Stalo teatro vadovė S. Degutytė: „Teatras vaikams negali būti tiesiog trali vali“

Rugsėjo 6 d., naujoje kultūrinėje erdvėje – „Vileišio 18“ (Antakalnis) – prasideda 18-asis Stalo teatro sezonas. Didžiausia šio sezono naujiena ir yra pagrindinės teatro spektaklių rodymo vietos pasikeitimas. Mat dabar kūrėjai turės galimybę ne tik dažniau rodyti naujausius, bet atnaujinti ir subrandintus, tačiau galimybės susitikti su žiūrovais vis nerasdavusius spektaklius.

 Stalo teatro gastrolės Estijoje.<br> Stalo teatro archyvo nuotr.
 Stalo teatro gastrolės Estijoje.<br> Stalo teatro archyvo nuotr.
 Stalo teatro gastrolės Belgijoje.<br> Stalo teatro archyvo nuotr.
 Stalo teatro gastrolės Belgijoje.<br> Stalo teatro archyvo nuotr.
 Lietuvos Asitežo nariai Švedijoje.<br> Stalo teatro archyvo nuotr.
 Lietuvos Asitežo nariai Švedijoje.<br> Stalo teatro archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 5:14 PM

Šalia platesnio repertuaro, kaip ir kasmet, „Stalo teatro“ laukia daugybė gastrolių, įvairiausių kūrybinių dirbtuvių bei spalio mėnesį „Kultūros fabrike“ pasirodysianti premjera.

„Esame labai dėkingi „Menų spaustuvei“, kurios rezidentais buvome daugybę metų – sukūrėme ten net 27 spektaklius! Tačiau mintis apie naują erdvę kirbėjo jau seniai: „Menų spaustuvėje“ glaudžiasi daugybė teatrų, tad neužtekdavo laiko parodyti didžiosios dalies mūsų turimų spektakių. Aišku, jie nepragulėjo tiesiog lentynose – kartais jais pasidžiaugdavome kartu su Lietuvos regionų publika.

Dėl tų patalpų jau seniai visiems galvą išūžiau, net sapnuodavau, kad šalia mūsų dirbtuvių Antakalnyje teatro salė yra, o kaip būdavo apmaudu atsibudus! Tad pamačius skelbimą, kad naujoje teatrinėje erdvėje „Vileišio 18“, maždaug ten, kur ir mano sapnuose, renkami rezidentai, nekilo jokių abejonių dėl prašymo pateikimo“ – dalijosi mintimis Stalo teatro vadovė Saulė Degutytė.

„Vileišio 18“ yra nedidelė, 80 žiūrovų skirta erdvė. Ją įkūrė du nepriklausomi teatrai – „Apeironas“ ir rankų šešėlių teatras „Budrugana“. Vakar prasidėjo šios vietos atidarymo savaitė, kurios metu žiūrovai kviečiami apsidairyti ir nemokamai susipažinti su šios erdvės rezidentais, nuolat ten rodysiančiais savo spektaklius.

Šalia rodomų spektaklių, kiekvieną mėnesį „Vileišio 18“ Stalo teatras vykdys edukacinius užsiėmimus šeimoms su vaikais. Kiekviename užsiėmime bus vis kitas Stalo teatro aktorius, seksiantis pasaką su įvairiausiais mūsų aplinkos daiktais: taip ir toliau stengiantis tęsti vieną pagrindinių Stalo teatro misijų – įkvėpti vaikus ir patiems namuose kurti teatrą. O spalio 19 d. šioje erdvėje Stalo teatras švęs 18-tąjį savo gimtadienį, pilnametystės proga rodydamas spektaklį suaugusiems – „Rhezanium“.

Džiugi naujiena ir ta, kad naująjį sezoną teatras bendradarbiaus su Ukrainos Lvovo lėlių teatru „Ir žmonės, ir lėlės“. Šio teatro aktorė Liudmyla Zborovska atvyks į Lietuvą ir bus įvesta į naujausią Stalo teatro spektaklį „Deivių archeologija“, kuriame bus galima atrasti ir Ukrainos deivių grožį bei išgirsti ukrainiečių liaudies dainas... Su šiuo spektakliu ketinama aplankyti septynias Lietuvos bibliotekas.

Dar pavasarį, rodydamas savo spektaklius, teatras aplankė ne tik Lietuvoje vykusius tarptautinius lėlių teatrų festivalius Kaune, Klaipėdoje, bet ir daug užsienio bendruomenių. Norvegijoje Drameno lietuvių bendruomenei pristatė spektaklį „Eglė Žalčių karalienė“, Briuselyje (Belgija) Europos mokykloje ir Liuksemburge (Liuksemburgas) Lietuvių bendruomenėje pristatė spektaklius „Kaip žvejys į dangų ėjo“ ir „Pasaka apie karalius“.

Teatras taip pat dalyvavo Baltijos šalių vizualinio teatro vitrinoje Taline (Estija), kur rodė spektaklį „Sibiro haiku“ ir 7-ajame teatrų vaikams festivalyje Liubeke (Vokietija), kurį organizavo „Tribuhne“ teatras.

S. Degutytė kartu su Lietuvos Asitežo atstovais (prezidente Violeta Podolskaitė, valdybos pirmininke Birutė Banevičiūte bei valdybos nariais Jurga Knyviene ir Raimondu Kleziu) dalyvavo ir pasauliniame asitežo festivalyje Švedijoje, kuriame pasisėmė daug įkvėpimo, paskatinusio pradėti nuosekliau dirbti su autistiškais vaikais bei bendradarbiauti su jauna dailininke Gaudute Žilyte, sukūrusia autistiškiems vaikams skirtą daiktų kolekciją.

Rudenį ruošiamasi ne ką retesniems susitikimams su Lietuvos festivalių publika: teatras dalyvaus Alytaus festivalyje „com.@“, Alytaus lėlių teatro festivalyje „Aitvaras“, Panevėžio lėlių vežimo teatro organizuojamame festivalyje „Lėlė gatvėje 2022“ bei Arbatvakarių teatro Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje organizuojamame festivalyje „SALVE!“.

„Stalo teatras“ taip pat tęs draugystę su „Dūmų fabriku“, kur spalio 28 d. pristatys savo premjerą Maironio poemos motyvais – „Jūratė ir Kastytis“. Ši istorija apie gražiai gyvenusius žmones, mylėjusius vienas kitą – ir kaip tai buvo sugriauta. Tai – šiems laikams artima tema.

Spektaklyje vaidins „Stalo teatro“ žiūrovams gerai pažystama aktorių pora – Paulina Simutytė (ji taip pat ir kostiumų autorė) ir Balys Ivanauskas. Spektaklio kompozitorius – Mantvydas Pranulis, gyvai muziką atliks Jausmė Stonkutė. Veiksmas su autentiškais paauglių dialogais vyks vandeny. Spektaklio scenografė ir režisierė – S. Degutytė, vaizdo projekcijų autorius – Kornelijus Jaroševičius.

„Temos, kurios lydi mus kasdien, nėra linksmos. Nerimas dėl vykstančio karo lydi ne tik suaugusius, bet ir vaikus. Tad automatiškai ir teatras vaikams negali būti tiesiog trali vali. Tad, kaip ir anksčiau, su vaikais kalbėsime rimtai ir nebijosime nei temų apie karą, nei apie mirtį, nei apie išdavystes“, – teigė S.Degutytė.

Stalo teatro veiklą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.