Festivalyje „Kaunas Jazz“ – pasaulinė premjera: džiazo žvaigždė K. Ellingas pasirodys su orkestru

Didžiausias Lietuvoje džiazo festivalis „Kaunas Jazz“ skelbia pirmąjį 2023-ųjų sezono vardą. Kitų metų gegužės 1-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje festivalio kvietimu pasirodys vienas garsiausių pasaulio džiazo dainininkų Kurtas Ellingas. Festivalio publikai JAV žvaigždė pristatys pasaulinę premjerą – programą, atliekamą su Kauno miesto simfoniniu orkestru.

 K.Ellingas.<br>C.Dewald nuotr.
 K.Ellingas.<br>C.Dewald nuotr.
 K.Ellingas.<br>C.Dewald nuotr.
 K.Ellingas.<br>C.Dewald nuotr.
 K.Ellingas.<br>K.Eugene nuotr.
 K.Ellingas.<br>K.Eugene nuotr.
 K.Variakojis.
 K.Variakojis.
Kauno miesto simfoninis orkestras - pirmųjų smuikų grupė.
Kauno miesto simfoninis orkestras - pirmųjų smuikų grupė.
 A.Treikauskas.
 A.Treikauskas.
 Kauno miesto simfoninis orkestras.
 Kauno miesto simfoninis orkestras.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 9:33 AM

Dviejų prestižinių „Grammy“ statulėlių laimėtojas Kurtas Ellingas 2022-ųjų vasarą „Kaunas Jazz“ publiką sužavėjo koncertu Trakų pilies kieme – nepaisant lietaus, publika pasiilgtam svečiui sukėlė ovacijas.

Po net 20 metų pertraukos į „Kaunas Jazz“ sceną sugrįžęs dainininkas iškart po koncerto užsiminė, jog su entuziastinga Lietuvos publika norėtų pasimatyti dar ne vieną sykį – ir būtų gerai, kad to laukti nebetektų taip ilgai.

Festivalio ir atlikėjo norai sutapo – gegužės pradžioje jis taps viena ryškiausių 2023-ųjų „Kaunas Jazz“ žvaigždžių. Kaune bus galima išgirsti kūrinius, kurie specialiai aranžuojami šiam projektui, o scenoje su K. Ellingu gros Algimanto Treikausko vadovaujamas Kauno miesto simfoninis orkestras, kuriam diriguos Karolis Variakojis.

Kvietimą koncertuoti su šiuo Kauno orkestru K. Ellingas priėmė nedvejodamas. Kauno miesto simfoninis orkestras yra koncertavęs su daugeliu garsių pasaulio atlikėjų, o 2021-aisiais festivalio „Kaunas Jazz“ publika mėgavosi jo pasirodymu su populiariuoju džiazo dainininku Gregory Porteriu.

Bilietus į išskirtinį „Kaunas Jazz 2023“ koncertą įsigyti galima jau šiandien – juos platina BILIETAI.LT.

Svarbiausio pasaulyje džiazo žurnalo „Downbeat“ kritikai Kurtą Ellingą net 17 kartų yra išrinkę geriausiu džiazo vokalistu. Net dvylika kartų geriausiu metų vokalistu jį išrinko JAV džiazo žurnalistų asociacija. Ir tai – tik pora iš daugelio šio artisto pelnytų pripažinimo ženklų.

„Kaip Frankas Sinatra, tik su supergaliomis“, – vaizdingai apie Kurto Ellingo talentą kartą parašė britų leidinys „The Guardian“. Tokie skambūs komplimentai šį dainininką lydi nuo pat karjeros pradžios.

Dar vaikystėje dainavimu susižavėjęs Kurtas turi istoriko diplomą ir studijavo religijos filosofiją, tačiau meilė džiazui nurungė planus siekti mokslinės karjeros.

Pradėjęs rengti koncertus Čikagos džiazo klubuose, dainininkas nebesidairė atgal, nors, kad galėtų save išlaikyti, teko ir dainuoti vestuvėse bei dirbti barmenu.

Įkvėptas džiazo didmeistrių Cheto Bakerio ir Marko Murphy, o taip pat – Jacko Kerouaco knygų, Kurtas Ellingas savo talentu greitai atkreipė legendinės džiazo leidyklos „Blue Note“ dėmesį. Po jos sparnu 1995-aisiais išleistas jo debiutinis albumas „Close Your Eyes“ iškart tapo džiazo pasaulio sensacija ir buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui.

