Pagarbos ženklai – naujai teatro kartai: kas jie, šiemečiai Auksinių scenos kryžių lyderiai?

Metai be ryškių lyderių. Taip galima apibūdinti 2022 metų scenos meną apibendrinant sekmadienį Lietuvos nacionaliniame dramos teatre vykusios Auksinių scenos kryžių teikimo ceremonijos rezultatus. 

 Spektaklio „Jauno žmogaus memuarai“ režisierė E.Švedkauskaitė ir dramaturgas M.Nastaravičius.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Spektaklio „Jauno žmogaus memuarai“ režisierė E.Švedkauskaitė ir dramaturgas M.Nastaravičius.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Šių metų lyderio spektaklio „Indigo. Das Schliemann Project“ kūrėjai.<br>  Lrytas.lt koliažas.
 Šių metų lyderio spektaklio „Indigo. Das Schliemann Project“ kūrėjai.<br>  Lrytas.lt koliažas.
 Režisierė E.Švedkauskaitė apdovanota už spektaklį „Jauno žmogaus memuarai“.<br> T.Bauro nuotr.
 Režisierė E.Švedkauskaitė apdovanota už spektaklį „Jauno žmogaus memuarai“.<br> T.Bauro nuotr.
 M. Nastaravičius apdovanotas už dramaturgiją spektakliams „Miškelis“ ir „Jauno žmogaus memuarai“.<br> T.Bauro nuotr.
 M. Nastaravičius apdovanotas už dramaturgiją spektakliams „Miškelis“ ir „Jauno žmogaus memuarai“.<br> T.Bauro nuotr.
Padėkos premija už ilgametį indėlį į scenos meną skirta režisieriui G. Padegimui.<br> T.Bauro nuotr.
Padėkos premija už ilgametį indėlį į scenos meną skirta režisieriui G. Padegimui.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 28, 2023, 1:09 PM, atnaujinta Mar 28, 2023, 1:29 PM

Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija Auksinių scenos kryžių nominantus išrinko iš 102 pasiūlymų. Konkursui pateiktus darbus vertino Margarita Alper, Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė, Eglė Gudžinskaitė, Sigita Ivaškaitė, Monika Jašinskaitė, Lina Klusaitė, Martynas Petrikas, Jevgenija Šermeniova ir Janina Stankevičienė. 

Anot komisijos narių, 2022 metai buvo jaunų kūrėjų laikas, atskleidžiantis naujos Lietuvos teatro kartos veidą, išryškėjusį ir nominacijose: „Nepriklausomybės metais užaugę menininkai aiškiai plėtė savo kasdienio pasaulio ribas už gimtosios šalies sienų, pasaulines aktualijas įtraukdami ne tik kaip nuorodas ar komentarus, bet priimdami jas kaip savo gyvenimo dalį. 

Spektakliuose buvo daug komandinės kūrybos bei dėmesio socialiai jautrioms, visuomenėje rezonansą keliančioms temoms.“ 

Absoliuti dauguma spektaklių ir kūrėjų pelnė po vieną Auksinį scenos kryžių. Išsiskyrė du kūriniai: spektaklis „Jauno žmogaus memuarai“, kuris pelnė du apdovanojimus, ir „Indigo. Das Schliemann Project“, kuriam buvo skirti trys prizai.

Scenoje – klasiko romanas

Valstybinio jaunimo teatro spektakliui „Jauno žmogaus memuarai“ du Auksiniai scenos kryžiai atiteko už geriausią režisūrą ir dramaturgiją. Spektaklį režisavo Eglė Švedkauskaitė, o pjesę rašė Mindaugas Nastaravičius

„Jauno žmogaus memuarai“ – spektaklis, sukurtas pagal lietuvių literatūros klasiko Ričardo Gavelio to paties pavadinimo romaną.

 „Iš keturiolikos laiškų sudaryti „Jauno žmogaus memuarai“ pirmą kartą publikuoti 1989-aisiais tuometiniame žurnale „Pergalė“. Kritikai tuo metu jį įvardijo kaip netikėtą, provokuojantį, erotišką ir labai arti tikrojo Lietuvos gyvenimo esantį pasakojimą – brežnevizmas, stagnacijos metai, kylanti Sąjūdžio aušra, bet kartu ir chaosas galvose, puiki terpė veistis ekstrasensams, gyvenimo gelbėtojams. 

Knygos herojus Leonas Ciparis bandė čia atrasti savo vietą – stengėsi suprasti, kokiu būdu veikia vis didėjantis pasaulis, stengėsi pritapti, prisitaikyti, bet tuo pat metu mokėsi ir priešintis. Čia ir yra esminė kūrinio drama, išlikusi ir spektaklyje“, – teigė dramaturgas M.Nastaravičius. 

