Vilniaus jubiliejus suskambės pasaulio kompozitorių sostinės erdvėms skirtais kūriniais

Nuo gegužės 6 d. prasideda Vilniaus 700 metų jubiliejui skirtas įvietintos muzikos festivalio „Muzika erdvėje“ renginių ciklas „Muzika Vilniui“. Skirtingos sostinės erdvės suskambės vienų ryškiausių šių dienų kompozitorių pasaulinėmis premjeromis.

Anna Korsun.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Anna Korsun.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Vykintas Baltakas.<br>LAT/ Simono Skabeikio nuotr.
Vykintas Baltakas.<br>LAT/ Simono Skabeikio nuotr.
Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso koplyčia-kolumbariumo pilkapis.<br>Muziejaus nuotr. 
Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso koplyčia-kolumbariumo pilkapis.<br>Muziejaus nuotr. 
Michaelas Gordonas.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Michaelas Gordonas.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Toshio Hosokawa.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Toshio Hosokawa.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Matas Drukteinis.<br>Bažnytinio paveldo muziejaus nuotr.
Matas Drukteinis.<br>Bažnytinio paveldo muziejaus nuotr.
Kazio Varnelio namai-muziejus.<br>Muziejaus nuotr.
Kazio Varnelio namai-muziejus.<br>Muziejaus nuotr.
LNB.<br>K.Čivinsko nuotr.
LNB.<br>K.Čivinsko nuotr.
Ivanas Fedele.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Ivanas Fedele.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Heineris Goebbelsas.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Heineris Goebbelsas.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Agata Zubel.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Agata Zubel.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 2:07 PM

„Muzika Vilniui“ subūrė 7 kompozitorius iš skirtingų šalių, kurių muzika skamba prestižinėse koncertų salėse ar festivaliuose visame pasaulyje. Kūrėjai, apsilankę Vilniuje, išsirinko miesto erdves, kurioms rašo ir dedikuoja naujas kompozicijas. Šiose vietose jos ir bus pristatytos pasaulinių premjerų metu. Kartu šiuolaikinės muzikos gerbėjai galės plačiau susipažinti su kompozitorių kūryba portretiniuose koncertuose, kurie vyks Vilniaus rotušėje. Kūrinius atliks Lietuvos ansamblių tinklo muzikantai. Renginiai prasideda jau gegužės 6 dieną ir truks beveik iki vasaros vidurio – liepos 6-osios.

Kviečiant kompozitorius dalyvauti, teigia organizatoriai, buvo atsižvelgiama į įvairius aspektus, tačiau labiausiai siekiama pabrėžti skirtingų šalių ir kultūrų istorines ar šiandienines sąsajas, bendras vertybes su Vilniaus miestu.

7 kompozitoriai ir išskirtinės miesto vietos

Vilniui kurti buvo pakviestas vienas žinomiausių Japonijos kompozitorių Toshio Hosokawa. Jis savo kūryboje sujungia rytų ir vakarų kultūrines patirtis. Kompozitorius apsilankęs sostinėje išsirinko ir savo kūrinį paskyrė Vilniaus universitetui. Kūrinio premjera kartu su jo kūrybą plačiau pristatančiu koncertu įvyks Šv. Jonų bažnyčioje gegužės 6 d.

Netrukus, gegužės 10–14 d., bus pristatytas teatro inovatoriumi tituluojamo ir savo nestandartiniais darbais stebinančio vokiečių kompozitoriaus ir režisieriaus Heiner Goebbels kūrinys – muzikos, vaizdo ir šviesų instaliacija Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčiai. Italų kompozitorius, buvęs Venecijos bienalės muzikos dalies vadovas, Ivan Fedele vos pamatęs susižavėjo Kazio Varnelio optinio meno darbais ir savo kūrinį skiria šiam menininkui bei jo namams-muziejui. Šiame Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinyje pasaulinė premjera įvyks gegužės 25–27 dienomis.

Berlyne gyvenanti ukrainiečių kompozitorė Anna Korsun birželio 3–4 d. savo kūrinį pristatys skirtingas istorines patirtis sujungiančioje ir ypatingos akustikos erdvėje – Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso koplyčioje-kolumbariume. Lenkų kompozitorė Agata Zubel Vilnių pamatė tokį, kuriame dera išsaugota istorija ir moderni šiuolaikybė. Būtent miesto praeities ir dabarties jungčiai išryškinti kompozitorė kviečia į netipišką muzikinę patirtį –  savotišką muzikinę kelionę. Birželio 17-ąją jos kūrinys visą dieną vienu metu vyks dvejose vietose – Gedimino pilies bokšte bei „K29” verslo centre.

Vienu iš įtakingiausių kompozitorių Europoje laikomas austras Beat Furrer naują kūrinį kuria Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai. Čia pasaulinė premjera bus pristatyta birželio 30 ir liepos 1 dienomis, o ją atliks iš skirtingų šalių suburti muzikantai.

