Pianisto trejus metus rengtoje premjeroje atgis Venecijos legendos

Po ilgos pertraukos į Lietuvos koncertų sales grįžta pianistas Gintaras Januševičius, publikos pamėgtas dėl savo novatoriškų ir interaktyvių fortepijoninių rečitalių.

 G.Januševičius.<br> P.Jarmalos nuotr.
 G.Januševičius.<br> P.Jarmalos nuotr.
 G.Januševičius.<br> P.Jarmalos nuotr.
 G.Januševičius.<br> P.Jarmalos nuotr.
 G.Januševičius.<br> P.Jarmalos nuotr.
 G.Januševičius.<br> P.Jarmalos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 11:04 AM, atnaujinta Oct 18, 2022, 12:34 PM

Vokietijoje gyvenantis, įvairiose šalyse koncertuojantis menininkas savo pasirodymuose muziką jungia su pasakojamuoju žanru bei teatriniais elementais, kurie leidžia klausytojams dar geriau perprasti muziką, o gerai žinomiems klasikos šedevrams suteikia naujus netikėtus kontekstus.

Lietuvos publikai pažįstamas iš didelio populiarumo sulaukusių programų „Visi F. Chopino valsai“, „Sapnų gaudyklė“ bei „Naujasis kolosas“ G. Januševičius šį kartą publikai pristatys savo paties sumanyto žanro kūrinį – fortepijoninę misteriją „Venecijos pirklio istorijos“.

Ši rudeninė, mistika alsuojanti programa sukurta remiantis Venecijos legendomis ir vaizdais. Jos įkvėpėjai – bažnyčių varpų polifonija, Murano stiklo mozaikos, šilko kvapas, gondolininkų dainos ir, žinoma, tokios legendinės asmenybės kaip grafas Kazanova, dailininkas Titianas, kompozitorius Vivaldi bei daugelis kitų.

„Venecijos pirklio istorijose“ skambės 15 muzikos kūrinių nuo XVII amžiaus iki šių dienų. Kartu su A. Vivaldi, B. Marcello, B. Galuppi, C. Monteverdi, G. Frescobaldi, J. S. Bacho, J. P. Rameau, F. Chopino, C. Debussy, E. Wolf-Ferrari, Ch. Koechlino, L. Rozyckio opusais bei paties G. Januševičiaus aranžuotėmis skambės ir specialiai šiai programai sukurtas lietuvių kompozitorės Nailios Galiamovos kūrinys „Vitražų fantazija“.

Programą praturtins G. Januševičiaus pasakojamos miesto legendos, kurias pianistas rinko net trejus metus.

Visas savo programas G. Januševičius paviešina prieš pat premjerą. „Noriu, kad klausytojai neturėtų kūrinių favoritų, bet žvelgtų į programą kaip į vientisą fantaziją. Kūrinius savo programoms parenku taip, kaip režisieriai savo filmams renkasi aktorius – kiekvienam kūriniui tenka tam tikras vaidmuo ir dažnai – kiek kitoks, nei įprasta klausytojams.

Taigi tikiuosi, kad publika koncerte atsipalaiduos ir mėgausis garsų, istorijų ir net kvapų visuma, bandydami atspėti muzikoje paslėptus simbolius. Taip visi vienam vakarui persikelsime į Veneciją – ir visų pažįstamą, ir niekieno neatrastą.“ – intrigavo pianistas.

Pirmuosius „Venecijos pirklio istorijų“ štrichus G.Januševičius sudėjo dar 2018 metais, o pabaigė kurti programą tik šiemet. „Siekiant tobulumo, laikas neegzistuoja.“ – teigė solistas.

„Venecijos pirklio istorijos“ apkeliaus didžiąją dalį Lietuvos. Spalio 21 d. fortepijoninė misterija skambės Klaipėdos koncertų salėje, 22 d. – Palangos kurhauze, 23 d. – Užutrakio dvare, 27 d. – Kauno valstybinėje filharmonijoje, 28 d. – Birštono kurhauze, o 29 d. Vilniaus „Organum“ koncertų salėje.

***

Daugelio konkursų laureatas, tarptautinio M. K. Čiurlionio konkurso prizininkas G. Januševičius savo programas pristatė Niujorke, Rio de Žaneire, Šenženyje, o taip pat daugelyje Europos sostinių.

Jis skambino su daugiau nei 30 orkestrų ir yra žinomas dėl itin plataus repertuaro, aprėpiančio penkis šimtmečius.

Pianistas veda meistriškumo pamokas visame pasaulyje, o Lietuvoje vadovauja didžiausiai Baltijos šalyse pianistų akademijai „Klaipėda Piano Masters“. LRT KLASIKOS klausytojai G. Januševičių girdi kiekvieną pirmadienį laidoje „Bazinis akordas“, kurią jis kuria kartu su Gerūta Griniūte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.