Pasak E.Švedkauskaitės, „Jauno žmogaus memuarai“ – spektaklis apie atmintį, apie trumpą, lūkesčiuose ir vizijose paskendusį, tragiškai pasibaigusį jauno žmogaus gyvenimą. Tai kelionė iš anapus į šiapus – iš savo atminties į gyvųjų atmintį.

 „Leonas Ciparis yra žmogus, kuriam būtina bendruomenė, bendras tikėjimas, siekiai. Jis visada norėjo apie tai kalbėti, ginčytis, tačiau prabilo tik po mirties. Jo klausytoju tapo draugas ir mokytojas Tomas Kelertas – žmogus, kuriam bendruomenės nereikėjo. Žmogus, kuriam pakako ir savęs paties. 

Spektaklyje virš judviejų kybo ne tik niūrus sąstingio laikotarpis, sovietinės valdžios smogas, bet ir mistiškos autoritetų figūros, galinčios naikinti likimus vienu piršto mostu. Mums buvo įdomu pažiūrėti, kaip praeities tikrovės memuarai veikia šiandien ir kokius jos pėdsakus atpažįstame mūsų laike, mūsų tapatybėje“, – sakė E.Švedkauskaitė. 

„Jauno žmogaus memuaruose“ vaidina Sergejus Ivanovas, Jonė Šadeikė, Viktorija Kuodytė, Aleksas Kazanavičius, Matas Dirginčius, Giedrė Giedraitytė, Dovilė Šilkaitytė, Lukas Petrauskas, Vainius Sodeika, Vytautas Anužis, Justina Mykolaitytė.

Tarp Mėmelio ir Trojos

Šeiko šokio teatro sukurto spektaklio „Indigo. Das Schliemann Project“ pavadinimas sekmadienį nuskambėjo tris kartus. Scenografė Sigita Šimkūnaitė ir kostiumų dailininkė Sandra Straukaitė buvo pagerbtos už šio spektaklio scenografiją ir kostiumų dizainą. Dar vieną Auksinį scenos kryžių pelnė šio kūrinio šviesų dailininkas Andrius Stasiulis. Trečiąjį apdovanojimą pelnė spektaklio choreografė Agnija Šeiko. 

Spektaklyje šoka Dovilė Binkauskaitė, Nielsas Claesas, Oksana Griaznova, Ema Senkuvienė, Inga Kuznecova, Artūras Nigalis, Mantas Ūsas, Gintarė Marija Ūsė, Petras Lisauskas, Viktorija Zobielaitė.

 „Indigo. Das Schliemann Projekt“ – kerinti sakmė apie aistringą ir nuožmų gyvenimiškų tikslų siekimą, tiesą ir melą, nepaliaujamas savosios tapatybės paieškas, dirbtinai kuriamus įvaizdžius, kurie nuo tikrovės dvelksmo bet kada gali subyrėti lyg kortų namelis. 

Spektaklis nukelia į prūsiškąją Klaipėdos, tuomet vadintos Mėmeliu, epochą, primena jos jungtis su Europos kultūra. Kūrėjus įkvėpė šį miestą XIX a. viduryje nusiaubęs didžiulis gaisras.

Nesudegė vienintelis sandėlis su prekėmis, kurios priklausė vokiečiui pirkliui Heinrichui Schliemannui. Vėliau jis išgarsėjo kaip Homero poemose „Iliada“ ir „Odisėja“ aprašytų legendinių graikų miestų Trojos ir Mikėnų atradėjas. 

„Mus domino, kas paslėpta po išoriniu H.Schliemanno gyvenimo fasadu. Jis išsprogdino visas kitas Trojas, kad surastų savąją, netgi sunaikino tai, ko ieškojo. Scenoje viskas klostosi atsargiai, vengiant sprogimų, o jeigu jie įvyksta, kas lieka? Tyrinėjome, kaip atsiranda monstriškumas, kiek lieka žmogiškumo, kaip iš griuvėsių krūvos vėl surankioti save“, – kalbėjo choreografė A.Šeiko. 

Įteikta ir Padėkos premija

Ceremonijoje, kurią vedė aktoriai Toma Vaškevičiūtė, Gytis Ivanauskas ir Džiugas Siaurusaitis, buvo įteikti ne tik Auksiniai scenos kryžiai, bet ir kiti tradiciniai prizai. 

Trečius metus per Auksinių scenos kryžių teikimo ceremoniją populiariausią dramos autorių paskelbė ir savo garbės ženklą „Ad Astra“ įteikė Lietuvos autorius vienijanti asociacija LATGA. Pagal LATGA duomenis geriausiai savo kūrybą įdarbinęs dramos autorius šiemet gavo ir piniginę premiją. Juo tapo Marius Ivaškevičius. Šiuo metu užsienyje esančio dramaturgo apdovanojimą atsiėmė jo tėvai. 

Boriso Dauguviečio auskaras už naujų sceninės išraiškos formų paieškas įteiktas „Operomanijos“ prodiuserei Anai Ablamonovai. Padėkos premija buvo skirta režisieriui Gyčiui Padegimui. 