„Muzika Vilniui“ renginių ciklą liepos 5–6 d. vainikuos legendinis amerikiečių kompozitorius Michael Gordon. Jis pasirinko tyrinėti ir atskleisti Vilniaus žydiškąjį paveldą, o kūrinys bus skirtas ir atliktas buvusio Vilniaus geto Žydų tarybos (Judenrato) pastato kiemelyje, išsidėsčiusiame tarp Rūdninkų ir Arklių gatvių. Kompozitorius ne veltui pasirinko tokią temą: jo tėvas studijavo Vilniuje, todėl M. Gordon taip nori ne tik sustiprinti ryšį su savo šeimos istorija, bet ir su pačiu Vilniaus miestu.

Dėmesys sostinei ir kompozitorių kultūrinis įspaudas

Kaip pasakoja festivalį organizuojančios kultūros inovacijų agentūros „Meno genas“ vadovas Matas Drukteinis, tokių pasaulyje pripažintų kompozitorių premjeros Lietuvoje – vis dar retas atvejis, todėl jubiliejų švenčianti sostinė ir „Muzika Vilniui“ taps ne tik miesto gyventojų ar Lietuvos, bet ir tarptautinės bendruomenės dėmesio centru. Taip pat pasaulines kūrinių premjeras lydės ekskursijos po erdves, edukacinės parodos, tokiu būdu klausytojams siūlant ne tik muzikinę patirtį, bet ir miesto pažinimo džiaugsmą. 

„Šis renginių ciklas pabrėžia festivalio „Muzika erdvėje“ idėją – šiuolaikinę muziką pristatyti kasdienėse ar netikėtose erdvėse, taip atskleidžiant tiek platesnius kūrinio, tiek pačios vietos pamiršus, neatrastus, nežinomus kontekstus. Visame pasaulyje pripažinti šių dienų kompozitoriai savo muzika kalba apie jubiliejų švenčiantį Vilnių, kviečia susipažinti su jo erdvėmis. Ar gali būti prasmingesnė dovana ir šventė miestui, nei galimybė jį atrasti, pajusti iš naujo, apmąstant ir savo asmeninį santykį su miestu?“ – klausia M. Drukteinis.

Bene vienas ypatingiausių „Muzika Vilniui“ akcentų – siekis, kad dalyvaujantys kompozitoriai paliktų gilų kultūrinį įspaudą miesto istorijoje. Todėl pristačius jų pasaulines premjeras, šiose erdvėse bus įrengtos nuolatinės instaliacijos, leisiančios susipažinti su kūriniais. Tikimasi, kad jos taps ne tik miestiečių, bet ir turistų traukos centru, priminsiančiu apie tai, ko Vilnius pasiekė per 700 metų, kodėl jis vis dar jaunas ir koks kūrybinis potencialas glūdi tarp miesto žmonių. 

Projektas sujungia įspūdingas pajėgas

Šis projektas yra vienas iš septynių, laimėjusių Vilniaus miesto savivaldybės ir „Go Vilnius“ organizuotą idėjų konkursą. Visi projektai tapo kone svarbiausia trejų metų laikotarpį apimančios renginių programos dalimi. Konkursą laimėjusios organizacijos siekia ne tik pristatyti savo idėjas, bet į procesą aktyviai įtraukia ir miesto gyventojus bei Vilniaus svečius.  

„Šis unikalus projektas ne tik puikiai įprasmins svarbią miesto šventę, bet sukurs nepaprastą išliekamąją vertę. Šimtus metų menanti Vilniaus istorija, sostinės dinamiška raida ir sukauptos patirtys, neabejojame, įkvėpė kompozitorius sukurti tokius muzikos kūrinius, kurių klausysimės ne tik švęsdami miesto 700 metų jubiliejų, bet ir visus kitus ateinančius gimtadienius, jie bus perduodami iš kartos į kartą“, – sako „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė. 

Kartu renginių ciklą organizuojančio Lietuvos ansamblių tinklo vadovas, kompozitorius ir dirigentas Vykintas Baltakas pastebi, kad „Muzika Vilniui“ suburs ir itin didelį muzikantų skaičių, o projektas prisidės prie šiuolaikinės muzikos Lietuvoje sklaidos.

„Iš viso renginiuose – tiek pasaulinėse premjerose, tiek portretiniuose koncertuose – dalyvaus per 50 skirtingų muzikantų. Klausytojai išgirs įvairių instrumentinių sudėčių muziką – nuo fortepijono ir elektronikos dueto iki 9 trombonų ar didelio ansamblio. „Muzika Vilniui“ neabejotinai suteiks publikai galimybę susipažinti su įvairia ir, svarbiausia, aukščiausio lygio šiuolaikine muzika bei suteiks Lietuvos atlikėkėjams ypatingą galimybę dirbti su ryškiausiais šio laiko kūrėjais“, – sako V. Baltakas.

Anot organizatorių, taip pat norima, kad renginiuose dalyvauti turėtų galimybę kuo platesnis ratas miesto gyventojų, todėl kai kurie renginiai bus kartojami po kelis kartus, o dalis bilietų bus nemokamai skirti labiau socialiai pažeidžiamiems Viliaus miesto gyventojams.

 Naujienas ir bilietus į „Muzika Vilniui“ renginius rasite www.muzikavilniui.lt. Projektas yra Vilniaus 700 metų jubiliejaus programos dalis.  Šventės iniciatorius – Vilniaus miesto savivaldybė, programos kuratorius – Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“. Programos įgyvendinimą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija. Daugiau apie jubiliejui skirtą programą skaitykite www.700vilnius.lt. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.