Festivalis „Kalėdinis Vilnius“: nuo Lietuvos iki Austrijos muzikos žvaigždžių

Gruodžio 29–sausio 1 dienomis rengiamo devintojo festivalio „Kalėdinis Vilnius“ sumanytojas violončelininkas Glebas Pyšniakas džiaugiasi, kad jau užsiaugino savo publiką, kuriai šventiniu laikotarpiu norisi ne tik pramogos, bet ir prasmingos, geros kamerinės muzikos. Tokių koncertų „Kalėdinis Vilnius“ siūlo klausytojams Šiaulių „Laiptų“ galerijoje, Trakų Vokės dvaro sodyboje ir sostinės rotušėje. 

G.Pyšniakas, D.Dėdinskaitė ir akordeonininkas T.Motiečius Vilniaus rotušėje atliks programą „Tango. Piazzolla“.<br>U.Žilinskės nuotr.
G.Pyšniakas, D.Dėdinskaitė ir akordeonininkas T.Motiečius Vilniaus rotušėje atliks programą „Tango. Piazzolla“.<br>U.Žilinskės nuotr.
Lietuvoje viešės Ekvadoro pianistas A.Añazco. 
Lietuvoje viešės Ekvadoro pianistas A.Añazco. 
Kalėdiniame festivalyje grieš austrų smuikininkas Ch.Atenburgeris.<br>N.Horowitz nuotr.
Kalėdiniame festivalyje grieš austrų smuikininkas Ch.Atenburgeris.<br>N.Horowitz nuotr.
Kalėdinio festivalio idėja G.Pyšniako ir D.Dėdinskaitės galvose kilo tuomet, kai jie dešimt metų studijavo ir gyveno Vienoje.<br>B.Mayro nuotr.
Kalėdinio festivalio idėja G.Pyšniako ir D.Dėdinskaitės galvose kilo tuomet, kai jie dešimt metų studijavo ir gyveno Vienoje.<br>B.Mayro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 29, 2022, 4:02 PM

Jau tarptautiniu tapusio festivalio idėja G.Pyšniako ir smuikininkės, daugelio tarptautinių konkursų laureatės Dalios Dėdinskaitės galvose kilo tuomet, kai jie dešimt metų studijavo ir gyveno Vienoje.

„Per Kalėdas grįždavome į Lietuvą aplankyti artimiausiųjų. Sykiu norėdavome surengti koncertų. Bet ne tokių, kurie lepintų publiką, jai pataikautų, o būtų rimtos, vertingos kamerinės muzikos.

Pirmais metais festivalis vyko Vytauto Kasiulio dailės muziejuje. Gražią programą atliko kolegos, taip pat Austrijoje gyvenę lietuviai, o salėje buvo gal keturi ar penki žmonės. Tada visi manęs klausė: kam to reikia? Ir išties – nei atlikėjams malonu, nei džiaugsmo klausytojams, nes jie tiesiog neatėjo.

Pagalvojau, kad iš pirmo ne paties sėkmingiausio karto negalima spręsti, ar seksis, reikia sukurti tradiciją. Pamažu žmonės apie festivalį išgirdo, paklausę vieną koncertą, nusipirkdavo bilietų į kitus. Jau antrais metais sekėsi visai neblogai, o trečiais beveik visi bilietai buvo parduoti“, – pasakojo  violončelininkas.

Vienas didžiausių „Kalėdinio Vilniaus“ koncertų „Austrija. Viena“ gruodžio 31-ją vyks Vilniaus rotušėje. Su G.Pyšniaku ir D.Dėdinskaite gros jos profesorius austrų smuikininkas Christianas Atenburgeris bei Lietuvos publiką jau spėjęs sužavėti Ekvadoro pianistas Andrésas Añazco, gyvenantis ir kuriantis Vienoje.

„Groti su jaunais muzikantais – didelis įkvėpimas, įrodantis klasikinės muzikos tęstinumą iš kartos į kartą. Dalia buvo mano studentė Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete, vėliau tapo mano asistente. Mokyti tokius darbščius, gabius ir didelius tikslus keliančius žmonės labai malonu.

Bendras darbas išaugo į bičiulystę ir kūrybinę partnerystę, o tai tarp dėstytojo ir studento retokai pasitaiko. Vilniuje atliksime programą, kuri labai susijusi su mano miestu – Viena. Čia Gustavas Mahleris vadovavo operai, o Johannesas Brahmsas praleido didžiąją dalį gyvenimo“, – sakė Austrijos dvasią vilniečiams perteiksiantis Ch.Atenburgeris.

Daugybės tarptautinių konkursų laureatas, koncertuojantis garsiausiose pasaulio koncertų salėse, pianistas A.Añazco Vilniuje pirmąsyk skambino 2012-aisiais, po to dar ne kartą čia grįžo groti. Jis džiaugiasi susitikimais su mūsų publika: „Nėra geresnės dovanos muzikantui kaip klausytojai, kurie kartu su tavimi seka kiekvieną natą, akordą, kvėpuoja drauge ir išgyvena akimirką čia ir dabar. Beje, su Dalia ir Glebu mes pažįstami daugybę metų, tačiau dar nesame drauge groję. Labai laukiu koncertų dar ir dėl to, kad prie mūsų prisidės Christianas. Šie žmonės – ir bičiuliai, ir fantastiški muzikantai.“

G.Mahlerio ir J.Brahmso kūrinių programą „Austrija. Viena“ tarptautinis kvartetas pirmiau nei Vilniuje gruodžio 29 d. atliks Šiaulių „Laiptų“ galerijoje.

Gruodžio 30 d. vyks du festivalio koncertai. G.Pyšniakas, D.Dėdinskaitė ir charizmatiškasis akordeonininkas Tadas Motiečius Vilniaus rotušėje atliks programą „Tango. Piazzolla“. Skambės Ástoro Piazzollos „Keturi metų laikai Buenos Airėse“, „Oblivion“, „Escualo“, „Le Grand Tango“ ir kiti kūriniai.

Koncertui magijos suteiks tango šokėjai Carlosas ir Brigita Rodriguez’ai. Tą pačią dieną Trakų Vokės dvaro sodyboje koncerte „Džiazas. Kitaip“ pasirodys vienintelis profesionalus Lietuvos vibrafonininkas Marius Šinkūnas ir džiazo gitaritas Mindaugas Stumbras, grosiantys originalias savo kompozicijas. 

Trakų Vokės dvaro sodyboje gruodžio 31-ąją vyks du koncertai „Chopin / Šopenas“ –  pianistas Darius Mažintas skambins Fryderyko Chopino noktiurnus ir balades.

Pirmąją 2023-iųjų dieną ten pat naujametį koncertą „Kylančios žvaigždės“ surengs 2022 metų Vilniaus tarptautinio jaunimo muzikos konkurso „Premio Scarlatti“  nugalėtojai pianistas Pijus Pirogovas ir tenoras Nojus Vytis Gutauskas, kuriam akompanuos Raminta Gocentienė. 

„Muzika, kurią siūlome, nėra lengviausia, tad kaip smagu, kad žmonės ją renkasi! Vadinasi, esame reikalingi, turime savo klausytoją. Kitąmet festivaliui bus dešimt metų. Simboliška, ši sukaktis sutampa su Vilniaus 700-uoju gimtadieniu. Tad programą ruošime dar įspūdingesnę“, – žadėjo „Kalėdinį Vilnių“ rengiančios viešosios įstaigos „Ars Lituanica“ vadovas G.Pyšniakas. Festivalio partneriai – Vilniaus rotušė ir Trakų Vokės dvaro sodyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.