Žymiausias šiandienos japonų kompozitorius Toshio Hosokawa atvyksta susitikti su Lietuvos publika

„Muzika yra vieta, kur susitinka garsas ir tyla“, – sako žymiausias dabarties japonų kompozitorius Toshio Hosokawa. Vakarų ir Rytų muzikos tradicijas savo muzikoje jungiantis kūrėjas atvyksta į Vilnių, kur mūsų publika galės išgirsti ryškiausius jo kūrinius.

Toshio Hosokawa.<br>A.Venzago nuotr.
Toshio Hosokawa.<br>A.Venzago nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 12:44 PM, atnaujinta May 2, 2023, 8:37 AM

Gausi jo muzikos programa parengta dviejuose tarptautiniuose renginiuose Vilniuje šį pavasarį ir rudenį: T. Hosokawos kamerinę muziką nedidelėms atlikėjų sudėtims galima bus išgirsti koncertuose „Muzika Vilniui“ gegužės 6 d., o didelės apimties jo kūriniai simfoniniam orkestrui, chorui nuo spalio 20 d. skambės Tarptautiniame aktualios muzikos festivalyje „Gaida“. 

Ta proga publika jau netrukus turės išskirtinę galimybę gyvai susipažinti ir su pačiu kūrėju – gegužės 7 d. Vilniaus universitete rengiamas susitikimas-pokalbis su Toshio Hosokawa. Šis nemokamas renginys 15 val. vyks VU Centriniuose rūmuose (238 aud.). Iškart po susitikimo festivalio „Gaida“ kvietimu Toshio Hosokawa surengs atvirą „Masterclass“ (meistriškumo kursą) jauniesiems Lietuvos kompozitoriams.

Dviejų tarptautinių renginių suplanuoti ryškiausių Toshio Hosokawos kūrinių atlikimai numatyti visoje eilėje koncertų šį pavasarį ir rudenį: gegužės 6 d. projekto „Muzika Vilniui“ koncertuose Šv. Jonų bažnyčioje publika galės išgirsti jo kūrinius „Invisible Angels“ smuikui ir akordeonui (kūrinio Vilniaus universitetui pasaulinė premjera), „Melodia“ akordeonui, „Blossoming“ styginių kvartetui, „Small chant“ violončelei, „Silent flowers“ styginių kvartetui, „Sen V“ akordeonui. 

O nuo spalio 20 d. rengiamame Tarptautiniame aktualios muzikos festivalyje „Gaida“ skambės patys įspūdingiausi T. Hosokawos didelės apimties kūriniai, kuriuos atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, garsūs solistai, kamerinis choras „Jauna muzika“.

Čia pirmiausia publika išgirs vieną naujausių T. Hosokawos kūrinių – Koncertą smuikui ir orkestrui „Genesis“, kurio pasaulinė premjera 2021 m. įvyko Hamburgo Elbės filharmonijoje su žymia smuikininke Veronika Eberle ir Hamburgo filharmonijos orkestru, diriguojamu garsiojo Kento Nagano. 

Taip pat festivalyje „Gaida“ nuskambės vienas pačių populiariausių T. Hosokawos kūrinių „Circulating Ocean“ („Cirkuliuojantis vandenynas“), kurio premjerą garsiajame Zalcburgo festivalyje atliko legendinis „Wiener Philharmoniker“ (Vienos filharmonijos orkestras), bei kūriniai „Blossoming II“ orkestrui (premjera Tarptautiniame Edinburgo festivalyje), „Ave Maria“ mišriam chorui ir kt.

Toshio Hosokawa – žymiausias šių laikų japonų kompozitorius – gimė 1955 m. Hirosimoje, studijavo fortepijoną ir kompoziciją Tokijuje, vėliau, 1976 m., išvyko studijuoti į Berlyno menų universitetą. Čia jis mokėsi pas garsų korėjiečių kompozitorių Isangą Yuną bei vieną kertinių to laiko Vakarų avangardo figūrų Brianą Ferneyhough.

Iš pradžių žavėjęsis Vakarų avangardu, ilgainiui T. Hosokawa pradėjo vis labiau linkti prie savo šaknų, tad jo kūryboje susijungė vakarietiškos ir tradicinės japonų muzikos įtakos. Jo muzika tapo itin susijusi su estetinėmis ir dvasinėmis japonų meno ištakomis, tokiomis kaip kaligrafija, taip pat su senąja japonų muzika (Gagaku). T. Hosokawos kūryba tapo savotišku tiltu tarp Rytų ir Vakarų. 

„Aš ieškau naujos japonų dvasinės kultūros ir muzikos formos, tokios, kurioje galiu likti ištikimas sau ir savo šaknims. Turime dar kartą, daug jautriau ištyrinėti Vakarų pasaulį, kad pamatytume save objektyviai ir kad iš tiesų save pažintume“, – sakė kompozitorius.

T. Hosokawos kūrybinė filosofija remiasi prielaida, kad muzikos kompozicija intuityviai susijusi su dzenbudizmo koncepcijomis ir jo simboline gamtos interpretacija.  

Itin plataus tarptautinio pripažinimo Toshio Hosokawa sulaukė 2001 m. po oratorijos „Voiceless Voice in Hiroshima“ („Bebalsis balsas Hirosimoje“) premjeros. Nuo to laiko kompozitoriui kūrinius užsako garsiausi Europos ir Azijos kolektyvai, operos teatrai, festivaliai.

T. Hosokawa rašo muziką teatrui, kūrinius orkestrui, instrumentinius koncertus, kamerinę muziką, muziką filmams greta kūrinių tradiciniams japonų muzikos instrumentams. Kompozitorius yra pelnęs ne vieną apdovanojimą: 2018 m. jam įteiktas Japonijos fondo apdovanojimas, o visai neseniai jis buvo apdovanotas Goethe‘s Medaliu už indėlį į Japonijos ir Vokietijos kultūrinius mainus. T. Hosokawa taip pat yra Takefu tarptautinio festivalio muzikos vadovas. 

Projekto „Muzika Vilniui“ ir Tarptautinio aktualios muzikos festivalio „Gaida 2023“ rengiamas susitikimas su žymiausiu dabarties japonų kompozitoriumi Toshio Hosokawa – gegužės 7 d., sekmadienį, 15 val. Vilniaus universiteto Centriniuose rūmuose (238 auditorijoje), įėjimas laisvas. Iškart po susitikimo – festivalio „Gaida“ organizuojamas Toshio Hosokawa „Masterclass“ (meistriškumo kursas) jauniesiems kompozitoriams Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (Muzikos inovacijų studijų centre, Gedimino pr. 42), kuris vyks gegužės 7 d. nuo 17 val. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.