyginimų suniveliavimas – didžiulė problema. Simfoninių orkestrų muzikantų yra labai mažai, jie turi būti nepaprastai aukšto profesinio lygio, vertinami kaip chirurgai tarp medikų, o ne kaip seselės. Bet tikrovė kitokia. Šią problemą būtina spręsti ministerijų ir Vyriausybės lygmeniu“, – pabrėžė G.Rinkevičius.

Pats maestro anksčiau kur kas daugiau laiko praleisdavo svetur. Dėl pandemijos ir karo Ukrainoje sumažėjus gastrolių jis gali daugiau laiko skirti darbui su LVSO, naujokų įtraukimui. Dirigentas permainas kolektyve vertina kaip normalią artistų kaitą ir nemano, kad jos gali paveikti dešimtmečius gludintą orkestro skambesį.

„Svarbiausia išaiškinti muzikantams savo tikslus. Bendrauju su orkestru lietuviškai, kai ką paaiškinu rusiškai ir angliškai. Kita vertus, diriguojant ir grojant kalbos barjeras ne toks reikšmingas“, – teigė G.Rinkevičius.

Jis stojiškai reagavo ir į Z.Levickio pasitraukimą iš LVSO koncertmeisterio pareigų. Anot maestro, tai galima vertinti ir kaip problemą, ir kaip galimybę atsinaujinti.

Kur kas daugiau nepatogumų, orkestro vadovų nuomone, kelia Kongresų rūmų renovacija. „Be rūmų salės sunku ir mums, ir klausytojams. Tačiau statybos vyksta pagal planą. Pakentėti reikės iki kitų metų pabaigos“, – tikino S.Pancekauskas.

Verta pasižymėti kalendoriuje

34-ąjį koncertų sezoną LVSO pradės gastrolėmis po Lietuvą – rugsėjo 21, 23 ir 24 d. grieš Anykščiuose, Panevėžyje ir Birštone. Koncertuose dainuos operos solistai I.Juozapaitytė ir V.Juozapaitis.

Rugsėjo 30 d. oficialią sezono pradžią Nacionalinėje filharmonijoje paskelbs G.Bizet operos „Karmen“ koncertinė versija, LVSO parengta su dainininkais I.Prudnikovaite, E.Montvidu, K.Smoriginu ir K.Bachritdinova-Kravčuk (Ukraina). Diriguos G.Rinkevičius.

Spalio 16 d. Nacionalinėje filharmonijoje V.Cliburno pianistų konkurso JAV nugalėtojas ukrainietis V.Cholodenka skambins su LVSO, diriguojamu G.Rinkevičiaus, L.van Beethoveno koncertą fortepijonui Nr.4.

Spalio 29 d. Kauno filharmonijoje su orkestru, diriguojamu M.Staškaus, koncertuos latvių pianistas R.Zarinis.

Lapkričio 4 d. Valdovų rūmuose LVSO ir dirigentas R.Šumila surengs vakarą kompozitoriaus F.Latėno šviesiam atminimui.

Lapkričio 17, 18, 19 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre – bendras teatro ir LVSO projektas: F.Bajoro operos „Dievo avinėlis“ premjera.

Lapkričio 24 d. Nacionalinėje filharmonijoje LVSO, diriguojamas G.Rinkevičiaus, koncertuos su sopranu A.Stundyte. Skambės R.Straussas ir D.Šostakovičius.

Gruodžio 9 d. Valdovų rūmuose su orkestru, diriguojamu R.Šumilos, grieš smuikininkė J.Auškelytė-Rossi.

Gruodžio 15 d. Nacionalinėje filharmonijoje LVSO su Kauno valstybiniu choru atliks G.Verdi ir R.Wagnerio operų chorus. Diriguos G.Rinkevičius.

Metus Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras užbaigs tradicija tapusiais šventiniais koncertais „Roko baladės“, „Viva la Diva“ ir Naujųjų metų koncertu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Seimo opozicijos komentarai apie Vyriausybę ir gynybos finansavimą