Baltijos gitarų festivalyje koncertuos su Stingu albumą įrašęs liutnininkas

Jau šį savaitgalį, birželio 16–18 d., Birštone šurmuliuos klasikinės gitaros atlikėjai bei mėgėjai, tradiciškai birželio viduryje susitinkantys viename svarbiausių regione Baltijos gitarų festivalyje.

 P. Steidlas ir E. Karamazovas.<br> Rengėjų nuotr.
 P. Steidlas ir E. Karamazovas.<br> Rengėjų nuotr.
 F. Almeida Luis.<br>BGF archyvo nuotr.
 F. Almeida Luis.<br>BGF archyvo nuotr.
 L. Young.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 L. Young.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 „Eminent Duo“.<br>A. Grilc nuotr.
 „Eminent Duo“.<br>A. Grilc nuotr.
„Duo Adentro“.<br>E. van Bosbeke nuotr.
„Duo Adentro“.<br>E. van Bosbeke nuotr.
 Rengėjų koliažas.
 Rengėjų koliažas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 16, 2023, 9:48 AM, atnaujinta Jun 16, 2023, 9:53 AM

Šiemet koncertus festivalio scenoje surengs atlikėjai iš Kanados, Slovėnijos, Japonijos, Belgijos, Čekijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Portugalijos. Kelios dešimtys jaunųjų gitaristų susirungs Tarptautiniame klasikinės gitaros atlikėjų bei ansamblių konkurse, bus apdovanotas geriausios naujos kompozicijos autorius, vyks seminarai, meistriškumo pamokos, specializuotos leidyklos pristatymas ir netgi gitarų paroda.

Nuo 2009 metų rengiamas festivalis kasmet pasipildo vis naujais ryškiais klasikinės gitaros scenos vardais. Tarp tokių šiemet vertėtų išskirti kanadietę Laurą Young, gitaristo Pavelo Steidlo ir liutnininko Edino Karamazovo duetą, slovėno Nejc Kuharo pasirodymą su savo scenos partnere smuikininke Moeko Sugiura, belgų duetą „Duo Adentro“.

Gitaros pasaulio naujienas sekanti publika laukia ir 2022 m. BGF konkurso nugalėtojo portugalo Francisco Almeida Luiso rečitalio. Šis jaunasis gitaristas, per kelerius pastarusius metus susišlavęs jau 15 konkursų laurus, pelnytai vadinamas viena ryškiausių kylančių klasikinės gitaros žvaigždžių. Nemokamas jo koncertas pirmąją festivalio dieną (birželio 16) yra viena iš svarbių festivalio tradicijų, pristatant talentingus jaunuosius atlikėjus.

Po kelerių metų pertraukos į Birštoną sugrįžta legendinis čekų gitaristas Pavelas Steidlas, pasirodysiantis šįkart kartu su charizmatiškuoju bosnių liutnininku Edinu Karamazovu. Pastarojo muzikanto pavardę ypač išgarsino kartu su Stingu įrašytas bendras albumas „Songs from the Labyrinth“, skirtas renesansinei Johno Dowlando muzikai.

Į Baltijos gitarų festivalį šis duetas atvyksta pristatyti savo naujausios programos, kurioje klasicizmo ir romantizmo genijų muzika bus interpretuojama ankstyvosiomis romantinėmis gitaromis.

Kanadoje gimusi, viena ryškiausių savo kartos gitarisčių Laura Young taip pat yra be galo geidžiama didžiausiose koncertų scenose ir svarbiausiuose gitaros festivaliuose. Ji yra viena iš žymiojo Trio de Cologne įkūrėjų (kartu su Zoranu Dukićiumi), gitaros profesorė Barselonoje ir Zalcburgo Mozarteume.

Spalvinga jos diskografija atsispindės ir festivalio koncerto programoje – nuo violončelei skirtos intelektualios Maxo Regerio siuitos iš jos naujausio albumo (apdovanoto Pasiticcio prizu) iki fenomenalaus populiarumo sulaukusios Carlo Domeniconi kompozicijos „Koyunbaba“ iš itin sėkmingos XX a. kūrybai skirtos plokštelės „Solo“.

BGF tradiciškai dalyvauja tik gitaristai, tačiau šiemet net dviejuose koncertuose bus galima įsiklausyti ir į kitokį tembrų derinį. Pianistė ​​Saskia Van Herzeele ir gitaristas Maarten Vandenbemdenas dar studijų metais pradėjo koncertuoti kaip „Duo Adentro“ ir iškart patraukė dėmesį originaliomis ir subtiliomis interpretacijomis.

Netrukus išleistas pirmasis albumas iškart pateko tarp dešimties geriausių „Classical Guitar Magazine“ 2019 metų apžvalgoje. Į Baltijos gitarų festivalį šis duetas atveža poetišką impresionistinės prancūzų muzikos programą, skirtą visiems C. Debussy ir M. Ravelio gerbėjams.

Tuo tarpu festivalio uždarymo koncertui paliktas ypatingas virtuoziškumo ir fantazijos mišinys, kuriuo įprastai pasižymi „Eminent Duo“ pasirodymai. Ir tai nestebina žinant, kad šio dueto gitaristas Nejcas Kuharas yra aktyvus kompozitorius, o smuikininkė Moeko Sugiura – su Vienos filharmonijos orkestru koncertuojanti solistė.

Naujausia jų programa yra skirta įvairių praeities šedevrų permąstymui ir perkūrimui („Reimagined“). Tad ir Birštone skambės trys kūrybiški žvilgsniai į romantizmo genijaus Schuberto, tango meistro Piazzollos bei romantinės operos muziką.

Visi festivalio koncertai birželio 16–18 d. vyks Birštono Kurhauze. Festivalį organizuoja Baltijos gitarų kvartetas, finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau informacijos: https://bgq.lt/festivalis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?