Auksinių scenos kryžių laureatai

Režisierė Eglė Švedkauskaitė apdovanota už spektaklį „Jauno žmogaus memuarai“ (Valstybinis jaunimo teatras).

Aktorė Digna Kulionytė apdovanojimą pelnė už Mašos vaidmenį spektaklyje „Žuvėdra“ (OKT/Vilniaus miesto teatras) ir tyrinėtojos Dignos, Yoko Ono vaidmenis spektaklyje „Lost Lost Lost“ (Klaipėdos dramos teatras).

Aktorius Mantas Zemleckas apdovanotas už Doriano vaidmenį spektaklyje „Dorianas“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras, Diuseldorfo teatras D’Haus, agentūra EDM).

Auksinis scenos kryžius skirtas aktorių ansambliui spektaklyje „Laukys“: Ieva Brikė, Kamilė Galkutė, Dainius Jankauskas, Albinas Kėleris, Rokas Pijus Misiūnas, Mantas Pauliukonis, Urtė Povilauskaitė, Jolita Skukauskaitė, Joris Zaliauskas (Juozo Miltinio dramos teatras).

Scenografė Sigita Šimkūnaitė ir kostiumų dailininkė Sandra Straukaitė pagerbtos už scenografiją ir kostiumų dizainą spektakliams „Edžio pabaiga“ (Valstybinis jaunimo teatras) ir „Indigo. Das Schliemann Project“ (Šeiko šokio teatras).

Šviesų dailininkas Andrius Stasiulis prizą pelnė už šviesų dizainą spektakliams „Indigo. Das Schliemann Project“ (Šeiko šokio teatras) ir „Dona Kichotė“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

Kompozitorius Mantvydas Leonas Pranulis apdovanotas už muziką spektakliui „Sala, kurios nėra“ (Juozo Miltinio dramos teatras, Panevėžio muzikinis teatras).

Solistė Gunta Gelgotė pagerbta už Julijos vaidmenį operoje „Lokys“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

Choreografė Agnija Šeiko prizą pelnė už šokio spektaklio „Indigo. Das Schliemann Project“ choreografiją (Šeiko šokio teatras).

Šokėjas Jeronimas Krivickas apdovanotas už Kvedaro vaidmenį operoje-balete „Dievo avinėlis“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras), vaidmenį balete „Infra“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras) ir Orfėjo vaidmenį tarpdisciplininio šiuolaikinio baleto spektaklyje „Orfėjas, Euridikė“ („Tarp tylos“).

Geriausiu jaunuoju menininku tapo aktorius Mantas Bendžius už Berniuko vaidmenį spektaklyje „Pirk dramblį“ („Bad Rabbits“, OKT/Vilniaus miesto teatras).

Auksinį scenos kryžių pelnė šviesos ir materijų spektaklis vaikams ir jaunimui „Tunelis“ (Klaipėdos lėlių teatras, Liublianos lėlių teatras). Kūrybinė komanda: Miha Golobas, Mojca Redjko, Dajana Ljubičic, Andrius Šiurys, Borutas Kumperščakas, Gregoras Kuharas, Tomas Zinkus, Kęstutis Bručkus, Vytautas Kairys, Renata Kutaitė-Raudonienė, Kamilė Andriuškaitė.

Apdovanojimas skirtas objektų ir lėlių spektakliui „Apie pasaulį“ (Vilniaus teatras „Lėlė“). Kūrybinė komanda: Justina Jukonytė, Neringa Keršulytė, Vykintas A.Jasaitis, Erika Gaidauskaitė, Dovilė Keršytė, Indrė Vėlyvytė, Šarūnas Gedvilas, Raimondas Klezys.

Mindaugas Nastaravičius apdovanotas už dramaturgiją spektakliams „Miškelis“ (Klaipėdos jaunimo teatras) ir „Jauno žmogaus memuarai“ (Valstybinis jaunimo teatras).

Prizą pelnė socialinio rezonanso spektaklis „Nemiga“ (menininkų komanda „Žuvies akis“). Kūrybinė komanda: Goda Giedraitytė, Donatas Bielkauskas, Yana Šliabanska, Marija Salo, Petras Lisauskas, Stasys Jamantas.

Boriso Dauguviečio auskaras už naujų sceninės išraiškos formų paieškas įteiktas „Operomanijos“ prodiuserei Anai Ablamonovai – už toliaregišką tarpdisciplininės kūrybos procesų įgyvendinimą.

Padėkos premija už ilgametį indėlį į scenos meną skirta režisieriui Gyčiui Padegimui – už gyvą teatro istorijos ir dabarties jungtį kūrybinėje ir pedagoginėje veikloje.

Lietuvos autorius vienijanti asociacija LATGA premiją ir garbės ženklą „Ad Astra“ skyrė populiariausiam 2022 m. dramaturgui Mariui Ivaškevičiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.