Smuiko žvaigždė Janine Jansen ir „Camerata Salzburg“ sveikina Vilnių

Vilniaus 700-mečiui skirtų renginių mozaikoje ypatingai žėri balandžio 28 d. Nacionalinėje filharmonijoje vyksiantis Austrijos, Olandijos ir Izraelio menininkų koncertas. Vilnių su jubiliejumi sveikins smuiko žvaigždė Janine Jansen (Olandija) ir garsusis Zalcburgo orkestras „Camerata“ su koncertmeisteriu ir solistu Gregory Ahssu (smuikas, Izraelis), muzikinėje programoje subtiliai pristatysiantys Vienos klasiko ir genijaus Wolfgango Amadeus Mozarto muziką.

J. Jansen.<br>H. Hoffmanno nuotr.
J. Jansen.<br>H. Hoffmanno nuotr.
G. Ahssas.<br> Rengėjų nuotr.
G. Ahssas.<br> Rengėjų nuotr.
 „Camerata Salzburg“.<br> P. Clodi nuotr.
 „Camerata Salzburg“.<br> P. Clodi nuotr.
 „Camerata Salzburg“.<br>L. Becko nuotr. 
 „Camerata Salzburg“.<br>L. Becko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Apr 24, 2023, 11:05 AM

Vienas svarbiausių pasaulio kolektyvų orkestras „Camerata Salzburg“ aktyviai koncertuoja ir savo šalyje, ir prestižinėse koncertų salėse nuo Niujorko iki Pekino. Kolektyvas yra pagrindinis svarbiausių Austrijoje renginių – Zalcburgo festivalio ir Mozarto savaitės – dalyvis.

Orkestras taip pat reguliariai rengia koncertus fondo „Mozarteum“ („Stiftung Mozarteum Salzburg“) Didžiojoje salėje. Bendradarbiaudamas su organizacija „Schubert in Gastein“ orkestras jau keletą metų organizuoja kamerinės muzikos festivalį Bad Gašteine.

Be abejonės, greta Josepho Haydno, Ludwigo van Beethoveno ir Franzo Schuberto kūrinių šio kolektyvo repertuaro dėmesio centre yra Wolfgango Amadeus Mozarto kūryba. Galima sakyti, per daugelį metų orkestras suformavo reprezentacinį „Zalcburgo Mozarto skambesį“ ir tarptautiniu mastu įtvirtino Zalcburgą Mozarto kultūros ambasadoriumi.

Tarp pagrindinių pastarųjų metų renginių minėtini pasirodymai Liucernos festivalyje, „BBC Proms“ Londone, Edinburgo tarptautiniame festivalyje ir „Carnegie Hall“ Niujorke. Orkestras taip pat kviečiamas į tokias scenas kaip „Konzerthaus“ Vienoje, „Tonhalle“ Ciuriche, „Alte Oper“ Frankfurte, Kultūros ir kongresų centras Liucernoje, „Prinzregententheater“ Miunchene, Kelno ar Paryžiaus filharmonijos.

Orkestrą 1952 m. įkūrė Bernhardas Paumgartneris, drauge su Sándoru Véghasu juodu buvo didžiausi muzikantų įkvėpėjai ir ilgamečiai dirigentai. Jų veiklą pratęsė vyriausiojo dirigento pareigas perėmęs seras Rogeris Norringtonas, dabar „Camerata Salzburg“ garbės dirigentas. Norringtono įpėdiniais tapo Leonidas Kavakosas ir prancūzų dirigentas Louisas Langrée.

Nuo 2016 m. kolektyvas, kuriame muzikuoja iš daugiau kaip 20 šalių atvykę muzikantai, pasuko link „primus inter pares“ („pirmas tarp lygių“), taigi repertuaro interpretacijas gludina ir į skambesio subtilybes gilinasi savarankiškai, vedami orkestro koncertmeisterio Gregory Ahsso. Orkestras nuolatos koncertuoja su ištikimais scenos partneriais Renaud Capuçonu ir Fazılu Say, bendradarbiauja su kviestiniais dirigentais Andrew Manze, Lioneliu Bringuieru ir François Leleux.

Kaip rašo dienraščio „Neue Zürcher Zeitung“ kritikai, jau septintą dešimtmetį gyvuojantis kolektyvas išlaikė „užkrečiantį grojimo džiaugsmą“.

Su „Camerata Salzburg“ Vilnių sveikina žymi olandų smuikininkė Janine Jansen, jos griežimą „The Times“ kritikai yra apibūdinę „spindinčiu, subtiliu ir tiesiog nežemišku“. Smuikininkė koncertuoja su žymiausiais pasaulio orkestrais ir dirigentais, ji yra garso įrašų kompanijos „Decca“ menininkė, o tarp apdovanojimų – tokie prestižiniai įvertinimai kaip 2020 m. įteiktas Herberto von Karajano prizas bei Olandijos valstybinė Johanneso Vermeero kultūros premija (2018).

Nuo 2020 m. Europos mecenato dėka Janine Jansen griežia unikaliu Antonio Stradivari 1715 m. smuiku „Shumsky-Rode“; anksčiau smuikininkės rankos laikė kitus legendinio meistro instrumentus: „Rivaz, Baron Gutmann“ (1707), „Baron Deurbroucq“ (1727) ir „Barrere“ (1727).

Koncertas „Smuiko žvaigždė Janine Jansen ir „Camerata Salzburg“ sveikina Vilnių!“ vyks balandžio 28 d., penktadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Šis koncertas dalinai finansuojamas iš Kultūros ministerijos Nacionalinės programos lėšų, jį rengia Nacionalinė filharmonija ir VšĮ „Vilniaus festivaliai“. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. LNF 82-ojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen