Kristupo festivalio bomba: kultines „The Beatles“ dainas atliks kariuomenės orkestras ir choras

Kristupo vasaros festivalis rugpjūčio 18 d. 19 val. kviečia į premjerą – koncertą „Symphonic Beatles“ sostinės Adomo Mickevičiaus bibliotekos vidiniame kiemelyje. Jame skambės kultinių „The Beatles“ dainų kolekcija, aranžuota pučiamųjų orkestrui ir chorui.

 Valstybinis choras „Vilnius“. <br> D.Matvejevo nuotr.
 Valstybinis choras „Vilnius“. <br> D.Matvejevo nuotr.
 Valstybinis choras „Vilnius“. <br> Rengėjų nuotr.
 Valstybinis choras „Vilnius“. <br> Rengėjų nuotr.
  Lietuvos kariuomenės orkestras.<br> Rengėjų nuotr.
  Lietuvos kariuomenės orkestras.<br> Rengėjų nuotr.
  Lietuvos kariuomenės orkestras.<br> A.Pliadžio nuotr.
  Lietuvos kariuomenės orkestras.<br> A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-08-18 10:35, atnaujinta 2022-08-18 10:55

„Mano kartos žmonės augo su šiomis melodijomis, tad koncerte jas puikiai pažins, nors skambesys bus kitoks, nei esame įpratę girdėti. Atliekama didelio orkestro muzika įgyja visiškai kitą spalvą.

Beje, aranžuotės – mano buvusio Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dirigavimo klasės studento Roko Podelio. Ar klausytojui patiks ar ne, – skonio reikalas. Man imponuoja naujumas ir labai nepatinka monotonija gyvenime, todėl vis stengiuosi viską naujai pateikti“, – sakė koncerto dirigentas Dainius Pavilionis.

Pasaulinę muzikos revoliuciją sukėlęs kostiumuotų vyrukų ketvertas jau daugiau nei penkis dešimtmečius yra neblėstančio populiarumo viršūnėje: grupės legenda ir nemarios dainos iki šiol jaudina milijonus gerbėjų visame pasaulyje.

„The Beatles“ hitai „Yesterday“, „Imagine“, „Come together“ ar „Let it be“, kaip ir daugybė kitų „Bitlų“ dainų, dešimtmečiais karaliauja populiariausių dainų topuose, o Johno Lennono, Paulo McCartney, Georgo Harrisono, Ringo Starro vardai aukso raidėmis įrašyti į pasaulio populiariosios muzikos istoriją.

O kaip skamba „Yellow submarine“ ar „Can't by me love“, atliekamos choro ir pučiamųjų instrumentų orkestro? Pasak projekto iniciatorių – valstybinio choro „Vilnius“ ir Lietuvos kariuomenės orkestro, klausytojų laukia kelionė laiko mašina – nuo pat pirmų akordų bus juntama praėjusio amžiaus šeštojo–septintojo dešimtmečių Liverpulio miesto dvasia.

Programoje – septyniolika gerai žinomų ansamblio dainų, kurių solines partijas atliks choro „Vilnius“ solistai – tenorai Laimonas Bendaravičius, Pavelas Hontsa, Marius Turlajus, o balsų ir pučiamųjų muzikinį audinį praturtins ir virtuoziški Roberto Semeniuko gitaros pasažai.

Choro „Vilnius“ vadovas Vladas Bagdonas, paklaustas, kiek jį patį asmeniškai įkvėpė „Bitlų“ muzika, atsakė: „Mano kartos žmonėms (1960–1970) „Bitlų“ muzika tapo įkvėpimu. Kai mokėmės Kaune, tuo metu buvo net kelios muzikinės grupės, kurios bandė juos kopijuoti, plaukus augino.

Mokykloje, aišku, tai draudė daryti, o po to, kai plikai nusikirpom, vėl – blogai. Bet tai buvo lyg mūsų protestas. Atsimenu, ėjome pirkti baltų marškinių, kad „Bitlus“ galėtume pamėgdžioti: balti marškiniai, siauras kaklaraištis, bet mes nenuėjome, nes susidegino Romas Kalanta...

Praėjo jau daug laiko, bet ta muzika vis dar jaudina. Matyt, todėl, kad joje yra kažkoks dvasinis krūvis. Pasaulyje atsirado daug naujų grupių ir muzikinių stilių, bet man „Bitlai“ labiausiai siejasi su pasipriešinimo pradžia – tiek dvasiškai, tiek fiziškai. Jų muzika vedė į laisvę.“

Išgirsti kultinių „The Beatles“ dainų kolekciją orkestrui ir chorui kviečiame rugpjūčio 18 d. 19 val. A. Mickevičiaus bibliotekos vidiniame kiemelyje, Vilniuje. Bilietus platina kakava.lt.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?