Laisvės gynėjų atminimui skirtas spektaklis persikels į sceną 175 metrų aukštyje

Sovietmečiu gimusios ir augusios, epochos lūžį patyrusios kartos biografines istorijas pasakojantis teatro „Atviras ratas“ spektaklis „Juoda – Balta“ išskirtiniam rodymui keliasi į simbolinę vietą. Sausio 14 dieną okupacijos ir Nepriklausomybės sandūroje gyvenusių žmonių pasirinkimai bei išgyvenimai atgis Vilniaus televizijos bokšto viršutinėje taurėje, esančioje 175 metrų aukštyje.

  Scena iš spektaklio „Juoda – Balta“.<br> J.Dargytės nuotr.
  Scena iš spektaklio „Juoda – Balta“.<br> J.Dargytės nuotr.
  Scena iš spektaklio „Juoda – Balta“.<br> D.Putino nuotr.
  Scena iš spektaklio „Juoda – Balta“.<br> D.Putino nuotr.
  Scena iš spektaklio „Juoda – Balta“.<br> D.Putino nuotr.
  Scena iš spektaklio „Juoda – Balta“.<br> D.Putino nuotr.
  Scena iš spektaklio „Juoda – Balta“.<br> D.Putino nuotr.
  Scena iš spektaklio „Juoda – Balta“.<br> D.Putino nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 10, 2023, 4:10 PM

Lankytojams įprastai neprieinama televizijos bokšto dalis, atverianti daugiasluoksnę Vilniaus panoramą, pažymėta kontrastinga istorija. Anot spektaklio kūrėjų, jos atmosfera žiūrovams leis dar stipriau pajusti spektaklyje analizuojamo laikmečio paradoksus bei kryžkeles. Po spektaklio kūrybinė komanda žiūrovus pakvies sudalyvauti diskusijoje.

Laikinai įkurtoje kūrybinėje erdvėje sovietmečiu veikė TV ir radijo programų siuntimo įranga, skleidusi tarybinės propagandos bangas, o Atgimimo laikais iš čia Lietuvai ir pasauliui buvo siunčiamos žinios apie Nepriklausomybės atstatymo peripetijas. 1991 metų sausį bokštas ir jo patalpos buvo užgrobtos okupantų armijos ir grįžo Lietuvai tik rugpjūtį. Šį pavasarį prasidėsianti televizijos bokšto rekonstrukcija taps galutiniu atsisveikinimu su jo praeitimi.

„Nuo pat spektaklio „Juoda – Balta“ premjeros 2020 metais svajojome kada nors šį kūrinį parodyti istorinėse Vilniaus vietose, tiesiogiai susijusiose su spektaklio tema. Ir štai, simboliniais Vilniaus jubiliejaus metais, ypatingą dieną ypatingoje vietoje vyks biografinės improvizacijos, menančios kertinius istorinius Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo įvykius, kovas ir aukas už Laisvę.

Viena spektaklio linijų – Virginijaus Druskio, Lietuvos Laisvės gynėjo, 1991-ųjų sausio 13-osios naktį sovietų okupantų nužudyto prie Televizijos bokšto, istorija. Spektaklį skiriame jo ir visų Sausio 13-osios aukų atminimui.

Spektaklių pristatymą istorinėse vietose tęsime ir toliau – vasario 16-ąją spektaklis „Lietaus žemė“ bus rodomas Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje, įsikūrusiame buvusiuose KGB rūmuose. „Atviro rato“ metų pradžia tikrai bus ypatinga, pažymėta išskirtiniais teatriniais įvykiais, kurių šiemet planuojame ir daugiau“, – pasakojo teatro prodiuserė Giedrė Liugaitė.

Spektaklyje „Juoda – Balta“ jautriai atskleidžiami istoriniai lūžiai, Lietuvos patirti sovietinės sistemos griūties akivaizdoje. Spektaklio kūrėjai nukreipia asmenišką žvilgsnį į individualius žmonių pasirinkimus esminių visuomenės pokyčių akivaizdoje.

Anot „Atviro rato“ kūrybinės grupės, gyvenimas sovietinės okupacijos laikotarpiu subrandino itin skirtingų biografijų ir pasaulėžiūrų žmones: vieni iš jų augo su baime ir mokėsi prisitaikyti, kitus, priešingai, augino troškimas pasipriešinti sistemai ir noras tikėti, jog iš pirmo žvilgsnio nesugriaunama santvarka sulauks baigties.

Sąjūdis ir jį lydėjusi Nepriklausomybė šiai kartai tapo ne tik politinių pokyčių, bet ir kiekvieno žmogiškųjų pasirinkimų laikotarpiu. Pasyvūs stebėtojai, rizikuoti savo pačių bei artimųjų saugumu pasiryžę kovotojai, skeptikai – visi jie, vedami savo įsitikinimų, rado savąją vietą istorijoje.

Praėjus trisdešimčiai metų ir per ištiestos rankos atstumą vėl vykstant kertiniams istoriniams lūžiams, „Juoda – Balta“ kūrėjai siekia kalbėti apie tai, kaip skirtingų žmonių pasirinkimai suformavo bei tebeformuoja visuomenę, kurioje gyvename.

Spektaklis yra www.700vilnius.lt programos dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.