Panevėžio styginių kvartetas kviečia į kūrybinės veiklos 25-mečio koncertus

Panevėžio styginių kvartetas šį rudenį mini kūrybinės veiklos 25-metį ir kviečia jį atšvęsti jubiliejiniuose koncertuose. Juose kvartetas gros kartu su garbingais svečiais – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, buvusiu Valstybinio Vilniaus kvarteto altininku Girdučiu Jakaičiu ir pianiste Šviese Čepliauskaite, apdovanota Lenkijos Respublikos garbės ženklu „Už nuopelnus Lenkijos kultūrai“.

Panevėžio styginių kvartetas: (iš kairės) L. Vinigienė, D.Labudienė, R. Vizbaras, A.Striogaitė-Puodžiūnienė.
Panevėžio styginių kvartetas: (iš kairės) L. Vinigienė, D.Labudienė, R. Vizbaras, A.Striogaitė-Puodžiūnienė.
Panevėžio styginių kvartetas: (iš kairės) R.Vizbaras, D.Labudienė, L.Vinigienė, A.Striogaitė-Puodžiūnienė.
Panevėžio styginių kvartetas: (iš kairės) R.Vizbaras, D.Labudienė, L.Vinigienė, A.Striogaitė-Puodžiūnienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-24 10:25

Kvartetas jubiliejiniam koncertui pasirinko L.van Beethoveno ir F.Chopino kūrinius. Kartu grosiančiai Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos docentei Š.Čepliauskaitei F.Chopino kūryba yra išskirtinio domėjimosi objektas, ji pirmoji Lietuvoje 2004 m. įrašė visus kompozitoriaus valsus.

„Man Chopinas – artimiausias. Tą patį kūrinį gali groti daugybė atlikėjų, bet netgi labai tiksliai grodami tai, kas parašyta, jie gros skirtingai“, – pasakojo pianistė.

Koncerto svečias G.Jakaitis – ne tik ilgametis Panevėžio styginių kvarteto bičiulis, drauge pasirodęs ne viename koncerte, bet ir buvęs kvarteto narys: 2009 metais jis pakeitė Ingą Usienę ir iki 2014 m. griežė pirmuoju smuiku. Už nuopelnus grojant Valstybiniame Vilniaus kvartete Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija apdovanotas muzikantas teigia, kad visai nesvarbu, sostinės ar Panevėžio kvartetuose groji – siekiai visuomet patys aukščiausi.

Panevėžio styginių kvarteto istorija prasidėjo tuomečiame miesto kameriniame orkestre. Jame grojusios Inga Usienė (I smuikas), Diana Labudienė (II smuikas), Lina Vinigienė (altas) ir Liubovė Orlova (violončelė) pasiryžo sukurti ansamblį.

„Atrodo, kad mūsų kvartetą suformavo pats likimas. Degėme noru muzikuoti, mus vedė nuoširdumas ir draugystė“, – sakė Lina.

Jai antrino Diana, pridurdama, kad greta noro groti kuo įvairesnę muziką būta ir pragmatiškų sumetimų: „Toks kolektyvas mobilus, paprasčiau būdavo keliauti, galėjome daugiau koncertuoti“. Tačiau greitai atsirado naujų iššūkių. „Visos buvome mamos ir žmonos, tad tekdavo dalyti laiką šeimai ir mylimam hobiui, įrodyti sau ir kitiems, kad esame vertos pripažinimo,“ – kolektyvo kelio pradžią prisiminė kvarteto narės.

Pirmosios repeticijos vykdavo D.Labudienės bute, muzikantės pačios ieškodavo savo klausytojų ir vietų, kur galėtų koncertuoti. Netrukus kvietimai pasirodyti ėmė plaukte plaukti. 2005 m. kolektyvą po savo sparnu priglaudė Panevėžio muzikinis teatras.

Kvarteto sudėtis metams bėgant nežymiai keitėsi. Jame grojo Sigita Sičiūnienė (altas), Gintaras Lukoševičius (violončelė), jau minėtas Girdutis Jakaitis (I smuikas). Šiuo metu kartu su kvarteto senbuvėmis D.Labudiene ir L.Vinigiene griežia Asta Striogaitė-Puodžiūnienė (I smuikas) ir Rokas Vizbaras (violončelė), abu į repeticijas atvyksta iš Kauno.

Pasak jų, atstumas – ne kliūtis. A.Striogaitė-Puodžiūnienė, grojanti ir Kauno simfoniniame orkestre, gali palyginti skirtingas patirtis: „Orkestre esi komandos dalis, o kvartetas – kaip šeima. Jame labai svarbu individualumas. Grodamas kvartete esi „nuogas“ tiek širdimi, tiek savo meistriškumu“. Kolegei pritarė ir L.Vinigienė: „Kvartetas – vienas sunkiausių klasikinės muzikos žanrų.“

Anot D.Labudienės, kvarteto nariai per daug nesureikšmina savo muzikinių pasiekimų: „Tiesiog džiaugiamės, kad esame kartu – groti yra didžiausias malonumas“.

Vis dėlto yra kuo pasidžiaugti: praėjusiais metais tarptautiniame kamerinės muzikos festivalyje Ispanijoje „Golden Talents of Madrid“ kolektyvas užėmė 1-ąją vietą, su koncertinėmis programomis apkeliauta visa Lietuva, surengti pasirodymai Lenkijoje, Latvijoje, Švedijoje, įrašyta muzika Panevėžio dramos teatro spektakliui „Chanuma“ (rež. R. Teresas, 2000 m.) ir kino filmui „Hot Dog“ (rež. Allanas van O. T. Andersenas, 2009 m.; garso takelis nominuotas „Sidabrinės gervės“ apdovanojimui).

Kvartetas aktyviai dalyvauja Lietuvos kultūriniame gyvenime, kasmet organizuoja sakralinės muzikos koncertų ciklą Lietuvos bažnyčiose, griežia šventėse, parodose, miestų gimtadieniuose, su edukacinėmis programomis vyksta į mokyklas ir darželius, dalyvauja festivaliuose.

Jubiliejiniai Panevėžio styginių kvarteto koncertai vyks spalio 28 d. Rokiškio krašto muziejuje ir 29 d. Panevėžio muzikiniame teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.