Simonas Kairys apie gladiatorių kovas LNOBT: „Gerai, kad yra teismas, greičiau bus aiškūs atsakymai“

Kultūros ministro Simono Kairio teigimu, tai, kad buvęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) generalinis direktorius Jonas Sakalauskas kreipėsi į teismą dėl galimų konkurso organizavimo pažeidimų, yra teigiamas dalykas.

Kultūros ministras Simonas Kairys.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kultūros ministras Simonas Kairys.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė, ELTA

Mar 1, 2023, 2:08 PM, atnaujinta Mar 1, 2023, 4:02 PM

Anot ministro, tai padės greičiau išspręsti nesutarimus ir atsakyti į visus kylančius klausimus dėl LNOBT vadovo konkurso.

„Kaip tik gerai, kad yra teismas, greičiau bus aiškūs visi atsakymai ir galėsime judėti į priekį“, – trečiadienį žurnalistams teigė S.Kairys.

„Aš nuo pat pradžių tą ir pabrėžiau: jeigu yra priekaištų, jeigu yra kita nuomonė, būtų kur kas konstruktyviau bei greičiau tai išspręsti teisiniu keliu. Yra Darbo ginčų komisija, yra teismas, yra Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, kuri, beje, net ir nesvarstė galimo interesų konflikto dėl konkurso komisijos narių, į kurį buvo rodoma pirštu“, – komentavo kultūros ministras.

Pasak S.Kairio, visi turi galimybę pareikšti savo nuomonę, skųsti sprendimus teismui ir protestuoti. Tačiau ministerija, anot jo, turi išlaikyti šaltą protą ir priimti reikiamus sprendimus.

„Visi turi laisvę išsakyti nepatinkamą nuomonę, skųsti teismui, protestuoti. Bet, kaip ir minėjau, ministerija yra ta institucija, kuri turi išlaikyti šaltą protą ir savo sprendimais tiesiog vesti į priekį. Lėčiau ar greičiau – čia jau kitas klausimas“, – pabrėžė kultūros ministras.

Trečiadienį paskelbta, kad nuo ketvirtadienio LNOBT generaliniu direktoriumi laikinai skiriamas Audrius Kundrotas. Teatro vadovo pareigas A.Kundrotas eis tol, kol bus paskirtas naujas teatro generalinis direktorius.

„Bet kokiu atveju nebūna taip, kad, net ir nesant teismų, vienam vadovui baigiant kadenciją, o kitam pradedant darbus, viskas sutaptų vieną dieną. Šiuo atveju yra ne tik teismas, bet ir konkursą laimėjusi Laima Vilimienė, kuri turi nemažai dalykų pabaigti Klaipėdoje: kovo viduryje laukia premjera, pagaliau pats teatras yra rekonstruojamas. Taigi yra tų iššūkių, ir čia yra viskas, kaip ir planuota“, – apie tai, kodėl nuo ketvirtadienio laikinai vadovu paskiriamas  A.Kundrotas, komentavo S.Kairys.

S.Kairys: konfliktas dėl vadovo posto – dar viena pamoka

Kultūros ministro teigimu, nepasitenkinimas konkurso rezultatu gali tapti dažna praktika kultūros sektoriuje. Pasak S.Kairio, tai bus tam tikra pamoka ateičiai – buvęs geriausias, nebūtinai vadovausi antrą kadenciją.

„Jeigu kiekvieną kartą, įvykus konkursui, kiekvieną vadovą, kuris yra išrenkamas naujas, o ne paliekamas senas, reikėtų vesti į vieną ar kitą įstaigą kaip kokiame gladiatorių stadione, darbuotojai tiesiog pritartų arba nepritartų, priimtų arba nepriimtų, tai tiesiog mes niekur nenueisime“, – teigė S.Kairys.

„Aš manau, kad čia yra tam tikrosi pamokos, kurių mes mokomės, nes viena buvo reformos pradžia, kai tos kadencijos iš viso atsirado, o dabar tiesiog suprantame, kad nebūtinai net ir gerai dirbant, pabrėžiu – nebūtinai, tu konkurse antrą kadenciją laimėsi“, – akcentavo kultūros ministras.

ELTA primena, kad Kultūros ministerija šių metų pradžioje pranešė, jog konkursą eiti LNOBT generalinio direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė L.Vilimienė, pakeisianti teatro vadovą, operos solistą J.Sakalauską, vadovavusį teatrui nuo 2018-ųjų.

Šį faktą teatro bendruomenė pasitiko priešiškai, kaip ir iki šiol pareigas ėjęs teatro vadovas J.Sakalauskas. Vasario 23 d. Vilniaus apylinkės miesto teismas priėmė nagrinėti jo ieškinį dėl galimų konkurso organizavimo pažeidimų. Žinia apie teismo sprendimą J.Sakalauskas pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.