Šiandien Kurto kolekcijoje – jau penkiolika „Grammy“ nominacijų ir dvi pergalės geriausio vokalinio džiazo albumo kategorijoje. Pirmoji statulėlė – už 2009 metų albumą „Dedicated To You“. Antrąjį „Grammy“ dainininkas pelnė pernai – už albumą „Secrets Are The Best Stories“.

Kurto Ellingo paslaptis – nuostabiai valdomas, su niekuo nesupainiojamas balsas, virtuoziškos improvizacijos ir iš kiekvieno kūrinio sklindanti poezija. Išskirtinis dainininko bruožas – gebėjimas imti garsius instrumentinio džiazo kūrinius, rašyti jiems tekstus ir paversti dainomis. Taip šis vokalistas naujomis spalvomis jau yra nuspalvinęs Johno Coltrane'o, Keitho Jarretto, Pato Metheny, Jaco Pastoriaus, Wayne'o Shorterio, Joe Zawinulo ir kitų džiazo legendų kūrybą.

Kurto Ellingo vaizdo klipas „American Tune“: 

Tuo pačiu šis atlikėjas – be galo dinamiškas, originalus ir įtraukiantis publiką, o scenoje sugebantis kiekviena daina papasakoti istoriją. Kaip rašo dienraštis „The New York Times“, Kurtas Ellingas tiesiog yra „išskirtinis atlikėjas šių laikų muzikiniame fone“.

Taip pat vokalisto kolekcijoje – trys „Prix du Jazz Vocal“ (Prancūzija), du „Echo“ (Vokietija) ir du „Edison“ (Nyderlandai) apdovanojimai. Jis du sykius koncertavo Baltuosiuose rūmuose. Pirmą kartą – prezidento Baracko Obamos kvietimu. Įdomi detalė – Kurtas Ellingas ne vieną dešimtmetį yra geras Baracko Obamos bičiulis, iš jo yra įsigijęs butą, o tuo metu dar tik būsimasis JAV prezidentas įkurtuvių proga dainininkui padovanojo pianiną.

Per daugiau nei ketvirtį amžiaus trunkančią karjerą Kurtas Ellingas jau išleido šešiolika albumų, dainavo su Branfordu Marsaliu, Danilo Perezu, Stefonu Harrisu, Jamesu Morrisonu ir kitais žymiais muzikantais. Jis daugybę sykių koncertavo su orkestrais (tarp jų – su džiazo muzikanto Bobo Mintzerio bigbendu ir BBC simfoniniu orkestru), yra surengęs tarpdisciplininių pasirodymų teatrui, o šiuo metu kuria džiazo miuziklą.

Kurtas Ellingas su Nacionaliniu Lenkijos radijo simfoniniu orkestru: 

Pernai išleistas Kurto albumas „SuperBlue“ – nominuotas „Grammy“. Nuo džiazo iki pop, fanko ir neosoulo, nuo originalių kūrinių iki Tomo Waitso ar repo grupės „The Roots“ išgarsint dainų, pandemijos metu įrašytas albumas dar sykį įrodo Kurto Ellingo talentą.

Pagrindinis Kurto Ellingo muzikinis partneris šiame albume – gitaristas Charlie Hunteris, su dainininku atvyksiantis ir į Kauną.

Legendinio roko gitaristo Joe Satriani mokinys garsėja kaip daugybėje skirtingų žanrų pagarbą pelnęs muzikantas ir prodiuseris. Jis įrašė albumus su dainininku D'Angelo, gitaristu Johnu Mayeriu ir repo legendomis „A Tribe Called Quest“. Taip pat yra bendradarbiavęs su naujųjų laikų alternatyvaus ritmenbliuzo žvaigžde Franku Oceanu ir džiazo grupe „Snarky Puppy“. Ir visa tai – net neminint įspūdingos solinės ir grupių lyderio karjeros.

Daina „The Seed“ iš Kurto Ellingo albumo „SuperBlue“:

„Nuo praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio vidurio nė vienas džiazo vokalistas nėra toks drąsus, įdomus ir dinamiškas“, – apie Kurtą Ellingą rašo leidinys „Washington Post“.

Kurtas Ellingas – pirmasis skelbiamas 2023-ųjų pavasarį vyksiančio festivalio „Kaunas Jazz“ atlikėjas. Kaip įprasta, džiazo mėgėjų laukia gausi renginių programa koncertų salėse ir po atviru dangumi. Daugiau „Kaunas Jazz“ artistų vardų žadama atskleisti dar šiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.